ABD merkezli bilişim hizmetleri şirketi Cloudflare, 2022 boyunca internet kullanıcıları arasında popüler olan başlıkları, uygulamaları ve internet hizmetlerini sıraladı.
2010'da San Francisco'da kurulan şirketin Cloudflare Radar sitesinde yayımladığı verilere Google, TikTok ve Facebook rekabeti damga vurdu.
Kullanıcıların internet aramalarında en çok ilgi gösterdiği konu ise teknoloji oldu.
Şirket söz konusu verilere Pornhub veya Onlyfans gibi yetişkinlere yönelik uygulamaları katmadıklarını aktardı.
En popüler kategori: Teknoloji
İnternetteki zengin içerik çeşitliliği, yıl boyunca hangi hangi başlıkların daha popüler olduğunun ve daha fazla trafik çektiğinin merak edilmesini sağlıyor.
Cloudflare'in hafta hafta aktardığı verilere göre, 2022'de internetteki en popüler kategori açık ara teknolojiydi.
Şubat ayında internetteki toplam trafiğin yüzde 42'sini teknoloji oluşturdu. Onu sırasıyla iş dünyası/ekonomi, eğlence ve yaşam izledi.
Teknoloji ve ekonomi başlıkları yıl boyunca zirvedeki yerlerini korurken, diğer kategorilerde haftalık ve aylık değişimler de görüldü.
"İnternet trafiği sarsılmadı"
Kasım ayından itibaren internet trafiğinde de kademeli bir artış yaşandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cloudflare analistleri bunu Dünya Kupası'nın başlamasına, Kara Cuma indirimleri nedeniyle kullanıcıların internet alışverişine yönelmesine bağlıyor. Ayrıca yılbaşı alışverişinin de trafikteki artışta rol oynadığına inanılıyor.
Dünya çapında internet trafiğindeki büyüme oranı ise yüzde 23 olarak belirlendi.
Şirketten yapılan açıklamada konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
Son teknoloji haberlerini takip ettiyseniz internetin sıradışı büyüme eğiliminin artık sarsıldığını düşünebilirsiniz. Ancak bizim verilerimiz, bizimki, küresel internet trafiğindeki büyümenin her zamanki kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
En popüler internet hizmetleri: TikTok'un iktidarı sarsıldı
Şirket ayrıca, 2022'nin en popüler ilk 10 internet hizmetini de belirledi.
İlk sırada Google yer alırken, onu Facebook takip etti. Apple ve TikTok ise üçüncü sırayı paylaştı. Listenin tamamı şu şekilde:
1. Google
2. Facebook
3. Apple, TikTok
5. YouTube
6. Microsoft
7. Amazon Web Services
8. Instagram
9. Amazon
10. iCloud, Netflix, Twitter, Yahoo
Çin'li sosyal medya platformu TikTok'un liderliğinin sarsılması da bu verilerin dikkat çeken yönlerinden biriydi. Zira 2021'in sonlarında TikTok, şaşırtıcı bir hamle yaparak Google'ı geride bırakmış ve birinci sıraya yerleşmişti.
TikTok'un bu yılı üçüncü sırada tamamlamasının ABD'nin yaptırımlarıyla ilgisi olup olmadığı ise soru işareti.
ABD'li siyasiler, Çin'in TikTok aracılığıyla istihbarat topladığını iddia ediyor.
Bu yüzden federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan tasarı Senato'da bu ay oy birliğiyle onaylanmıştı.
Bu çalışanlara Temsilciler Meclisi üyeleri ve diğer parlamenterler de dahil.
Sosyal medya hizmetlerinde Facebook zirvede
Listenin yalnızca sosyal medya platformlarını içeren, daraltılmış versiyonunda ise zirveye Facebook yerleşti.
Onu TikTok, Instagram ve Twitter izledi. Listenin tamamı şu şekilde:
1. Facebook
2. TikTok
3. Instagram
4. Twitter
5. Snapchat
6. LinkedIn
7. Discord
8. Reddit
9. Pinterest
10. Kwai
Hem Facebook hem de Instagram'ın Meta'ya ait olduğu düşünülürse son yıllardaki kullanıcı ve gelir kayıplarına rağmen Meta'nın iktidarını halen koruduğu yorumu yapılabilir.
2021'de şirketinin adını Meta olarak değiştiren Mark Zuckerberg, sanal gerçeklik projelerine öncelik verme kararı almıştı.
Şubat ayında Meta'nın kullanıcı sayısı ilk kez düşerken, Zuckerberg de çalışanlarıyla bir araya gelmiş ve iş dünyasının değişken rüzgarlarını yanlış değerlendirdiğini itiraf etmişti.
Metaverse ve oyun listesi: Zirve Roblox'ta
Şirketin yine 2022'deki en popüler ilk 10 platformun sıralandığı "metaverse ve oyun" listesinde ise zirve Roblox'un oldu.
Özellikle çocuklar arasında çok popüler olan Roblox'u, Xbox Live ve Playstation izledi.
Listenin tamamı şu şekilde:
1. Roblox
2. Xbox (Xbox Live)
3. PlayStation
4. Epic Games (Fortnite)
5. Oculus, Steam
7. Electronic Arts
8. Nintendo
9. Riot Games
10. Blizzard
Zuckerberg'ün metaverse platformu Horizon Worlds, gerçekten de Top:10 listesinde yer bulamadı.
Ancak Facebook’un 2014'te satın aldığı sanal gerçeklik teknolojileri şirketi Oculus, 5. sıraya paylaşımlı olarak yerleşmeyi başardı.
Meta'nın Reality Labs CTO'su Andrew Bosworth önceki hafta yayımladığı bir blog gönderisinde, 2022'nin metaverse planları için beklenenden çok daha zor geçtiğini kabul etmiş ama Meta’nın bu teknolojiye halen güvendiğini belirtmişti.
Şirket 2023'te toplam harcamalarının yüzde 20'sini de metaverse projeleri için kurulan Reality Labs'a yatırmayı planlıyor. Bu bütçenin yarısından çoğu da artırılmış gerçeklik (AR) bölümüne harcanacak. Meta’nın 2023 bütçesi, bu yılkiyle aynı seviyede.
Müzik ve podcast hizmetleri: Zirve Apple'ın
"Müzik, Ses ve Podcast" listesinde ise Apple'ın iTunes hizmeti birinci sıraya yerleşti. Onu da Spotify, Pandora.com ve SoundCloud izledi.
Youtube'un müzik hizmeti YouTube Music ise 5. sırada kaldı.
Listenin tamamı şu şekilde:
1. Apple Music (& iTunes)
2. Spotify
3. Pandora.com
4. SoundCloud
5. Deezer, YouTube Music
7. Amazon Music
8. TuneIn Radio
9. Tidal
10. Podbean
Spotify ve Apple Music arasındaki rekabetin önemli bir bölümünü "HiFi" müzik hizmetleri oluşturuyor. High Fidelity kelimelerinin kısaltması olan Hi-Fi, müzik tutkunları tarafından ses kaydının doğru ve orijinaline en yakın şekilde dinleyiciye ulaştırılması için kullanılan bir terim.
Apple Music bu hizmeti uzun süredir sunarken, Spotify HiFi özelliğini 2021'den beri bekleniyor. Spotify HiFi abonelik paketi 22 Şubat 2021'de resmen duyurulmuştu. 2021 sonunda çıkış yapacağı söylenen hizmet an itibarıyla halen mevcut değil.
Bu da birçok Spotify kullanıcısının tepkisini çekiyor.
Haber sitelerinde zirve BBC ve Globo'nun
Online haber hizmeti sunan sitelerin sıralandığı TOP:10 listesindeki isimler analistleri şaşırtmadı. Britanyalı kamu yayıncısı BBC ve Brezilya merkezli Globo'nun birinci sırayı paylaştığı listede CNN, Fox News ve New York Times da üst sıralarda yer aldı.
Listenin tamamı şu şekilde:
1. BBC, Globo
3. CNN, Fox News
5. New York Times
6. The Guardian
7. Google News
8. Yahoo Finance
9. Daily Mail, NPR, Washington Post
Kripto servislerinde Binance birinci sırada
Bu yıl kripto para piyasası için epey hareketli ve zor geçti. Mayıs ayında Terra Luna çöküşü ve teknoloji piyasasındaki değer kayıplarıyla ciddi bir gerilemeye sahne olan piyasa, son olarak da FTX'in iflası ve dolandırıcılık iddiaları nedeniyle sarsıldı.
Bunun üzerine en büyük kripto borsası konumundaki Binance'in başkanı Changpeng Zhao (CZ), likidite kriziyle karşılaşan borsaları ve diğer kripto para platformlarını destekleme amacıyla "sektör çapında bir kurtarma fonu" oluşturduğunu duyurmuştu.
Cloudflare'in yılın en çok kullanılan kripto servisleri arasında da birinci Binance yerleşti. Onu Coingecko, Coinbase ve NiceHash izledi. Listenin tamamı şu şekilde:
1. Binance
2. Coingecko
3. Coinbase
4. NiceHash
5. CoinMarketCap
6. OKX
7. Etherscan
8. Crypto.com
9. MEXC
10. Kucoin
FTX'in eski CEO'su Sam Bankmann-Fried'ın 1,3 milyar doları hesabına geçirdiği ortaya çıkarken, ABD'li savcılar iş insanına 8 farklı suçlama yöneltti. Bunlar arasında müşteri mevzuatlarını yaşadışı kullanma ve kara para aklama gibi suçlamalar var.
Öte yandan kısa süre önce Reuters'ın adı açıklanmayan 4 kaynağa dayandırdığı haberinde Binance'e yönelik kara para aklama suçlamasının da yolda olduğu bildirilmişti.
Haberde Adalet Bakanlığı'nın Binance'in avukatlarıyla olası bir ikrar anlaşmasını (suçun itirafı karşısında cezada indirim) da tartıştığı ifade edilmişti.
© The Independentturkish