Kim'in kızıyla görüntülenmesinin ardından gelen soru: Kuzey Kore'yi kadınlar mı yönetecek?

Kore İşçi Partisi'nin merkez komitesindeki kadın görevli sayısı, 2016 ila 2019'da üç kat arttı

Kim Jong-un, kıtalararası balistik füze Hwansong-17'nin 18 Kasım'da fırlatılmasından önce askeri tesiste kızıyla birlikte görüntülenmişti (KCNA)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kızını dünyaya ilk kez göstermesinin ardından, “Kuzey Kore'yi kadınlar mı yönetecek?” sorusu soruluyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un haberinde, yönetimdeki önemli pozisyonlarda üç kadının görev yaptığına, bunun ülke tarihinde daha önce görülmemiş bir durum olduğuna dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo Jong, liderin üst düzey danışmanlığını yapıyor. Choe Son Hui, Dışişleri Bakanı görevini yürütürken, Hyon Song Wol ise Kuzey Kore liderinin katıldığı etkinliklerin güvenlik ve lojistiğinden sorumlu.

İktidardaki Kore İşçi Partisi (KİP) yönetimi üzerine araştırmalar yapan Kuzey Kore Liderlik İzleme (North Korea Leadership Watch) adlı internet sitesinin yöneticisi Michael Madden, KİP'in merkez komitesindeki kadın görevli sayısının 2016 ila 2019'da üç kat arttığını söyledi.

Madden, bu artışın gelecek 10 ila 20 yıl devam edebileceği öngörüsünde de bulundu.

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Ewha Kadın Üniversitesi'nden Kim Seok-Hyang, Choe, Hyon ve Yo Jong'un “özel ailelerden gelen ve sıradan yurttaşlardan farklı kişiler olduğunu” ifade etti.

Akademisyen, bu kadınların toplumdaki yerinin üst sınıftaki erkek yurttaşlarınkine benzediğine dikkat çekti.
 


Kuzey Kore devletine ait Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kim Jong-un'un kızıyla birlikte bir askeri tesiste çektirdiği fotoğrafı ilk kez 19 Kasım'da yayımlamıştı.

Bunun ardından Kuzey Kore liderinin, kızıyla aynı karede yer aldığı birkaç görüntünün daha yayımlanması, Güney Koreli yetkililerin adını Kim Ju-ae olarak paylaştığı çocuğun, Kim Jong-un'un halefi olabileceği tartışmalarını doğurmuştu.

Kim Seok-Hyang ise Kim Jong-un'un kızının görüntülerini paylaşmasının nedeninin onu halefi olarak tanıtmak yerine, kendisini bir baba figürü olarak göstermek olduğunu savundu.

Kuzey Kore medyasının kimliğini açıklamadığı kız çocuğunun 9 ya da 10 yaşında olduğu düşünülüyor.



Independent Türkçe, Washington Post, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU