Hamas Hareketi Basın Bürosunun açıklamasına göre Gazze'deki Hamas otoritesi Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nde yapılan toplantıların ardından hareket, bakanların birleştirilmesi önerisinin hükümete sunulduğunu belirtti.
Bakanlıkların birleşiminin içeriğine dair bir bilgi verilmedi.
Bu açıklama Gazze’yi yöneten Hamas’ın iktidardan vazgeçtiğini ve 2017’de Kahire’de imzalanan Ulusal Uzlaşma uyarınca idareyi Filistin Hükümeti'ne devrettiği anlamına geliyor.
Hamas: Bizimle ilgisi yok
Hamas, bu iddiayı yalanlarken, hareketin sözcüsü Hazım Kasım, siyasi bir parti olarak Hamas ve Filistin Hükümeti'ni kurumsal olarak ayırmak gerektiğini aktardı.
Batı Şeria’da olduğu gibi Gazze’de de idareyi ele alması düşünülen Uzlaşı Hükümeti kurulduktan sonra Hamas hareketinin bakanlıklara dahil olmayacağını açıkladı. Kasım, "Gazze’yi yönetmek için bir komite oluşturulursa Hamas’ın bununla bir ilgisi yoktur” dedi.
Bu açıklamaya binaen Gazze’de İdari Komisyonla ilgili Independent Arabia'dan İzzeddin Ebu Ayşe'nin sorularını cevaplayan Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, "Hükümet Komisyonu ya da Gazze’yi yönetmek üzere herhangi bir organ kurulmadı. İdari boşluğu engellemek için hala bakanlıklar vekilleri tarafından yürütülüyor” dedi.
Independent Arabia, Şura Meclisi’nde (Hamas'ın en yüksek karar verici organı) üyelerinden birine ulaştı. Eski üye, bu komisyonun hareketin liderlerinden oluştuğunu ve hükümetin işlerini takip edip kendine has bütçelerini onayladığını söyledi. Komisyonun idari boşluklarda hükümet işleriyle ilgilendiğini belirtti.
Hassas komisyon
Şura Meclisi eski üyesinin açıklamaları gerçeğe en yakın açıklamalar.
Zira bu hükümet komisyonu Mahmud Abbas uzlaşı hükümetinin feshedildiğini ve yalnızca Batı Şeria’da çalışacak bir komisyon kurulduğunu açıkladığında nisan ayında çalışmalarına başlamıştı.
O tarihe dönersek, komisyon Hamas’ın daha önceki bakanlarından ve hareketin önde gelen liderlerinden oluşturuldu. Bunların arasında Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri olarak atanan Muhammed Avd da vardı. Bu komite, Kültür ve Turizm Bakanlıklarını kaldırmak gibi bir dizi karar aldı.
Ancak Hamas liderleri Muhammed İştiyye hükümetinin kurulması sırasında Batı Şeria tarafından tek taraflı alınan bu kararları dikkate almayı reddetti.
Bakanlıkları iptal ve çalışanların birleştirilmesi
Bu komite idari veya hükümet ne olursa olsun Gazze yönetimi veya bakanlıkların idaresinde çalışıyorsa, en önemli kararlar onun verdiği kararlar olarak kabul ediliyor.
Komisyon Turizm, Kültür, Kadın, Gençlik ve Spor gibi bakanlıkları kaldırdı.
Ancak Hamas’ın Şura Konseyi eski üyesi, bakanlıkların birleştirilmesinin ekonomik krizle ilgili olduğunu söyledi.
Ayrıca benzeri görülmemiş bir mali kriz içinde olan hükümet, özellikle Gazze’de Hamas yönetimi ele aldıktan sonra bakanlıklara hiç ödenek ayırmadı.
Hamas kaynakları Kültür Bakanlığı ile Eğitim Bakanlığının ayrıca Kadın Bakanlığı ile de Toplumsal gelişme bakanlığının birleştirildiğini belirtti.
Kaynak bunun sebebini pratikte bir rol oynamamasına bağladı.
Ona göre bu durum personelin yığılmasını ve bütçenin tükenmesine neden oluyordu. Bu adım Filistin Hükümetinin sebep olduğu sorunların üstesinden gelebilmek için atıldı. Son olarak hükümet buradan 90 kadrosunu çekince idari bir boşluk oluştu. Bakanlıklar birleştirilince boş mevkiler telafi edilebildi.
Dışişleri Bakanlığı'nın iptali üzerine, kaynak bunun yurt dışındaki konsolosluk ve elçiliklerde herhangi bir temsilcinin bulunmamasından kaynaklandığını söylüyor.
Askeri teşkilatta değişim
Independent Arabia’nın edindiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği birleşmenin İçişleri Bakanlığına bağlı emniyet güçlerini de kapsaması kararı aldı.
Buna göre askeri polis, genel istihbarat ve ulusal güvenlik tek bir askeri teşkilat altında toplanacak.
Değişiklikler sadece birleştirme de değil aynı zamanda ordudaki önemli görevlerin başında bulunan isimlerde de değişikliğe gidileceği belirtildi.
Hamas’ın ihtiyaç olmadığı halde görevlendirilmek üzere iş kapıları açtığını bu nedenle birleştirmenin yapıldığı belirtildi.
Bu adımların yasallığı konusunda Hamas Yasama Meclisi üyesi, bu adımın Filistin Hükümetinin bu adımla Gazze’ye karşı olan tüm yükümlülüklerini iptal ettiği anlamına geldiğini söyledi.
Bu Gazze’nin yönetimiyle ilgili bir çözüm bulunması gerektiği ve Abbas’ın icraatlarının kanunsuz olduğu anlamına geliyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci