Futbola verilen aralar sonrası adaptasyon süreci nasıl olacak?

Önce Dünya Kupası, ardından yılbaşı için ara verilen futbolda maçlar yeniden başlıyor. Teknik direktör ve spor yazarı Müslüm Gülhan, yoğun maç takviminde futbolcuların oyuna yeniden nasıl adapte olacağını değerlendirdi

Dünyanın en yaygın sporlarından futbola belki de ilk kez sezonun yarısı gelmemişken uzun aralar verilmesi taraftarlar kadar futbolcuları da etkiledi.

Futbolseverler ilk kez kış aylarında oynanan 2022 Dünya Kupası nedeniyle takımlarından uzak kalırken futbola olan hasret de turnuvanın tamamlanmasıyla sona erdi.

2022 FIFA Dünya Kupası ve ardından Noel tatili nedeniyle, İtalya ve Almanya'da ligler henüz başlamamışken Premier Lig, La Liga ve Ligue 1 müsabakalar oynandı. 

Süper Lig'de ise Türkiye Kupası ve 16. hafta maçlarının ardından bu kez yılbaşı gerekçesiyle hafta sonu müsabaka yapılmadı. 3 Ocak itibariyle Süper Lig'e yeniden başlamak için hazırlıklar sürüyor.

Futbolcu tarafında ise yeni başladıkları sezonda verilen aralarla birçok izin yapıldı. Kimi oyuncular bu süreçte milli takımlarda boy gösterirken kimisi ise tatil yaptı.

 

Müslüm Gülhan.jpg
Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Dünya Kupası'ndaki oyun heyecan vericiydi ancak taraftarlar futbolu özledi"

Teknik direktör ve spor yazarı Müslüm Gülhan, yoğun maç takviminde futbolcuların oyuna yeniden nasıl adapte olacağını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Futbolun günümüzde bir "business" şova dönüştüğünü ancak buna karşılık takımlarına tutkuyla bağlı olan taraftarların da olduğunu hatırlatan Gülhan, son dönemde futbola verilen aralarla ilgili "Genel anlamda futbol taraftarı üzerinden bakarsak iyi bir Dünya Kupası geçirildi. İyi bir futbol şöleni yaşandı" dedi. 

Dünya Kupası'ndaki oyun kalitesinin heyecan verici olduğunu dile getiren Gülhan, "Yüksek performanslar beni tatmin etti. Ligin üstünde bir görüntü vardı ve Süper Lig'e karşı bir özlem ya da beklenti içine girmedim. Ama tabii gönülden bağlı ve sürekli takımıyla yaşayan taraftarlar muhakkak futbolu özlemişlerdir" diye konuştu.

"Uzun aralar sonrası en büyük tehlike sakatlıklar ve performans değişiklikleri"

Dünya Kupası'nın ilk kez kışın oynandığını ve bu durumun takımların planlarını etkilediğini düşünen Gülhan, şu ifadeleri kullandı:

Yazın yapılan hazırlık dönemi genelde 6 ile 8 hafta süren bir program. Bazen 4-5 haftası boş zamana, 2-3 haftası da sezon başlamasına da denk getirilir. Hocalar ona göre ayarlama yapar. Ondan sonraki süreç ilk yarının sonuna doğru gelecek şekilde tempo ayarlamaya çalışırlar. Ardından ikinci yükleme ve sonrasında ikinci yarıya geçerler. Bu periyotlama hemen hemen bütün sezon aynı olur. Bilimsel araştırmalarda birtakım değişiklikler olsa da ana görünüm olarak böyle devam eder. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki dünya kupalarında sezon sonu olması nedeniyle oyuncuların hazır geldiklerini şimdi ise durumun farklı olduğunu düşünen Gülhan, "Hem lig periyodu bozuldu hem de ara uzun oldu. Dünya Kupası'na katılamayan takımlar için de geçerli. Gidenlerdeki sorun çok fazla maç yapmaları, gitmeyenlerdeki sorun ise yeni bir yükleme periyotlamasına geçilmesi oldu. Burada en büyük tehlike sakatlıklar ve performans değişiklikleri olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Taktiksel rotasyonlar doğru yapılırsa takım dinamiğinin aşağı inmesi engellenir" 

"Dünya Kupası'ndakilerde sakatlanma riski, erken form tutup birden form düşüşleri olacak" diyen Gülhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Oynamayanlar da yeni yüklemeyle çok uzun lig maratonuna gidecek. Orada verilecek karşılık da belli olmadığı için sakatlıklar da performans değişiklikleri de çok yüksek olacak. Burada en önemlisi futbolcuları aynı seviyede tutabilmek. Eğer taktiksel rotasyonlar doğru yapılırsa bu azaltılır ve takım dinamiğinin aşağı inmesi engellenir. Bu biraz da antrenörün donanımına bağlı. Fenerbahçe bunu en iyi uygulayan takımlardan biri. Buradaki değişkenlikleri iyi kullanan, stratejiyi iyi belirleyen ve periyotlamayı iyi yapan teknik direktörler ve takımlar başarılı olacak. Diğer takımlar ise maçlar uzadıkça sakatlık riskiyle karşılaşacak, performans değişiklikleri sıralamaları etkileyecek ve ligdeki konumları değişecek.

"İstediği performansa ulaşamama ya da sakatlık kaygısı bütün oyuncularda farklı bir tepkiye neden olabilir"

Bu durumun futbolcular üzerinde psikolojik etkilerinin de olacağını düşünen Gülhan, "Motivasyonda ve psikolojik olarak futbolcuların hepsinde bir problem çıkabilir. Bu, kişiden kişiye değişse de genelde bir problem yaratabilir. İstediği performansa ulaşamama ya da sakatlık kaygısı bütün oyuncularda farklı bir tepkiye neden olabilir. Bu risk her zaman var" diyerek sözlerini noktaladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU