Meksika lideri Obrador, ülkeye dönmek için kendisine "yalvaran" El Chapo'ya yanıt verdi

Uyuşturucu baronu Guzman, ABD'deki hapishane koşullarından yakındı

65 yaşındaki Guzman'ın uyuşturucu ticareti ve yakalanma süreci, Netflix'in El Chapo belgeseline de konu olmuştu (AFP)

"El Chapo" lakaplı ünlü uyuşturucu baronu Joaquin Guzman, ABD'deki hapishane koşulları nedeniyle Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'dan yardım istedi. Obrador ise talebi değerlendireceklerini söyledi.

Meksika lideri çarşamba günkü açıklamasında, El Chapo'nun talebine ilişkin, "Değerlendireceğiz. İnsan hakları söz konusu olduğunda kapıyı her zaman açık tutmanız gerekir" dedi.

Guzman, 2001 ve 2015'te Meksika'daki yüksek güvenlikli hapishanelerden iki kez kaçtıktan sonra 2016'da yakalanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017'de ABD'ye iade edilen uyuşturucu baronu, iki yıl sonra New York'ta görülen duruşmada müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski kartel lideri karara itiraz etmiş ama Temyiz Mahkemesi'nde geçen yıl ocakta düzenlenen duruşmada ceza onanmıştı.

El Chapo'nun avukatı Jose Refugio Rodriguez, Guzman adına Obrador'a çağrıda bulunmuş, uyuşturucu baronunun Meksika'ya geri dönmek istediğini belirtmişti.  

ABD'nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post, El Chapo'nun yardım için Obrador'a "yalvardığını" ve ABD'deki hapishanelerin zalimce olduğunu söylediğini aktardı.

Avukat, El Chapo'nun 2017'de eski Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto döneminde ABD'ye iadesiyle ilgili süreçte bazı usul ihlalleri yaşandığını savunarak, bunun yeniden değerlendirilmesini istediklerini ifade etmişti.

Guzman'ın 2019'dan beri Kolorado eyaletinde tutulduğu yüksek güvenlikli hapishanede kötü koşullarda yaşadığını öne süren Rodriguez, uyuşturucu baronunun sağlık hizmetlerine yeterli erişimi olmadığını ve iyi beslenemediğini savunmuştu.

Avukat ayrıca müvekkiline diğer mahkumlara kıyasla daha az ziyaretçi görme hakkı tanındığını ve telefon görüşmelerinin engellendiğini de iddia etmişti.
 


Öte yandan Meksika'da polisin 5 Ocak'ta düzenlediği operasyonda El Chapo'nun oğlu Ovidio Guzman Lopez de yakalanmıştı.

El Chapo'nun kurduğu Sinaloa Karteli'yle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 30 kişinin öldüğü bildirmişti.

Washington yönetimi, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu 28 yaşındaki Lopez'in de iade edilmesini istemişti. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ise Lopez hakkında Meksika'da yürütülen hukuki süreçler olduğunu belirterek, kendisinin doğrudan sınır dışı edilemeyeceğini söylemişti.

Hakkında 60 günlük önleyici gözaltı kararı verilen Lopez, yüksek güvenlikli Altiplano Hapishanesi'nde tutuluyor.



Independent Türkçe, AFP, New York Post, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU