Aidatlar el yakıyor... Bu şartlarda Sabri Bey bile kaçardı

Kiralardan sonra artan aidatlar da gündemde. Maliyetlerin yükselmesi, aidatları ödemekte zorlananların artması nedeniyle binalarda gerilim yaşanma riski de yükseliyor. Hal böyle olunca bina sakinlerini yönetici olmaktan daha çok kaçınıyor

"Bizimkiler" dizisinde tiyatro sanatçısı Mehmet Akan, canlandırdığı apartman yöneticisi "Sabri Bey" karakteri ile büyük beğeni toplamıştı

Ev fiyatlarındaki ve kiralardaki artışlar binalardaki aidatlara da yansıdı.

Özellikle sitelerde ve büyük binalarda aidat bedelleri ciddi rakamlara ulaşabiliyor.

Bunun sonucunda sosyal medyaya düşen bir görüntüye göre İstanbul Büyükçekmece'de önceki gün 900 daireli bir sitenin sakinleri ellerine tencere tavayla camlara, balkonlara çıktı. 

Eylemin nedeni aidatlara yüzde 200 oranındaki zam ve aylık bin 400 liralık talep. 

Hedefte ise site yönetimi var.

Siteler veya büyük binalar kadar olmasa bile daha apartmanlarda da giderlerin artışıyla yükselen aidatlar sorun olabiliyor.

Çünkü giderlerin artışı binalardaki işleyişi de etkiliyor.

İlk fatura apartman görevlilerine kesildi.

Halk arasında kapıcı olarak adlandırılan konut işçileri Konut-İş Sendikası'nda örgütleniyor.

Sendikanın başkanı Alican Kayhan'ın verdiği bilgiye göre son aylarda çok sayıda meslektaşı artan maliyetler gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı ve bu çıkartmalar halen sürüyor.
 

kapıcılar.jpg
Artan maliyetler nedeniyle birçok kapıcının işten çıkarıldığı öne sürülüyor 


Bina yöneticiliği çok kimsenin üstlenmek istemediği sorumluluğa dönüştü

Malum apartman hayatının konu alındığı film ve dizilerde kapıcılar kadar ana karakterlerden biri de bina yöneticisi oluyordu.

Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizilerinden Bizimkiler’de tiyatro sanatçısı Mehmet Akan, Sabri Bey karakteri ile yıllarca bu rolün hakkını başarıyla vererek, ismini zihinlere kazıdı.

Binalarda yöneticiler yılda bir yapılan yıllık toplantılarda özellikle de zamanı olan emekli, sözü dinlenen kişiler arasından seçilirdi.

Ancak son dönemlerde binalarda yönetici seçimi konusunda sorunların arttığına dair pek çok duyum geliyor.

Artan giderler ile birlikte yöneticinin sorumluluğu daha çok artıyor. 

Aidat toplamak zorlaşıyor, ödemeler gecikiyor ve hatta ödememeler artıyor. 

Tüm bunlara paralel sorunlar da bollaşıyor.

Hal böyle olunca komşularıyla gerilim yaşamaktan çekinen birçok insan apartman yöneticiliğine sıcak bakmazken, yapanların bir kısmı da üzerinden atmaya çalışıyor.

Yöneticinin olmaması binada ortak giderlerin ödenmesi, arıza vb. gibi durumlarda bina için kritik meseleleri takip edecek kişinin olmaması gibi sorunları da beraberinde getiriyor.
 

ibrahimgüllü.jpg
İbrahim Güllü / Fotoğraf: Independent Türkçe


Aidatların artması binalarda gerilimi de artırdı

Gerek bu iddiayı, gerekse artan aidat ve giderlerinin binalardaki komşular arası ilişkilere yansımalarını Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği (ASİYED) Başkanı Avukat İbrahim Güllü’yle konuştuk.

Güllü, öncelikle son dönemlerde binalardan en çok iki üç kat artan aidatlara dair şikayetler aldıklarını söylüyor.

"Aidatların artması binalardaki ilişkileri nasıl etkiledi?" sorumuza "Aidatların artması ile birlikte binalarda ki kiracılar-mülk sahipleri ile yöneticiler arasında, mülk sahibi ile kiracılar arasında bir gerilim yaşanmaya başladı" cevabı veriyor Güllü.

"Artan aidatların sorumlusu olarak yöneticilere tepki gösteriyorlar"

ASİYED Başkanı avukat İbrahim Güllü'ye göre gerilim zaman zaman şiddete dönüşebiliyor:

Aidatları artan kiracılar ve ev sahipleri bunun sorumlusu olarak yöneticilere tepkilerini göstermeye başladılar. Ödeme güçlüğü çeken apartman-site sakinleri toplu eylem ve gösteriler ile yöneticileri protesto etmeye başladılar. Bu durum zaman zaman şiddet boyutuna da dönmektedir. Aidatların artması sorunları daha da arttırdı.
 

binatoplantıları.jpg
Binada yapılacak bir çalışma için bir araya gelen apartman sakinleri / Görsel: akalyonetim.com

 

"İnsanlarla sürekli uğraşmak zorunda kaldıklarından bina içinden yönetici bulmak zorlaştı"

Aidatların ve giderlerin artması nedeniyle bina ve sitelerde yönetici olmanın istenilen bir husus olmaktan çıktığını kaydeden Güllü, "Çünkü insanlarımız sıkıntılarını yöneticiye yönlendirmekteler. Yöneticiler kat malikleri ve kiracılar ile sürekli uğraşmak zorunda kaldıklarından bina içinden yönetici bulmak çok zorlaştı” tespiti yapıyor.

Yönetici seçemeyince profesyonel yönetici arayışı başlıyor onun da maliyeti var

Yönetici seçiminde sorun yaşanınca, yöneticiliğe yanaşan olmayınca dışarıdan profesyonel yönetecilik desteği alınıyor. 

Bu da özellikle metropollerdeki kimi binalarda insanların cebinden daha fazla aidat  çıkmasına neden olabiliyor.

İnsanların aynı binada yaşadığı komşusunu icraya vermek istemediğine dikkat çeken Güllü, "Bu nedenle sektörde profesyonel yönetim hizmetleri gelişmektedir. Kendi içinden yönetici seçmeyen yada seçmek istemeyen binalar artık profesyonel yöneticiye yönelmektedir. Tabii ki her hizmetin bir bedeli olması gerekir ve dışardan profesyonel yönetici seçmenin de bir maliyeti var. Bu da doğal olarak aidatlara yansıyacaktır” diyor.
 

 

aidat1.jpg
Aidatların ödenmemesi binalarda sorunlara neden olabiliyor / Görsel: Hürriyet


"Aidatların ödenmemesi kiracılar açısından tahliye sebebi"

Aynı zamanda avukat olan Güllü, son noktada özellikle kiracılara aidatlarla ilgili önemli bir uyarıda bulunuyor.

Aidatların ödenmemesinin kiracıların tahliye sebebi olarak da kabul edilebileceğini söylüyor: 

Kiracıların aidatlarını ödememesini ve daha fazla kira bedeli alabilmek için kiracıları tahliye etmek isteyen bunu fırsat bilen ev sahipleri kiracıları tahliye etme imkânına sahip olmaktadırlar.  Bu nedenle aidatların ödenmesi kiracılar açısından hayati öneme sahiptir.

 

alicankayhan1.jpg
Alican Kayhan / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Yüz göz olmamak için yönetici olmaktan kaçıyorlar"

Konut-İş Sendikası Başkanı Alican Kayhan da Güllü’nün verdiği bilgileri doğruluyor. 

Son dönemlerde apartman yöneticiliğinin kaçınılan bir sorumluluğa dönüştüğünü, yönetici seçimlerinin binalarda soruna dönüştüğünü o da kabul ediyor: 

Aidatlar ve giderler arttı. Ödemeyenler oluyor. Birde eskisi gibi komşuluk ilişkileri de yok. Çoğu zaman daire sakinleri birbirlerini tanımıyor. Bu şartlar altında insanlar bina yöneticisi olup sorunlu ve tanımadığı komşularıyla yüz göz olmak istemiyor. Çünkü biri aidat vermese gidip kapısında muhatap olacak ne gerek var diyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU