2022 Dünya Medya Kongresi: Geleneksel medya artık işe yaramıyor

Dünya Medya Kongresi, bölgede ve dünyada medyanın geleceğinin özelliklerini ortaya koyuyor

Görsel: Pixabay

Abu Dabi'de dün başlayan 2022 Dünya Medya Kongresi'nin ilk gün etkinlikleri, bakanlar, liderler, karar vericiler ve üst düzey yöneticilerin bölgede medyanın geleceğini şekillendirmenin yollarını tartışmak üzere katıldığı diyalog oturumlarına sahne oldu.

Dünya Medya Kongresi'nin açılışında AYC'nin gençlerin medyanın geleceğine ilişkin önceliklerini ve kaygılarını değerlendirmek için yaptığı araştırmanın sonuçları ortaya konuldu.

"Medyanın Geleceği: Medyada İnovasyon - Medyada İnsan Gücü - Medya Endüstrisi" konularının tartışılması ve medyanın iklim değişikliği ve net sıfıra ulaşma aracı olarak medyanın rolünün gözden geçirilmesi ve medyanın nasıl etkilendiği, bireysel kimlikleri ve ulusal kimlikleri ve üzerimizdeki etkilerini nasıl şekillendirdiği ele alındı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı WAM Genel Müdürü ve Dünya Medya Kongresi Yüksek Organizasyon Komitesi Başkanı Muhammed Celal er-Risi açılış konuşmasında, "Bilge liderliğin direktifleri doğrultusunda, başkent Abu Dabi'de düzenlenen Dünya Medya Kongresi'nin lansmanı, uluslararası medya iş birliği yoluyla medya sektörünün geleceğini çizen yeni bir küresel platform oluşturuyor. Küresel istikrar ve refah elde etmek ve dünya çapında medya endüstrisi alanında yaratıcı ve yenilikçi yetenekler için bir varış noktası olarak BAE'nin lider küresel konumunu kullanmak için dünya çapında sürdürülebilir kalkınma yollarını ilerletmede medyanın çeşitli biçimlerdeki rollerini geliştirmeyi amaçlıyor" ifadelerini kullandı. 

Risi, "BAE medya sektörü, güvenilirlik ve kredibilite temel direklerine dayanan, dünyanın güvenini kazanan istisnai bir model oluşturmayı başardı. Kongre BAE'nin uygarlık, kalkınma ve insani mesajını iletebilen yenilikçi ve yaratıcı araçlar aracılığıyla ölçülü, sofistike ve daha etkili içerik sağlama, barış değerlerini pekiştirmeyi hedefliyor. İnsanlar arasında hoşgörü, Dünya Medya Kongresi, BAE'den başlayarak tüm dünya halklarına barış, hoşgörü ve sevgi mesajı sunuyor" dedi. 
 

1.jpg
2022 Dünya Medya Kongresi Abu Dabi'de düzenlendi

 

Ayrıca, ADNEC Grup'un Genel Müdürü ve CEO'su Hamid Matar ez-Zahiri, "Bu küresel etkinliğin organizasyonu, ADNEC Grubunun ekonomik çeşitlendirme sürecini destekleme çabalarıyla uyumludur. Sürdürülebilir kalkınmanın katalizörü olan medya sektörü de dahil olmak üzere gelecek vaat eden sektörlerde faaliyet portföyünü çeşitlendirmeye yönelik sürekli çabası bağlamında ve ekonomi ve toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmaya katkısını artırma, Abu Dabi Emirliği ve genel olarak BAE'de ekonomik ve sosyal bir getiri elde etme gibi ortak hedefler taşır" şeklinde konuştu. 

Dünya Medya Kongresi'nin ilk gün etkinlikleri, Zimbabve Enformasyon, Tanıtım ve Yayıncılık Bakanı Monica Mutsvangwa'nın dünya çapında medya sektöründeki mevcut ve gelecekteki yatırım fırsatlarına ışık tuttuğu bir panel tartışmasına sahne oldu. Bunu, Fransa'dan Euronews CEO'su Michael Peters'ın sunduğu Medya Sektöründe Geleceğe Yatırımlar: Zorluklar ve Fırsatlar konulu bir oturum ve ardından "Geleceğin Medya Sektöründe Çalışmak İçin Bugünün Gençlerinin Yaratıcı Becerilerine Yatırım Yapmak" konulu bir oturum izledi. 

İlk gün, BAE'den Global Medya Yatırımları Şirketi CEO'su ve A&E CEO'su Nart Bouran'ın katıldığı, yatırımcılar arasında medyadaki yatırım trendlerini tanımlama ve medya ortamını nasıl etkiledikleri üzerine kısa bir görüşme oturumunu içeriyordu.

Danimarka'dan Kopenhag Gelecek Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli medya danışmanı ve gelecek araştırmacısı Sophie Hvetved'in katıldığı Metaverse'e Yatırım: Medya Şirketleri Nasıl Fayda Sağlar konulu bir oturum da gerçekleştirildi.

Bunu 'Web 3 dünyasında medya sektörünün geleceği' konulu bir söyleşi izledi. Newsbridge'in Kurucu Ortağı ve Fransa'dan CEO'su Philippe Petitpont tarafından Haberlerin Geleceği: Yapay Zekanın, Makine Öğreniminin ve Otomasyonun Haberleri Dönüştürmedeki Rolünün Analizi üzerine bir panel tartışması yapıldı.


Uzmanlar: Geleneksel medya artık işe yaramıyor… Gelişmeyenler yok olacak

Kongre'de, ileri teknoloji geliştirmek amacıyla, dijital iletişim, yapay zeka, ileri teknoloji ve yaratıcılık veya gazetecilik, radyo, televizyon, internet, sosyal medya ve küresel etkileyiciler gibi medya ile ilgili konuların çoğu ele alınarak dünyadaki medya endüstrisinin geleceği için vizyon arandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeili Al-Khaleej gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Cemal ed-Duveyri, Zahrat Al-Khaleej gazetesine verdiği röportajda "Bu Kongre, medya liderleri ve içerik oluşturucular için ister içerik ister finansal kaynaklarla ilgili olsun, bu sektörün her düzeyde karşılaştığı en önemli zorlukları tartışmak için önemli bir istasyonu temsil ediyor" ifadelerini kullandı. 
 

2.jpg
Al-Khaleej gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Cemal ed-Duveyri

 

Kongre katılımcılarından biri olan Duveyri, koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası yeni değişimlere uğrayan hayatın tüm sektörleri gibi medya sektörünün de mağduriyetine dikkat çekerek, "Kazanılan yaşam tarzı da değişirken, herkesin görevlerini sürdürebilmesi için gelişme ve değişimleri takip etmesi zorunlu hale geldi. İçinde bulunduğumuz çağda dünyadaki en büyük zorluk, bazılarının alternatif medya olduğuna sosyal paylaşım sitelerinin ve çeşitli platformlarının ortaya çıktığına inanmaya başlamasıdır. Ancak gerçekte olan bu değil. Aksine bunlar, iyi bilinen medya tarafından üretilen bir içerik taşıyıcısıdır" dedi. 

Duveyri, "Bu siteler aracılığıyla içerik oluşturmak, sosyal ağ sitelerindeki içeriklerin çeşitli ve farklı olması nedeniyle geleneksel medyadan tamamen farklıdır. Moda, yemek veya başka herhangi bir konu ile ilgili olabilirken, gerçek medyanın çalışmalarını kontrol eden yasalara tabi çalışan uzmanlara ihtiyacı vardır" şeklinde konuştu. 


Medyanın geleceği ve dijital ilerleme

Eski Ürdün Enformasyon Bakanı Dr. Muhammed el-Mumini, 'Zahrat Al-Khaleej'e verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

Bir bütün olarak dünyadaki medyanın geleceği, dijital, teknolojik ve medya ilerlemesinden ayrıntılı bir şekilde etkilenmiştir.
 

3.jpg
Eski Ürdün Enformasyon Bakanı Dr. Muhammed el-Mumini

 

Aynı zamanda Ürdün Medya Enstitüsü'nde bir eğitmen olan Mumini'ye göre bu gelişmeye ayak uyduramayan medya kuruluşları sürüden ayrı türkü söyleyecek.

Medya sirkülasyonu için etkili bir araç olması için dijital alanların organize edilmesi ve modernize edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 


Geleneksel medyaya yer yok

Ayrıca, Madraj Dijital Medya Saha Direktörü ve Uluslararası Gazeteciler Merkezi üyesi Revan el-Ceyusi 'Zahrat Al-Khaleej'e yaptığı açıklamada, "Halk davranışındaki değişim, bilginin yaygınlaşması ve teknolojinin gelişmesi, bilgi kaynaklarının çokluğuna ve bilgi üretimine bireylerin katılımına katkıda bulunmuştur. Dünyanın hizmet fikrine güvenerek dönüşmesi, ağırlıklı olarak medyanın çalışmalarına yansıdı. Tüm bunlara iletişim devrimi, sosyal paylaşım sitelerinin yayılması ve bunların medya biçimi üzerindeki etkisi eşlik etti. Sonuç olarak, medya, daha geniş bir kitleye ulaşmak için sosyal paylaşım sitelerinde yayınlayabilme özelliğine sahip bilgi materyalleri tasarlama ihtiyacı duymuştur. Günümüz medyası, bu bağlamda yeni bir çalışma ortamı geliştirmeye bağlı bir denklemin parçası olmalıdır. Günümüz medyası, bu bağlamda yeni bir çalışma ortamı geliştirmeye bağlı bir denklemin parçası olmalıdır. Haber merkezlerinin dijital dönüşümüne yardımcı olmanın önemine ek olarak, veri gazeteciliği ve yapay zekadan yararlanabilir, verileri analiz edebilir, gerçeği araştırabilir ve yanıltıcı haberler ve yanlış bilgilerle mücadele edebilir" şeklinde konuştu. 
 

4.jpg
Madraj Dijital Medya Saha Direktörü ve Uluslararası Gazeteciler Merkezi üyesi Revan el-Ceyusi

 

Ceyusi, günümüzde tüm bu unsurların, sürdürülebilirlik ve teknolojiyle ilgili bilgiye ulaşmak için medya yapımcılarının, içeriğin yayınlandığı ve tanıtıldığı biçim aracılığıyla medya durumuna kapsamlı bir şekilde bakmasını gerektirdiğini belirtiyor.

Bununla birlikte "Bu nedenle, medya kuruluşu için uygun işi kurarken çalışmanın kapsamlı olması için yazı işleri ekipleri, programlama ve bilgi teknolojisi yetkilileri, tasarım, yönetim ve pazarlama arasında tam bir ortaklığa sahip olmak bu çağda önemli hale geldi. Kurumların çalışmalarını ve ayrıca kurumların haklarını güvence altına alması ve gazetecilik materyallerinin fikri mülkiyetini koruması gereken mevzuatı acilen geliştirmemiz gerekiyor. Basın özgürlüğünü korumak ve halka sunulan içeriğin kalitesini yükseltmek için teknolojiyi kullanırken, daha düşük maliyetle verimliliği artırmak daha yüksek yayılım sağlar" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU