MHP’nin hukuk ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Feti Yıldız, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün TBMM’de tatilinin biter bitmez ele alınacağı ilk konu olarak açıkladığı yargı paketi görüşmelerinin çok uzun süreceği görüşünü dile getirirken partisinin teklifinin önce görüşülmesini istedi. MHP’li Yıldız, partisinin teklifi olan 'şartlı ceza indirimi' ile cezaevlerinde 170 bin kişilik ‘rahatlama’ olacağını söyledi.
Tarafsız Haber Ajansı’na konuşan Yıldız, Adalet Bakanı Gül’ün Meclis açılınca ilk gündemin yargı reformu olacağını söylemesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:
Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yargı paketi çok zaman alacak, o reformların yapılması için çok uzun zamana ihtiyaç var. Cezaevleriyle ilgili özellikle bu sıkıntıları bir nebze olsun giderebilmek için şartlı ceza indiriminin öncelikle ele alınması, infaz düzenlemesi ve denetimli serbestliğin de bununla beraber Meclis’ten geçirilmesi lazım. Yargı Paketi iyileştirme, savunma hakkı, avukatlara yeşil pasaport elbette çok güzel o düzenlemeler ama bu zaman alır.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Bizimki bir şans tanıma değil"
Toplumun öncelikli beklentisinin ceza indirimi ve infaz sistemiyle ilgili düzenleme olduğu görüşünü dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:
Diyoruz ki terörle mücadele kanununda tarif edilen suçlar, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, kadın öldürme suçları, cinsel saldırı suçları hariç gibi belli suçlar hariç olmak üzere sair suçlarda 5 yıl indirim yapılsın ve cezanın tamamlanması süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlenir ve bundan alınan ceza da kesinleşirse indirim geri alınsın. Yani bizimki bir şans tanıma, af falan değil. Çok net bir kanun teklifi.
"Cezaevinde insanlar üst üste yatıyor, 170 bin kişilik rahatlama olacak"
Yıldız, MHP’nin kanun teklifinin kabul edilmesiyle birlikte cezaevlerinde 170 bin kişilik bir 'rahatlama sağlanacağını’ görüşünü dile getirirken, “Artık insanlar üst üste yatıyor. Lavaboların önünde, yerlerde, 10 kişilik koğuşta 40 kişi 50 kişi var, hijyenik değil, güvenlik zafiyeti oluştu” ifadelerini kullandı.
30 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Yargı Reformu Strateji Belgesi kamuoyu ile paylaşılmış ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından ise kısa sürede Meclis’e geleceği belirtilmişti. Temmuz ayının başlarında AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan yaptığı açıklamada, Yargı Reformu’nda sona gelindiğini ve ilk paketin 15 Temmuz’dan önce Meclis’e sevk edilip yasalaşacağını ifade etmişti. Ancak teklif görüşülmeden Meclis tatile girdi. Gazeteciler ve 'Barış İçin Akademisyenler'in yargılandığı dosyaları da etkileyecek yargı reformu paketinin tatile girmeden önce Meclis'e getirilmesi bekleniyordu. Tahliye bekleyen mahkûmların gözü şu an için ekim ayında.
Independent Türkçe