Sivasspor-Galatasaray maçına "ofsayt" kararı damga vurdu

Galatasaray'ın Sivasspor'u 2-1 yendiği maçın hakem kararları tartışma yarattı. Konuya, hakemi eleştiren Fenerbahçe de "kara gece" tweetiyle dahil oldu. Geceye damga vuran kararları eski hakem Seçim Demirel, Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'in 16. hafta maçında Sivasspor, Galatasaray'ı konuk etti. Geceye hakem Erkan Özdamar'ın kararları damga vurdu.

Sivas'taki 4 Eylül Stadı'nda oynanan ve liderlik yarışını yakından ilgilendiren müsabakayı konuk ekip Galatasaray 2-1 kazanarak zirveyi Fenerbahçe'den devraldı.

Oldukça kötü bir zeminde oynanan karşılaşmanın önüne geçen ise hakem Erkan Özdamar'ın kararları oldu.

Öyle ki müsabakanın bitiş düdüğünün ardından kameraların stüdyoya dönmesiyle yayıncı kuruluş moderatörü Güntekin Onay, Sivasspor'un 50. dakikada attığı golün iptal edilmesiyle ilgili sözler, fitili ateşledi.

Onay, şu ifadeleri kullandı:

Burada 40 kişiyiz, Sivasspor'un golünün neden iptal edildiğini hiçbirimiz anlamadık.

Fenerbahçe: Kara gece!

İptal edilen gol sosyal medyada da sıkça tartışılırken en dikkat çekici çıkış ise liderliği Galatasaray'a devreden Fenerbahçe'den geldi.

Sarı-lacivertliler, Galatasaray'ın 2020'de attığı "Futbolda kapkara gece!" tweetini alıntılayarak, "23 Ekim 2022 - 12 Kasım 2022 ve bugün! Türk futbolunda yıllardır aydınlanmayan kara gece!" paylaşımında bulundu. Kulüp ayrıca bugün bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

 

 

"Son derece başarısız bir hakem yönetimi vardı"

Eski hakem Seçim Demirel, tartışma yaratan karşılaşmada Erkan Özdamar'ın yönetimini ve verdiği kararları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Özdamar'ın genel itibariyle maç yönetimini yorumlayan Demirel, "Dün oynanan müsabakada son derece başarısız bir hakem yönetimi vardı" dedi. 

Erkan Özdamar'ın verdiği, vermediği birçok karar olduğunu belirten Demirel, "Kötü kullandığı beden dili ile güvensiz, kararsız görüntüsüyle skora etki edecek hatalarla maçı tamamladı" diye konuştu.

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Skandal bir karar, anlaması ve izahı zor"

50. dakikada Sivasspor'un ofsayt gerekçesiyle iptal edilen pozisyonun yıllarca konuşulacağını ve hafızalardan kolay kolay silinmeyeceğini dile getiren Demirel, şu ifadeleri kullandı:

Yıllarca konuşulacak ve hafızalardan kolay kolay silinmeyecek bir pozisyon olarak hatırlanacak. Pozisyon oluştuktan sonra tekrar tekrar izledim ama gol iptalini gerektirecek hiçbir ihlal göremedim. VAR hakemi Özgüç Türkalp, bir ofsayt ihlali olduğunu ve yorum gerektiren bir pozisyon olduğu için hakemi monitöre çağırdı ama çizgi çekerek bunu ispatlayamadı. Özdamar da izlerken ne ofsaytta bir oyuncu ne de rakibini etkileyen bir oyuncu olmadığı halde bu yanlışa uyunca ortaya skandal bir karar çıktı. Anlaması ve izahı zor bir karar oldu."

"Nelssona yapılan müdahalede penaltı kararı daha doğru olurdu"

23. dakikada Nelson'a yapılan müdahalede Galatasaraylıların penaltı beklediği pozisyonda da Özdamar'ın hata yaptığını söyleyen Demirel, "Nelssona yapılan müdahale 'Temiz, hiç sorun yok' diyemeyiz. Penaltı kararı daha doğru olurdu" görüşünü paylaştı. 

 

Özdamar-AA1.jpg
Özdamari verdiği ve vermediği kararlar nedeniyle eleştirilerin odağında / Fotoğraf: AA

 

44. dakikada Boey'in Uvestad ile girdiği mücadelede ayağın fazla kalktığı ve bu nedenle kırmızı kart olması gerektiği yönündeki görüşlere katılmadığını aktaran Demirel, "Topun ayakla oynandığı bölgeye Sivassporlu oyuncu kafasını sokuyor. Boey’in niyeti topla oynamak. Her ne kadar kafaya gelen yaralayıcı bir hareket olsa da sarı kart kararı desteklenir" değerlendirmesinde bulundu.

"Verdiği nadir doğru sarı kartlardan ikisi çıktı, ihraç doğru"

Müsabakada çift sarı karttan kırmızı kart gören Erdoğan Yeşilyurt'un pozisyonlarında kartları doğru bulduğunu belirten Demirel, "Bu müsabakada verdiği nadir doğru sarı kartlardan ikisi çıktı ve doğru bir ihraç gerçekleşti" diyerek sözlerini noktaladı. 

Sivasspor'un iptal edilen golü için kim, ne dedi?

beIN Sports'ta görev alan eski hakemler Lale Orta, Deniz Çoban ve Bülent Yıldırım ile Hürriyet yazarı Fırat Aydınus da Sivasspor'un iptal edilen golünü yorumladı.

Lale Orta, tıpkı Demirel gibi VAR'ın çağırması durumunda bir kanıt olması gerektiğini belirterek, "Bunu göremedik. Kanıtlamadan neyi iptal ediyorsunuz? Taradım ama ofsayt göremedim. Karar yanlış. VAR hakeminin hatası kadar, orta hakemin kararı da yanlış" şeklinde görüş belirtti.

 

Barış Alper Yılmaz-AA.jpg
Barış Alper Yılmaz, Galatasaray'a galibiyeti getiren golü kaydetti / Fotoğraf: AA

 

"Hakem de çözemedi ama iptal etti"

Bülent Yıldırım ise VAR'dan gelen görüntülerin hakemin kararının yanlış olduğunu göstermedikçe, pozisyona dahil olamayacağını dile getirerek şunları kaydetti:

Bence VAR, kalecinin nerede olduğunu unuttu ve yanlış yaptı. Robin Yalçın'ın sağ ayağının, kaleye daha yakın olduğunu düşünmüş olabilirler. Ofsayt varsa, VAR çizgi çeker. VAR, Robin Yalçın'ın ofsayt olduğunu düşünüyor ama yanlış. Burada ofsayt yok. Baştan sona yanlış bir uygulama. Olmayan bir ofsayt verildi. Bence hakem de çözemedi ama iptal etti.

Deniz Çoban da gol iptalinin yanlış karar olduğunu dile getirerek, "Skandal bir hata mevcut. Bu hata da VAR'ın" dedi.

Eski hakem Fırat Aydınus ise "Ne ofsayt ne de verilecek bir faul var" diyerek gerekçesini şöyle açıkladı:

Gol neden iptal edildi? Geçerli sayılmalıydı. Bence sebebini, iptal eden hakem de bilmiyor. Ama ettirmek için çağıran esas VAR hakemi Özgüç Türkalp’e sormalı sebebini TFF ve MHK" yorumunu yaptı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU