Solcu aktivistin Twitter hesabının askıya alınmasını "bizzat Elon Musk talep etti"

Bir yandan radikal sağcı hesaplarla yakınlaşan Twitter CEO'su, diğer yandan da kendisini eleştirenleri cezalandırma çalışmalarını yönetiyor

(Benjamin Fanjoy/AP)

Bloomberg'e göre Twitter'ın başına geçmesinden sonra kendisini eleştirenleri hedef alan bir baskı kampanyasını yöneten Elon Musk, en az bir vakada doğrudan yer aldı.

Twitter'ın bir iç yazışmasına ulaştığını belirten haber kuruluşuna göre, Twitter'ın yeni CEO'su, platformda 6 Ocak saldırısına katılanların kimliklerinin tespit edilmesine katkı sağlayan çalışmalarıyla tanınan sol eğilimli aktivist Chad Loder'ın hesabının askıya alınmasının talimatını bizzat verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk'ın Loder'ın hesabını hangi gerekçeyle askıya aldığı belli değil; mesajdaki tek metnin "Askıya alma: Elon Musk'ın doğrudan talebi" olduğu iddia ediliyor.

Loder'ın hesabı kasımda askıya alınmıştı. Kendisine yapılan tek açıklamanın, önceki bir askıya alınma kararını ihlal etmek olduğunu söyleyen Loder, bu nedenin uydurma olduğunu iddia ediyor.

Musk'ı platformda eleştirenleri susturma kampanyası bir aktivistin askıya alınmasıyla son bulmadı. Sol eğilimli aktivist ve yorumculara ait çok sayıda başka hesap da uyarı yapılmaksızın askıya alınırken, bazı gazetecilerin hesapları, Musk'ın özel jetini takip eden bir hesaptan bahseden tweetler attığı için hâlâ kapalı.

Bloomberg'e göre bu askıya almalar Twitter'ın Güven ve Güvenlik Başkanı Ella Irwin'in talimatıyla gerçekleşti.

Şirketteki eski bir yönetici, haber kuruluşuna yaptığı (anonim de olsa) sert bir açıklamayla durumu özetledi:

Satın alma işleminden bu yana, şirketin tek yaptığı Elon'u eleştirenleri susturmak, gazetecileri ve diğerlerini zarara maruz bırakmak ve temel etik standartlarını ve gizlilik yasalarını ihlal etmek oldu.

The Independent, ortaya çıkan şirket içi mesajlar hakkındaki yorumu için Twitter temsilcileriyle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Site, Musk'ın kısa süren bir hukuk mücadelesinin ardından geçen yıl yönetimi devralmasından bu yana çalkantılı bir dönemden geçiyor.

Çeşitli haberler, Tesla ve SpaceX yöneticisinin görevi devralmasından ve birçoğu duyurulduktan günler hatta saatler sonra geri alınan bir dizi hızlı politika değişikliğine girişmesinden bu yana platformun ilk 100 reklamvereninin yarısını, belki daha fazlasını kaybettiğini gösteriyor.

Öte yandan Musk, sitede geleneksel gazetecilerle savaşırken yanlış bilgileri ve düpedüz yalanları benimsemesiyle tanınan kişilerle ve Ian Miles Cheong, Peter Sweden gibi radikal sağcı yorumcularla etkileşime girmeye gittikçe daha fazla zaman harcıyor. Sonuç olarak bu hesapların yaydığı bazı komplolara inanmanın kurbanı olan Twitter CEO'su en son, eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşinin, evlerine yapılan bir saldırıda ciddi şekilde yaralanmasıyla ilgili asılsız, aşağılayıcı bir komployu tweetlemiş ve daha sonra bu paylaşımı sessizce silmişti.

Platform, daha önce yalnızca tanınmış kişilerle ilişkili olduğu kanıtlanan hesaplara verilen mavi tik işaretlerini, kullanıcıların küçük bir ücret ödeyerek almasına olanak tanıyan ücretli bir "doğrulama" sistemini de uygulamaya koymuştu. Bu sistemin uygulamaya geçirilmesi, öngörülebilir bir istismara yol açarak, trollere çabucak hesaplarını değiştirerek tweetlerini ünlü kişi ya da şirketlerden atılıyormuş gibi gösterme fırsatını vermişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU