Babacan'dan BTP'nin 6'lı masaya katılma talebine ilk değerlendirme

“Avrupa Birliği genişleme örneği gibi bir de Brexit örneği de var”

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) altılı masaya katılma talebiyle ilgili ilk değerlendirmesini yaptı. DEVA lideri, Avrupa Birliği’nin kuruluş ve genişleme aşamasını örnek verirken “Avrupa Birliği genişleme örneği gibi bir de Brexit örneği de var” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

T24’ten Murat Sabuncu, bugünkü köşe yazısında Ali Babacan’ın ifadelerine yer verdi. Sabuncu’nun yazısının bir kısmı şöyle:

Gelelim Altılı Masa'nın genişleme ihtimaline. Meral Akşener’in BTP’yi masaya çağırma girişimine. 14 Kasım’daki buluşmanın ev sahibi olduğu için önce yorum yapmak istemiyor. Önümüzdeki hafta tüm liderleri ziyaret ettiğinde bu konuyu da gündeme getirecek. Ama sonra bir benzetme ile şunları ekliyor:

"Avrupa Birliği altı ülke ile kuruldu. Sonra genişledi ama genişleme aşama aşama oldu. Teknik aşamalar, siyasi aşamalar. Altılı masa mutabakatla yürüyor. Mutabakat olmazsa altılı masa beşli olur, dörtlü olur, üçlü olur. O yüzden her karar mutabakatla alınır. Önümüzde iki hafta süre var. Bakacağız. Avrupa Birliği genişleme örneği gibi bir de Brexit (İngiltere’nin ayrılışı) örneği de var."

Ali Babacan masadaki çalışan farklı partilerden tüm isimlerin neredeyse her konuda ortak bir anlayışa yakın olduğunu gördüklerini belirtti. Herkesin derdinin ‘bunu bizim partiye bizim tabana nasıl anlatacağız’ olduğunun altını çizdi.

Babacan temel konularda hazırlanacak ve imza altına alınacak ortak metinden sonra partilerin bu çerçevede seçmenleriyle irtibat kuracağını bunun da seçimlere giderken çok farklı seslerin çıkmasının önüne geçeceğini düşünüyor.

‘Her konuda uzlaşma olmayabilir’ diyor ve ekliyor:

"Bir partinin bir konuda diğerlerinden çok farklı bir pozisyonu varsa da seçimlere kadar biraz susacak."

Ali Babacan’ın anlattıkları böyle. 14 Kasım’a kadar ‘genişleme’ konusu bir çatlak yaratmazsa Altılı Masa’nın ortak mutabakat metni kararsız kalan seçmen için umut olabilir.

Erdoğan'a seslendi

Diğer yandan Ali Babacan, bugün İstanbul’da Kalkınma Seferberliği Eylem Planı’nı açıkladı.

Küçükçekmece’de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Babacan şunları kaydetti:

Geçen hafta biliyorsunuz, bir buçuk saat boyunca içi boş bir Türkiye Yüzyılı masalı dinledik. Tam bir boş çerçeve. Şu anda fiilen yaptıkları ayrı bir telden çalıyor, açıkladıkları Türkiye Yüzyılı ayrı bir telden çalıyor. Ya madem açıkladığın Türkiye Yüzyılı’nda çoğulcu demokrasi, katılımcılık, insan hakları diyorsun. Niye gelecek yüzyılı bekliyorsun? Yapsana bugün. Bugün uygulasana. Elini tutan mı var? Dört yılı geçti, akıllarına eseni yapıyorlar. Hak, hukuk tanımıyorlar. Adaleti her gün çiğniyorlar. Ondan sonra diyorlar, ‘Türkiye Yüzyılı’nda biz adalet, özgürlük diyeceğiz. 

Eylem planını da anlatan Ali Babacan, plana ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Yatırımcıya uzun vadeli ve uygun teminatlı kredi imkanları sağlayacağız. Kamu ödemelerini tam ve gününde yapacağız. Her iş günü bin yeni sanayi istihdamı sağlayacağız. İktidarımızın ilk döneminde bir milyon vatandaşımızı sanayide yeni iş imkânlarıyla buluşturacağız. İstihdamı aranan elemanlarla büyüteceğiz. Dünyadaki dönüşümü avantaja çeviren, uluslararası patent ve marka başvurularını ikiye katlayan bir aklı devreye sokacağız. Tüm bu sektörlerdeki başarılarınız, Sayın Erdoğan’a emekliliğinde silmeyeceği tweetler attıracaktır. Bizi kutlayacağından hiç kuşkum yok. Sonuçta memleketin başarısı. Herhalde o da sevinir diye tahmin ediyoruz. Esnafımızın işini büyütmesini sağlayacağız. Türkiye’yi süper KOBİ ile tanıştıracağız. DEVA Partisi iktidarında, dünyayla rekabet eden en az 100 bin Süper KOBİ’miz olacak. Altını çiziyorum, döviz kazanan 100 bin süper KOBİ.

 

 

T24, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU