Tam merkezinde Dünya'nın bulunduğu dev balonun üç boyutlu haritası çıkarıldı

"Samanyolu Galaksisi delikli peynire benziyor"

Güneş gibi yıldızların, şiddetli kozmik patlamaların geride bıraktığı boşlukların içine girdiği düşünülüyor (Theo O'Neill / World Wide Telescope)

Gökbilimciler Dünya'yı çevreleyen 1000 ışıkyılı genişliğindeki "süper kabarcığın" manyetik alanını inceledi ve ilk üç boyutlu haritasını çıkardı.

Dünya'nın ve Güneş Sistemi'nin, "yerel kabarcık" adı verilen devasa bir boşluğun merkezinde yer aldığı uzun süredir biliniyor.

1970'lerde gökbilimciler, bu geniş boşluk içinde milyonlarca yıldır hiçbir yıldızın oluşmadığını fark etmişti. Bu boşluk soğuk gaz ve tozdan oluşan bir kabukla çevrelenmiş durumda.

Kabuğun dışında yıldız oluşumlarına, süpernovalara ve yıldızlarla ilgili diğer faaliyetlere rastlanırken, içinde yaklaşık 14 milyon yıldır hiçbir yıldız oluşmadı.

Bu balonun içinde yer alan Güneş gibi yıldızların da galaksi içinde hareket halinde oldukları için balona sonradan girdiği düşünülüyor.

Nereden çıktı bu dev balon?

Bilim insanları bu devasa yapının milyonlarca yıl önce en az 15 güçlü yıldızın patlamasıyla meydana geldiğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Samanyolu Galaksisi'nde bunun gibi birçok boşluk olduğu tahmin edildiği için balon "yerel" diye niteleniyor.

Gökbilimcilere göre Samanyolu'ndaki birçok baloncuk birbiriyle etkileşime giriyor ve kesişim noktalarında yer alan bölgelerde yeni yıldızlar oluşuyor.

Harvardlı gökbilimci Alyssa Goodman, bu nedenle Samanyolu'nu çok delikli İsviçre peynirine benzetiyor:

Samanyolu peynirinde bu delikler süpernovalardır. Ölmekte olan yıldızların ortaya çıkardığı deliklerin etrafındaki peynir dolu bölgelerde yeni yıldızlar oluşuyor.

Üç boyutlu harita

Yeni çalışmada dev boşlukla ilgili daha fazlasını öğrenmek isteyen araştırma ekibi, Yerel Kabarcık'ın manyetik alanını üç boyutlu haritalandırdı.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde görev alan ekip, Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia teleskobundan alınan verileri ve Yerel Kabarcık'ın sınırlarına işaret eden kozmik tozlara dair önceki gözlemleri kullandı.

Kabarcığın haritalandırma çalışmaları geçen yıldan beri sürüyor. Kabarcığı çevreleyen manyetik alanın ilk üç boyutlu haritasının sunulduğu yeni çalışmayla birlikte tablo daha da netleşti.

Araştırma ekibine danışmanlık yapan Goodman, "Bu çok heyecan verici. Çünkü ilk kez bu üç boyutlu alanın Güneş Sisteminin dışında nasıl göründüğüne dair bir tahminimiz var" diye konuştu.

Ekip bundan sonra kozmik toz tabakasının balonun yüzeyinde olduğu varsayımını sınamak istiyor. Bunu doğrulanırsa "galaktik arka bahçemizdeki" yıldız oluşumu daha da iyi anlaşılabilir.

Astrofizik merkezinden yapılan açıklamaya göre ekip, Yerel Kabarcık'ın diğer balonlara yaklaştığı noktalara da odaklanmak istiyor. Ekip şimdi şu sorunun yanıtını arayacak: 

Bu kabarcıklar birbiriyle etkileşime girdiğinde ne oluyor ve bu etkileşim yıldızların oluşumunu ve galaktik yapıların evrimini nasıl başlatıyor?

 

Independent Türkçe, VICE, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU