Yeni teknoloji işitme kaybı olanlara dokunarak müzik dinleme imkanı sunacak

"Gönderilen asıl uyarana farklı bir tepki almak için sinir sistemini 'hacklemek' gibi"

(Malaga Üniversitesi)

Bilim insanları, işitme kaybı olanların dokunarak müzik dinlemelerine imkan tanıyacak yeni bir teknolojinin prototipini geliştirdi.

LNCS akademik dergisinde tanımlanan bu prototip, "dokunsal illüzyonlar" kullanıyor ve monofonik müziği titreşime dayalı ve dokunmayla hissedilebilen uyaranlara dönüştüren bir algoritmadan oluşuyor.

İspanya'daki Malaga Üniversitesi'nden araştırmacılar yaptıkları açıklamada, "Gönderilen asıl uyarana farklı bir tepki almak için sinir sistemini 'hacklemek' gibi" dedi.

Araştırmacılar çalışmada, müziğe ilişkin özellikleri ve yapıları "vibrotaktil uyaranlara" dönüştüren bir algoritma geliştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu algoritma müziğin özelliklerini ve yapılarını, sesin "sembolik tasvirlerini" yaratan Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi (MIDI) dosyalarından alıyor.

Çalışmanın ortak yazarı Paul Remach, "Bu, müziği haritalamaya benzer bir şey" açıklamasını yaptı.

50'den fazla gönüllünün katıldığı çalışmada, "dokunsal illüzyonların" düzeninin katılımcılarda olumsuz duygulara göre daha fazla olumlu duygu tetiklediği ve orijinal müziğinkinden farklı bir duygusal tepki uyandırdığı öne sürülüyor.

Araştırmada bilim insanları, "Ritim, tempo ve melodi gibi müziğe ilişkin özellikler çoğunlukla dokunsal illüzyonların düzeninde tanımlanabilse de orijinal sesinkinden farklı bir duygusal tepkiye sebep oldu" açıklamasını yaptı.

Bilim insanları daha sonraki çalışmalarda titreşimin yönündeki ve konumundaki değişiklikler de dahil algoritmanın işlediği müzik özelliklerinin yelpazesini geliştirip genişletmeyi umuyor.

Araştırmacılar, "Cildin algılanabilir frekans aralığı işitme sistemininkinden daha düşük olduğu için zorlu bir süreç, bu da müziğin bazı özelliklerinin kaybına yol açabilir" diye açıkladı.

Bilim insanları prototipin, konserlere getirilebilecek akıllı telefonlar gibi teknolojik cihazlara kolayca aktarılabilecek, taşınabilir bir terminalin önünü açacağına inanıyor.

"Uzun vadede başarmak istediğimiz şey, duymayan insanların müzik 'dinleyebilmesi'" diyen Dr. Remach, bu teknolojinin ruhsal bozukluklara yönelik terapi ve ağrı tedavisi için de geliştirilebileceğini ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU