Finlandiya Meclis Başkanı, Ankara-Stokholm gerginliğinin ardından Türkiye'ye gelmeyeceğini açıkladı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveçli mevkidaşı Norlen'in 17 Ocak’ta yapacağı ziyareti iptal etmişti

Erdoğan maketli eylemin ardından İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı (AFP)

İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen'in Türkiye ziyaretinin iptal edilmesinin ardından Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen geri adım attı. Vanhanen cuma yaptığı açıklamada Ankara'ya gelmeyeceğini söyledi.

İsveç'in başkenti Stokholm'de 11 Ocak'ta yapılan bir eylemde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketi belediye binası önündeki direğe ayaklarından asılmıştı. Bu anlar sosyal medyada paylaşılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olaydan bir gün sonraki demecinde "İsveç'te PKK/YPG'nin başka bir propagandasını gördük. Aslında bu hem ırkçı hem nefret suçu içeren bir eylemdir" demişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise İsveçli mevkidaşı Norlen'in 17 Ocak'ta yapacağı ziyareti iptal etmişti. İkili cuma bir telefon görüştürmesi gerçekleştirirken Şentop, eyleme dair tepkilerini iletmişti. İsveç Meclis Başkanı Norlen de ziyaretin iptal edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.

Vanhanen de aynı gün Finlandiya devlet kanalı YLE'ye yaptığı açıklamada Türkiye'ye gelmeyeceğini ifade etti:

İsveç devletinin uçağında birlikte uçmayı planlamıştık. Dolayısıyla teknik olarak oraya tek başıma seyahat etmem imkansız.

Rusya, İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya itti

24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılma kararı aldı. İki ülkenin üyeliği için NATO'nun 30 üyesinin de onay vermesi gerekiyor.

Türkiye ise bu iki ülkenin ittifaka dahil edilmesini onaylamak için bazı taleplerde bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ün de girişimleriyle Türkiye, İsveç ve Finlandiya, 29 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de ortak bildiri imzaladı. Bildirideki maddeler arasında terörle mücadelede Türkiye'yle dayanışma, PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü ve terör suçlularının iadesinde somut adımlar atılması gibi maddeler yer aldı.

Ancak İsveç'in resmi haber ajansı TT, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimiyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle Türkiye'nin aradığı 4 kişinin Stokholm tarafından iade edilmeyeceğini yazdı.

Ankara'da yapılan değerlendirmeler de Erdoğan'ı hedef alan eylemin, NATO onayını zorlaştırdığını gösteriyor.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU