Rusya "üreme turizmini" yasaklıyor

Yabancılara taşıyıcı annelik hizmeti verilemeyecek

Para karşılığı taşıyıcı anneliğin yasal olduğu Rusya'da, bu yolla insan kaçakçılığı yapanlara ilk polis operasyonu 2020'de düzenlendi (AP)

Rusya parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin 14 Aralık'ta kabul ettiği yasa yürürlüğe girdiğinde, bekar erkekler ve yabancılar Rus kadınlarla taşıyıcı annelik anlaşması yapamayacak. Aynı tasarı daha önce parlamentonun alt kanadı olan Devlet Duması'nda kabul edildiğinden, yürürlüğe girmesi için sadece Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onayı gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasaya göre, taşıyıcı annelik sadece, en az biri Rusya vatandaşı olan evli çiftler ve tıbbi sebeplerle çocuk sahibi olamayan bekar kadınlar için mümkün olacak. Ayrıca, taşıyıcı annelik yoluyla dünyaya gelen çocuklar doğrudan Rusya vatandaşı sayılacak. 

Yasa tasarısını kaleme alan Devlet Duması Güvenlik ve Yolsuzluk Kontrolü Komitesi Başkanı Vasili Piskariov, son çare olarak bu yola başvurulduğunu söyledi:

Yabancı ülkelerden, taşıyıcı annelerin doğurduğu çocukların tahilsiz hayatlarıyla ilgili çok sayıda haber geldi; kimisi seks köleliğine sürükleniren, bazıları tacize uğradı.

Tasarının altında imzası olan Senatör Margarita Pavlova, taşıyıcı anneliğin yurtdışına çocuk kaçırmak için "taşıma bandı" işlevi gördüğünü öne sürerek, bu yolla ülkeden çıkan 45 bin çocuğun akıbetinin belirsiz olduğunu söyledi.

Rus devlet televizyonu RT haberi, "Rus parlamentosu üreme turizmini kısıtlıyor" başlığıyla duyurdu.

Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin geçen haftaki görüşmede şöyle demişti:

Bu bebekler habire çok tehlikeli durumlara sürükleniyor; organ ticareti gibi suçların mağduru oluyorlar.

Volodin, eşcinsel çiftlerin taşıyıcı annelik yoluyla doğan bebekleri evlat edinmesini de yasanın gerekçeleri arasında saydı.

Bazı milletvekilleri geçen seneden beri taşıyıcı anneliğin tamamen yasaklanmasını savunuyor.

 

Independent Türkçe, RT, Interfax

DAHA FAZLA HABER OKU