Kübalı müzik efsanesi Pablo Milanés 79 yaşında hayatını kaybetti

Ünlü sanatçı lösemiyle mücadele ediyordu

40'tan fazla albüm çıkaran Pablo Milanés, Havana'daki son konserini haziranda verdi. Etkinliğe 10 bin kişi katıldı (Reuters)

Kübalı müzik efsanesi Pablo Milanés'in hayatını kaybettiği açıklandı. Dünyaca ünlü şarkıcı ve gitaristin Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre 79 yaşındaki Milanés, bugün erken saatlerde yaşamını yitirdi.

Lösemiyle mücadele eden sanatçı, İspanya'nın başkenti Madrid'de tedavi görüyordu. Sanatçının enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldığı 11 Kasım'da duyurulmuştu. Facebook'taki açıklamada "Sonsuza dek anılarımızda yaşayacak" ifadesi kullanıldı.

Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz, kültür camiasının Milanés'in vefatı nedeniyle yasta olduğunu söyledi.

Küçük yaşta yeteneği fark edildi

Ülkenin doğusundaki Bayamo'da 24 Şubat 1943'te dünyaya gelen Milanés'in yeteneği küçük yaşta anlaşılmıştı. Milanés 6 yaşındayken bir şarkı yarışması kazanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aile, yeteneğini geliştirebilmesi için 1950'lerde başkente taşınınca Milanés, Havana Müzik Konservatuarı'nda eğitim aldı.

Küba müziğinin altın yılları olarak kabul edilen o tarihlerde piyano öğrenip diğer müzisyenlerle birlikte çalıştı.

Şarkıcı, Küba müzik sahnesine 1960'larda çıkardığı Mis 22 Anos'la giriş yaptı.

Nueva Trova'yı kurdu

Fidel Castro'nun 1959'da Fulgencişo Batista rejimine karşı zafere ulaşmasının ardından ülkede kültürel faaliyetler arttı. Milanés de Latin Amerika'da hız kazanan sol dalgayla bağlara sahip Nueva Trova (Yeni Truva) adlı müzik hareketinin Silvio Rodriguez ve Sara Gonzalez'le birlikte öncülerinden biri oldu.

Bu müzik hareketinde şarkı sözlerinde sömürgecilik, ırkçılık ve ABD karşıtı söylemler yer aldı. Milanés'in imzasını taşıtan "Yo no te pido", "Los años mozos", "Cuba va" ve "Yolanda" gibi ünlü şarkılar hızla bütün dünyada ünlendi.

Son yıllarda Havana'yla ilgili eleştirilerini artıran Milanes, ülkede geçen seneki protestoların ardından sosyal ve ekonomik reform çağrısı yapan Küba Sivil Toplum Manifestosu adlı belgeye imza attı.

Milanés, hastalığı sebebiyle 2017'de Madrid'de taşınmıştı. Rahatsızlığı yüzünden bu aynı sonlarında İspanya ve Dominik Cumhuriyeti'nde vermeyi planladığı son konserleri iptal edilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU