Yeni araştırmadan şaşırtan bulgular: "Ereksiyon hapları kalp hastalığı riskini azaltıyor"

"Bu çalışma önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor"

Cinsel sağlık ilaçları ve kalp arasındaki ilişkinin tam olarak belirlenebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var (Unsplash)

Halk arasında iktidarsızlık diye bilinen erektil disfonksiyon ilaçlarının kalp rahatsızlıkları riskini azaltabileceği ortaya çıktı.

Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırmada Fosfodiesteraz-5 İnhibitörleri (PDE-5i) diye bilinen ilaç sınıfının diğer etkileri incelendi.

Söz konusu ilaç sınıfı geçmişte yüksek tansiyonla ilişkilendirilmişti. 

Öte yandan son 20 yılda yapılan araştırmalar, doktor tavsiyesiyle kullanıldığında hem kalp sağlığını iyileştirebileceğini hem de diyabet ve kanseri tedavisini destekleyebileceğini göstermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Huntington Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar, ABD'nin ulusal sağlık sigorta kurumu Medicare'in veri tabanındaki kayıtları inceledi.

Bu kayıtlar 2006'dan 2020'ye kadar toplanmıştı ve epey büyük bir grubu içeriyordu.

Bunun sonucunda PDE-5i ilaçları alan erkeklerde kalp yetmezliği oranının yüzde 17 daha düşük, anjiyoplasti (hastalıklı damarı açmak için yapılan operasyon) ihtiyacının yüzde 15 daha az olduğu belirlendi.

Bulgular göre bu kişiler arasında kalp hastalığıyla ilişkili komplikasyonlardan ölüm oranı da yüzde 39 daha düşüktü.

Enstitüden yayımlanan basın açıklamasında, "Bu çalışmada erektil disfonksiyondan mustarip 70 binden fazla erkeğin sağlık kayıtları analiz edildi" ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya göre, "araştırma önemli bir dönüm noktasına" işaret ediyor:

PDE-5i ilaçlarının kullanımı ve kalp sağlığı arasındaki ilişki, ABD'de erektil disfonksiyondan mustarip, düşük risk altındaki erkeklerden oluşan büyük bir grupta ilk kez araştırıldı.

 

Independent Türkçe, Futurism, Businesswire

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU