ABD ve Avrupa'dan Sudan'daki cuntaya "demokratik geçiş" çağrısı

ABD'li bakan Blinken: "Protestolar ilham verici"

Sudan başkenti Hartum'da binlerce kişi sivil yönetime dönülmesi için 25 Ekim'de sokaklara döküldü (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzeydoğu Afrika ülkesi Sudan'daki askeri darbenin yıldönümünde sivil hükümet kurulması çağrısı yaptı.

Sudan halkının "haysiyetine saygı duyan ve ihtiyaçlarını gözeten sivil hükümet" talep ettiğini belirten Blinken, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'in demokratik geçiş çabalarını desteklediklerini söyledi.

ABD'li bakan, üstü örtülü olarak askeri yönetime ek yaptırımlar getirilebileceği mesajı verdi:

ABD, Sudan'ın demokratik dönüşümüne yönelik ilerlemeyi sekteye uğratacak herkese karşı tasarrufundaki bütün araçları kullanmaya hazır vaziyettedir.

Blinken, Sudan'daki askeri yönetimi protesto gösterilerini "ilham verici" diye tanımladı.

Başkent Hartum ve birçok kentte 25 Ekim 2021 darbesi protesto edilirken, Umdurman kentinde bir gösterici polis aracının altında kalarak hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Komisyonu'nun yanı sıra 13 ülke de ortak açıklama yaparak, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Burhan'ı demokratik yönetime geçişin önünü açmaya çağırdı. Açıklamaya şu ülkeler imza koydu: ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Norveç ve Güney Kore.

Sudan'da 2019'daki askeri darbenin ardından Temmuz 2023'e kadar görev yapacak ordu destekli geçici hükümet kurulmuştu. Ancak ordu geçen yıl hükümeti lağvederek yönetimi tamamen devraldı.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, krize bir çözüm bulmak için siyasi ve askeri tüm taraflarla görüştüğünü ancak netice alamadığını söyleyerek ocakta istifa etmişti.

Afrika'nın en büyük ülkelerinden Sudan zengin doğal kaynaklara ve 45 milyondan fazla nüfusa sahip.

 

Independent Türkçe, Middle East MonitorŞarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU