Myanmar'ın devrik lideri Su Çi'nin hapis cezası 33 yıla çıktı

Demokrasi hareketinin sembol ismine 7 yıl daha ceza verildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, geçen hafta darbe yönetimine Su Çi ve diğer siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısı yapmıştı (Reuters)

Myanmar'da eski Devlet Başkanı Ang San Su Çi'ye 7 yıl daha hapis cezası verildi.

Cuma günü görülen duruşmada askeri mahkeme, Su Çi'nin devlete ait bir helikopterin satın alınması sürecinde yasal mevzuatlara uymayarak yolsuzluk suçu işlediğine karar verdi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC, duruşmanın ardından Su Çi'nin veya avukatlarının basın mensuplarıyla konuşmasına izin verilmediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrasi hareketinin sembol ismi Su Çi, 1 Şubat 2021'de düzenlenen darbenin ardından tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı.

Pandemi yasaklarına karşı gelmekten seçim kurallarını ihlal etmeye kadar 14 suçtan 26 yıl hapis cezasına çarptırılan 77 yaşındaki devrik liderin cezası, son kararla 33 yıla çıkmış oldu.

Oxford Üniversitesi'nde felsefe ve ekonomi eğitimi görüp Birleşmiş Milletler'de çalıştıktan sonra 1988'de ülkesine dönen Su Çi, kısa sürede askeri yönetime karşı sivil direniş hareketinin lideri olmuş ve 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddiaları sonrasında yönetime el koymuştu.

Ordu, Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre darbe yönetiminin protestoculara ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucunda şimdiye dek 1900 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken, 10 binin üzerinde kişiyse halen hapiste tutuluyor. Askeri mahkemeler, ikisi çocuk 114 mahkum hakkında idam kararı da vermişti.

Cunta karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nden bu hafta yapılan açıklamadaysa darbe yönetiminin, bu yılki çatışmalarda 165 çocuğun ölümünden sorumlu olduğu öne sürülmüştü.



Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU