ABD'de Cumhuriyetçiler vakit kaybetmedi: Hedefte Biden ve oğlu var

Eski Adalet Bakanı Barr, Trump'ın da yargılanabileceğini söyledi

Cumhuriyetçilerin hamlesi, Trump'ın 2024 seçimlerinde aday olacağını açıklamasının ardından geldi (Reuters)

ABD'deki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu yakalayan Cumhuriyetçiler, Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma başlatacak.

Kentucky eyaletinden Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi James Comer, perşembe günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Komite, Joe Biden'ın ailesinin yabancı ortaklarıyla bağlarını inceleyecek. Kendisinin yabancı ülkelerin parasının ya da etkisinin altında hareket eden bir lider olup olmadığı değerlendirilecek.

Comer'ın Temsilciler Meclisi'ndeki soruşturmalardan sorumlu Gözetim ve Reform Komitesi'nin başına geçmesi bekleniyor.

Cumhuriyetçi isim, yürütülecek hukuki süreçte mahkemeye ABD Başkanı'nın değil, oğlunun çağrılacağını belirtti.

Ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e açıklamasında Comer, doğrudan ABD Başkanı'na mahkeme celbi göndermenin birçok prosedürel karışıklığa yol açabileceğini, bu yüzden farklı bir yöntem izleyeceklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'in aktardığına göre Cumhuriyetçiler, oğlu üzerinden Biden'ı hedef alıyor. Comer da açıklamasında "Bunun Hunter Biden değil, Joe Biden soruşturması olarak adlandırılması lazım" dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamadaysa Cumhuriyetçilerin "uzun süre önce gerçek olmadığı ortaya çıkan komplo teorilerini kullanarak, siyasi amaçlarla ABD Başkanı'nı hedef aldığı" savunuldu.

Açıklamada, "Başkan Biden, bu siyasi saldırıların kendisini Amerikan halkının önceliklerini gözetmekten alıkoymasına izin vermeyecek" dendi.

Hunter'ın tartışmalı Ukrayna-Çin bağlantıları

Hunter, 2020'deki seçim sürecinde sık sık Cumhuriyetçilerin hedefi haline gelmişti.

ABD'nin tanınmış tabloid gazetelerinden New York Post, 14 Ekim 2020'de yayımladığı haberde, Hunter'ın Delaware'deki bir tamircide unuttuğu bilgisayarındaki yazışmaları yayımlamıştı.

Buna göre Biden'ın, başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Hunter'ın Ukrayna menşeli enerji firmasıyla ilişkilerine müdahil olduğu ve bu firmayı soruşturan başsavcının görevden alınması için Ukrayna'ya baskı yaptığı iddia edilmişti.

Söz konusu haberin Twitter ve Facebook başta olmak üzere birçok sosyal medya platformunda sansürlenmesi de tepki çekmişti.

Twitter'ın o dönemki CEO'su Jack Dorsey ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, sansürün hata olduğunu itiraf etmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump da Biden'ın görevini kötüye kullanarak ABD dış politikasını oğlunun menfaatleri için manipüle ettiğini öne sürmüştü.
 


Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un martta yayımladığı haberdeyse Hunter'ın 2020'de iflas eden Çinli enerji şirketi CEFC China Energy'den para aldığı savunulmuştu.

Bilgisayardaki yazışmalara yer verilen haberde, CEFC'nin hükümet kalkınma bankalarından finansman aldığı ve Çin Komünist Partisi'yle (ÇKP) bağlantıları olduğu öne sürülmüştü.

Şirketin, Hunter ve amcası James Biden'a 2017'den itibaren 14 aylık bir süreçte 4,8 milyon dolar ödeme yaptığı iddia edilmişti.

Trump da yargılanabilir

Öte yandan eski Adalet Bakanı Bill Barr, ABD'nin kamu yayımcısı PBS'te cuma günü yayımlanan söyleşisinde, Trump hakkında Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde bulunan gizli belgelerden ötürü dava açılabileceğini söyledi.

Barr, Adalet Bakanlığı'nın elinde eski ABD Başkanı hakkında hukuki süreç başlatmak için yeterli sayıda delil olduğunu savundu.

FBI, 8 Ağustos'ta malikaneye düzenlediği baskında 100'e yakın gizli belge ele geçirildiğini açıklamıştı.

Barr, Trump hükümetinde 14 Şubat 2019'da başladığı görevinden 23 Aralık 2020'de istifa etmişti.

Eski Adalet Bakanı'nın Hunter hakkında yürütülen iki gizli soruşturmadan aylardır haberdar olduğu ve seçimlerden önce bunun basına sızmamasını sağladığı iddia edilmişti. Trump'ın bu olayın ardından Barr'ın istifasını duyurması da dikkat çekmişti.



Independent Türkçe, Telegraph, CNN, New York Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU