Drone, askerin standart demirbaşı arasına girdi... Doğu'daki bütün karakollarda drone ve kullanıcısı var

Ukrayna'daki savaşta SİHA'lar çok gündem olsa bile sivillerin elindeki mini drone'lar de saldırılarda hayli yaygın kullanılıyor. Dünya İnsansız Hava Araçları Federasyonu'nun Türkiye Başkanı Ateş, TSK'daki drone kullanımını anlattı

Drone olarak adlandırılan insansız hava araçlarının kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşıyor.

İHA ve onun silahlı modeli SİHA'lar daha büyük boyutta ve uçağı andıran insansız hava araçlarını tanımlamak için kullanılırken, sivillerin de kullandığı daha küçük boyutlu insansız hava araçları için drone adı tercih ediliyor.

Birçok insan, bu gelişen teknolojiyi öğreniyor, kimi zaman bir iş için kimi zaman da eğlence veya hobi amaçlı drone'ları kullanıyor.

'Drone'ların savaş amaçlı kullanılmasını ilk keşfedenler terör örgütleri oldu' denilse yeridir.

Terör örgütleri drone'ları saldırılarda kullandı

Özellikle IŞİD, 2013 yılından başlayarak drone'lara yüklediği el yapımı bombaları hedeflere bırakmaya başladı.

Amatör drone'larla yapılan bu saldırılar çok etkili olmasa dahi kısa sürede diğer örgütlere de ilham oldu.

Suriye ve Irak'taki birçok örgütün yanı sıra PKK da patlayıcı yüklü drone'ları bazı saldırılarında kullandı.

 

Ukrayna'da drone ile düzenlenen saldırı

 

Drone savaş sahasının vazgeçilmezi oldu

Ancak iş sadece örgütlerin kullanımıyla sınırlı kalmadı. Devletler sadece daha büyük boyutlu İHA ve SİHA'ları değil aynı zamanda daha küçük boyuttaki drone'ları da askeri amaçlı kullanmaya başladı.

Ukrayna – Rusya arasındaki savaşta da drone'lar yoğun bir şekilde kullanılıyor. Buna dair birçok görüntü sosyal medyada yer alıyor.

Terör örgütlerinin kullandığından daha geliştirilmiş küçük patlayıcılar tanklara, zırhlı araçlara hatta mevzilere hayli alçak mesafeden bırakılıyor.

Topçuların havadaki gözleri oldu

Aynı zamanda drone'lar hedef tespiti ve istihbarat amaçlı başvurulan araçlar oldu. 

Drone'lar adeta topçuların havadaki gözleri durumunda.

Drone'lardan aktarılan görüntülerle topçu birlikleri daha net atışlar yapıyor.

 

ukraynadroneafp.jpg
Ukrayna'da hem drone üretimi hem de eğitimi arttı / Fotoğraf: AFP

 

Ukrayna'da drone eğitimleri yaygınlaştı

Bu nedenlerden dolayı Ukrayna'dan gelen görüntülerde askere alınan birçok kişiye hatta sivillere drone eğitimi verildiği görülmekte.

Ukraynalıların drone kullanımına ilgisi yeni değil. Bu konuda yerinde gözlemleri olan bir isim var.

Emekli kurmay albay Haydar Ateş, geçmişte Afganistan'daki Türk birliğinin komutanı olarak tanınsa da aslında drone teknolojisini yakından takip eden bir isim.

Dünya İnsansız Hava Araçları Federasyonu Türkiye Başkanı görevini yürüten Ateş, federasyonun danışma kurulu üyesi.

Drone'ların teknik özellikleri ve kullanımlarının anlatıldığı "İnsansız Hava Araçları" adlı bir kitabın editörlüğünü Murat Düzgün ile birlikte üstlendi Ateş.

Bu konudaki bilgilerini Türkiye içindeki ve dünyadaki konferanslarda aktarmayı sürdürüyor.

 

haydarateş1.jpg
Haydar Ateş, drone üzerine bir seminerde konuşurken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ukraynalılara drone'larla uygulayabilecekleri konseptlere dair görüşlerimi aktarıyorum"

Ateş, savaş öncesinde en son 2019'da olmak üzere Ukrayna'ya iki kere gittiğini ve bu ziyaretlerinde drone kullanımı ve teknikleri konusunda eğitimler verdiğini belirtti.

Federasyonlarının Ukrayna'daki temsilcisi olan yakın arkadaşıyla temasının sürdüğünü kaydeden Ateş, "Kendisine drone'lar ile uygulayabilecekleri konseptlere dair görüşlerimi, Rus sistemlerinin zayıf yönlerine dair bildiklerimi aktarıyorum. Bu şekilde işbirliğimiz sürüyor" dedi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de (TSK) son yıllarda artan bir şekilde drone kullandığı biliniyor.

Gözetleme dışında tıpkı Ukrayna'da olduğu gibi hem patlayıcı bırakan hem de ateş edebilen türleri olan Songar adlı droneler geliştirilerek TSK'ya teslim edilmişti.

Bütün kuvvetlerde İHA komutanlıkları kuruldu

TSK'nın bu konudaki çalışmalarını sorduğumuz Ateş, öncelikle insansız hava araçlarının 10 yıl içerisinde bütün savaşların seyrini değiştireceği görüşünde.

Ateş, TSK'da da uzun yıllardan beri drone eğitiminin verildiğini belirterek, şunları söyledi:

Daha büyük boyutlu İHA ve SİHA'ların kullanımını hava kuvvetlerine havale ettik. Ancak droneler bütün kuvvetlerde var ve her birinde İHA komutanlıkları kuruldu. Jandarma Havacılık Komutanlığı içerisinde bir İHA komutanlığı var. Ben de şu an Jandarma bünyesindeki Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda drone dersleri veriyorum. Şu bütün komutanlıklar ve karakol düzeyine kadar bu işin içindeler.

Ateş, şu an özellikle doğuda terör riskinin olduğu illerdeki her askeri karakolda birer tane drone ve drone pilotu olduğunu, bunların karakol üstünde havada durarak gözlem yaptığını söyledi.

Ateş, ayrıca terör operasyonları için araziye çıkan birliklerde drone'ları kullandığını kaydetti.

Drone eğitiminin en küçük birimlere kadar indirilmesine gerek olmadığını söyleyen Ateş, "Bu işin tugay düzeyinde yapılması yeterli. Yani bütün birliklere drone dağıtmaya gerek yok. Drone kullananları merkezi olarak tugay düzeyinde tutar, eğitir ve cepheye ihtiyaç duyulan yere gönderirsiniz" diye konuştu.

 

droneasker3.jpg
Drone eğitimi TSK'da yaygın

 

SİHA'lar için 6 ay, basit drone'lar için 10 günlük eğitim yeterli

Peki İHA ve drone kullanıcıların eğitimi ne kadar sürüyor?

Silahlı İHA'ları kullanan kişilere 10 saatlik teorik, 36'ı saati uçuş olmak üzere 46 saat eğitim verildiğini aktaran Ateş, en fazla 6 ayda iyi bir SİHA pilotu yetiştirilebileceğini söyledi.

Ateş, 4 ile 25 kilo olan daha basit drone'ları kullanacak kişilerin 10 günde yetiştirilebildiğini, 150 kiloluk ticari İHA'ları kullanacaklara da 2 aylık eğitimin yeterli olduğunu belirtti.

Drone kullanıcılarının sayıları 42 bine ulaştı

Halkın da drone kullanımına meraklı olduğunu vurgulayan Haydar Ateş, en son verilere göre drone kullanım sertifikasına sahip olanların sayısının 42 bin olduğuna dikkati çekerek, "Hem drone kullanmayı bilenlerin hem de drone sayısı artıyor. Halkın da elinde irili ufaklı çok drone var" diyerek sözlerini tamamladı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU