Rus ve ABD'li temsilciler İstanbul'da bir araya geldi

Görüşmenin Rus ve ABD dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri arasında gerçekleştiği kaydedildi

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rus ve ABD'li diplomatların bugün İstanbul'da bir araya gelerek, ikili ilişkilerdeki teknik meseleleri görüştüklerini belirtti.

ABD'nin Ankara büyükelçiliğinin sözcüsü, diplomatların Ukrayna savaşı hakkında görüşmediklerini ifade etti.

Rus TASS haber ajansının bildirdiği ve ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırılan haberde, iki tarafın vizeler, elçiliklerdeki çalışan sayıları ve birbirlerinin ülkelerindeki kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin de arasında bulunduğu bir dizi "zorlu meseleyi" ele alacağı bildirildi.

Rus medyasındaki haberlerde, Ryabkov görüşmenin Rusya dışişleri bakanlığı ve ABD dışişleri bakanlığının üst düzey yetkilileri arasında gerçekleştiğini belirtti.

İki tarafın teknik bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Ryabkov, toplantının iki ülke arasındaki "başlıca meselelerin" yeniden ele alınacağına yönelik bir işaret olarak algılanmamasının gerektiğini belirtti.

ABD'nin Ankara'daki büyükelçiliğinin sözcüsü görüşmenin gerçekleştiğini teyit ederek, "Dışişleri bakanlığından üst düzey bir yetkili Rus temsilcileriyle bir dizi dar kapsamlı ikili meseleyi görüşmek için İstanbul'daydı" dedi ve görüşmede Rusya-Ukrayna savaşının değerlendirilmediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasım ayında ABD'li ve Rus istihbaratı Türkiye'de bir araya gelerek bir toplantı gerçekleştirmişti. 

CIA Direktörü Bill Burns ve SVR Başkanı Sergey Narışkin görüşmesi, MİT'in ev sahipliğinde Ankara'da yapılmıştı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, görüşmede nükleer silah konusunun gündeme geldiği ve iletişim kanallarının açık tutulması kararının alındığı belirtilmişti.

Öte yandan, Rusya Kasım ayının sonunda ABD ile New START anlaşması kapsamındaki incelemelerin sürdürülmesine yönelik Kahire'de yapılması planlanan toplantıyı iptal etmişti.

Rusya, görüşmeleri son anda iptal etmekten başka "seçeneğinin kalmadığını" çünkü ABD'nin daha kapsamlı bir gündem konusu olan "stratejik istikrarı" görüşmeye istekli olmadığını ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, TASS, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU