AB: AP'deki yolsuzluk iddiaları çok ciddi ve endişe verici

"Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı hakkındaki iddialar son derece endişe vericidir ve çok ciddidir. Bu, insanların kurumlarımıza olan güveniyle ilgili bir meseledir"

Avrupa Parlamentosu / Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar'ın AB'deki karar alım sürecini etkilemek için Avrupa Parlamentosu yetkililerine nakit para ve hediyeler verdiği iddialarına dair Belçika'da başlatılan soruşturmada AB'nin kredibilitesinin tehlikede olduğunu ifade ettiler.

Sözkonusu soruşturma kapsamında geçen cuma günü Belçika'nın başkenti Brüksel'deki 16 evde yapılan aramada 600 bin euro ele geçirildi.

Savcıların pazar günü yaptıkları yazılı açıklamada, dört kişi tutuklandı ve "örgüt üyeliği, para aklama ve yolsuzluk" suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi.

Savcıların açıklamasında, tutuklananların ismi belirtilmese de, konuya yakın bir kaynak tutuklananlar arasında Avrupa Parlamentosu'nun başkan yardımcılarından Yunanlı sosyalist milletvekili Eva Kaili'nin olduğunu belirtti. Kaili'nin makamı, sorulara yanıt vermedi.

Avrupa Parlamentosu, hafta sonu yaptığı açıklamada, Kaili'nin tüm yetkilerini askıya aldığını duyurdu. Yunanistan'daki sosyalist PASOK partisi ise Kaili'yi partiden azledeceklerini açıkladı.

Almanya Dışişileri Bakanı Annalena Baerbock, "Bu (konu), Avrupa'nın güvenilirliğiyle alakalı, bu yüzden bunun çeşitli alanlarda sonuçları tetiklemesi gerek" diyerek, davayla ilgili "hukukun tüm gücünün" kullanılmasını gerektiğini belirtti.

Savcılar, soruşturmaya konu olan Körfez ülkesinin Brüksel'de para ve hediyeler karşılığında nüfuz edinmeye çalıştığından aylardır kuşkulandıklarını açıkladılar.

Reuters'a bilgi veren konuya yakın bir kaynak, bahsedilen Körfez ülkesinin Katar olduğunu belirtti. 
Katar ise Avrupa Parlamentosunun bazı ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yolsuzluk iddiaları endişe verici"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ile Avrupa'da gelecek yıl gaz sıkıntısı olmaması için alınması gereken önlemleri değerlendirdikleri basın toplantısında, AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili soruları yanıtladı.

"Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı hakkındaki iddialar son derece endişe vericidir ve çok ciddidir. Bu, insanların kurumlarımıza olan güveniyle ilgili bir meseledir" diyen von der Leyen, bu güvenin en yüksek etik standartları gerektirdiğini vurguladı.

Von der Leyen, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Adalet Divanı, AB Sayıştayı gibi tüm AB kurumlarını kapsayan bir etik kuruluş oluşturulmasını martta teklif ettiğini hatırlatarak tüm AB kurumlarının şeffaf şekilde aynı etik kurallara uyması gerektiğini dile getirdi.

"AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın Katar'daki Dünya Kupası ile ilgili açıklamalarının arkasında mısınız? Tüm Komisyon üyelerinin Katar'a ziyaretleriyle ilgili iç soruşturma yapıyor musunuz?" sorusu yöneltilen von der Leyen, Katar ile birçok küresel ve bölgesel konuda işbirliği yaptıklarını hatırlattı.

Rusya'ya enerji bağımlılığından kurtulmak için Katar ile doğal gaz alımında işbirliği yaptıklarına değinen von der Leyen, insan hakları konularında seslerini yükseltmeye devam edeceklerini, çalışma hayatıyla ilgili Katar'ın yaptığı reformlar konusunda Uluslararası Çalışma Örgütü ile işbirliği içinde olduklarını ifade etti.

Von der Leyen, AB Komisyonu üyelerinin tüm görüşme ve ziyaretlerinin şeffaf olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU