Kulağı küçük elektrik akımlarıyla gıdıklamanın sinir sistemini dengesine kavuşturarak 55 yaş üstündekilerin yaşlanma sürecini yavaşlatabildiğini ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.
Bilim insanlarına göre vücudu merkezi sinir sistemine bağlayan vagus sinirini uyarmak yaşam kalitesini, ruh halini ve uyku kalitesini yükseltmeyi sağlayabiliyor.
Leeds Üniversitesi’nde gerçekleştirilen küçük deneysel araştırmada iki hafta boyunca her gün az miktarda, acı vermeyen bir elektrik akımının kulaklara verildiği bir terapi uygulandı.
Akademik bilim dergisi Aging’de yayımlanan araştırmanın bulguları bu terapinin yaşlanmanın en önemli etkilerinden birini yavaşlatabildiğini ve insanların daha sağlıklı yaşlanmasına yardım edebileceğini gösterdi.
Araştırmacılar bunun, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve atrial fibrilasyon (aritmi) gibi ileri yaşlarla bağlantılı kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.
Leeds Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsü’nden makalenin başyazarı Dr. Beatrice Bretherton şunları söyledi:
Kulak vücudun metabolik dengesini ilaçlı veya cerrahi yöntemlere ihtiyaç duymadan tamir edebileceğimiz bir geçite benziyor. (...) Bu sonuçların buz dağının sadece görünen kısmı olduğuna inanıyoruz.
Ancak terapinin sağlığa uzun vadedeki etkilerini anlayabilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Sindirim, nefes alma ve kan basıncı gibi süreçleri kontrol eden otonom sinir sistemi, sempatik ve parasempatik olmak üzere iki farklı kısma ayrılıyor. Bunlar birlikte çalışarak vücudu sağlıklı tutuyor.
Yaşlandıkça bu iki kısım arasındaki denge bozularak vücudu yüksek yoğunluklu “savaş ya da kaç” etkinliğine hazırlayan sempatik kısma doğru kayıyor ve sempatik kısım düşük yoğunluklu parasempatik kısma baskın geliyor.
Bu dengesizlik yaşlıları yeni hastalıklara karşı daha hassas hale getiriyor ve yaşlandıkça vücudun sağlıklı işlevlerinin çöküşüne zemin hazırlıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları daha önce de kimilerinin gıdıklanma gibi hissettirdiğini söylediği vagus sinirini kulak yoluyla uyarmanın, 30’lu yaşlardaki sağlıklı bireylerde bu sinir sisteminin dengesini geliştirebileceğini ortaya koymuştu.
Leeds Üniversitesi’nin yeni çalışmasında da, terapinin parasempatik etkinliği artırması ve sempatik etkinliği azaltması sayesinde sinir sistemini sağlıklı bir dengeye kavuşturduğu gözlemlendi.
Araştırmacılar aynı zamanda başlangıçta en büyük dengesizliğin görüldüğü bireylerin, terapi sonrası en belirgin iyileşmeyi deneyimleyenler olduğunu ortaya koydu.
Çalışmanın kıdemli yazarların Dr. Susan Deuchars şunları söyledi:
Bu uyarımın insanların yaşamında büyük değişimler yaratabileceğine inanıyoruz ve şimdi tVNS’nin (transkütanöz Vagal Sinir Uyarımı) çoklu hastalıkların iyileştirilmesine katkı sağlayıp sağlayamayacağını görmek için daha fazla çalışma gerçekleştirmeyi umuyoruz.
Leeds Üniversitesi’nden bilim insanları gerçekleştirdiği araştırmayı Dunhill Medical Trust fonladı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
© The Independent