Cemil Çiçek: Sürekli Merkez Bankası Başkanı değiştiriliyor olması ekonomik istikrarsızlığın göstergesi

"Siyasetin, ekonominin, hukukun, bürokrasinin can damarı ahlaki istikrar"

Fotoğraf: AA arşivi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, sürekli Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturan ismin değiştirilmesinin “ekonomik istikrarsızlığın göstergesi olduğunu” ifade etti.

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Çiçek ile görüşmesinden notları bugünkü köşesinden paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taşgetiren’in yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Devlet çekapı” başlıklı yazım üzerine yine arandım. Ülkenin istikrarı bağlamında koalisyonların ve tek başına iktidarların değeri üzerine düşüncelerini ifade etti. Değerlendirmelerini şöyle özetleyebilirim:

-Türkiye’de koalisyon şikâyeti ve istikrarın “tek başına iktidar”a bağlanması düşüncesi, muhafazakâr ve milliyetçi kesimlerle Adalet Partisi arasına mesafe girmeye başlamasından sonraki siyaset söylemidir. Adalet Partisi’nden kurucu kadrolar tasfiye edilmiş, milliyetçiler ayrı parti kurmuşlar, muhafazakârlar Erbakan’ın başlattığı harekete ilgi duymaya başlamışlar ve Demokratik Parti bölünmesi gerçekleşmiş. Demirel, yeniden kitleleri toparlayabilmek için “istikrar”ı “tek başına iktidar”a bağlamayı bir tür oy manipülasyonu için devreye sokmuştur. Demirel “En büyük hatam Demokratik Parti’nin ayrılmasına engel olamamaktır” demiştir. Demek ki, tek başına iktidar olabilecek zemini korumak da başka şartları gerekli kılıyor.

-İstikrarlı dönemlerin ekonomi için de, ülkenin kalkınması için de yararlı olduğu, koalisyonların sıhhatli işlemediği de bir gerçektir.

-Ancak dünya örneklerine bakıldığında, 30 yıl, 40 yıl tek başına iktidar olanların yönettiği ülkeler, genelde İslam ülkeleri, Esed’lerin Suriye’si, Saddam’ın Irak’ı, Mübarek’in Mısır’ı ortaya bir başarı örneği koyamadılar.

-Buna karşılık 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da nerede ise bütün ülkeler koalisyonlarla yönetildiler. Halen de çetin koalisyon süreçlerine rağmen Avrupa’da istikrar darmadağın olmuyor.

Bunlar Cemil Bey’in yaptığı genel değerlendirmeler. Sonra “İstikrarın beş şartı”ndan bahsetti ve onları şöyle sıraladı:

1.Siyasi istikrar.

2.Hukuki istikrar.

3.Ekonomik istikrar

4.Bürokratik istikrar.

5.Ahlaki istikrar.

Bunlar, siyaset, ekonomi, hukuk, bürokrasi ve ahlak alanında bir standarda ulaşmayı ifade ediyor.

Siyasi istikrar belli ki, iktidar veya muhalefet, sağlıklı siyaset kadrolarının ortak çabası içinde gerçekleşir. İçleri sancılı siyasi yapılarla siyasi istikrar sağlanamayacağı gibi, kanlı – bıçaklı iktidar muhalefet ilişkisi ile de siyasi istikrar sağlanamaz.

Cemil Bey, yüzde 47 oy almış bulunan Ak Parti için kapatma davası açılabilmesini, hukuki istikrarsızlığın örneği olarak zikrediyor. Tabii ki eski Adalet Bakanı olarak hukuk üzerine söyleyeceği çok söz var.

Sürekli Merkez Bankası Başkanı değiştiriliyor olmasını ekonomik istikrarsızlığın göstergesi sayıyor. Bilmem kaç kere ihale kanunu değiştirilmesi de sanırım “ekonomide öngörülebilirlik” diye de ifade edilebilecek olan istikrarla alakalıdır.

Bürokrasinin devlet hiyerarşisi içinde sağlıklı bir statü çerçevesinde hareket edebilmesi, siyaseti gütmemesi ya da siyaset tarafından hukuk dışılığa sürüklenmemesi bürokratik istikrar ile alakalıdır.

Ve ahlaki istikrar. Cemil Bey’e göre siyasetin de, hukukun da, ekonominin de bürokrasinin de can damarı o. O olmadı mı, hiçbir istikrar beklentisinin karşılığı oluşamaz. Her yanlışa kılıf bulan bir yaklaşımın hiçbir alanda istikrardan söz etmesi beklenemez."

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU