BM İnsani İşler Sorumlusu Griffiths'ten iklim krizi fonu tepkisi: "Bağışlar ihtiyaç sahibi ülkelere ulaşmıyor"

"Yıllar önce vaat edilen paralar nerede anlamaya çalışıyoruz"

Somali hükümeti, etkisini artıran kuraklık nedeniyle 23 Kasım 2021'de ülke genelinde "acil durum" ilan etmişti (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, iklim kriziyle mücadelede gelişmemiş ülkelere gönderilen fonların gerekli mercilere ulaşmadığını söyledi.

Griffiths, ülkelerin fonlama işlemlerinde daha şeffaf davranmasını talep ederek şu ifadeleri kullandı:

İklim kriziyle mücadelede 10 yıl önce vaat edilen paranın nerede olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Kim elinde tutuyor ve Somali gibi yerlere paraları göndermiyor? Somalililer kendilerinin değil bizim davranışlarımızın ve alışkanlıklarımızın kurbanı. Tam da bu amaç için önceden söz verdiğimiz parayı onlara ulaştırmayı başaramadık.

BM yetkilisi, ülkelerle görüştüğünde iklim kriziyle ilgili finansmanlara dair kararların nasıl verildiğine ve bunların nasıl gönderildiğine dair net yanıtlar alamadığını belirtti.

Griffiths, söz konusu fonlamayla Somali'de kuraklıktan en ağır şekilde etkilenen bölgelerde su kuyuları açılabileceğini ve buralarda yaşayanlara erzak sağlanabileceğini söyledi.

BM'ye göre Somali'de kuraklık 1 milyona yakın kişiyi etkiledi. BM Genel Sekreteri Somali Özel Temsilcisi James Swan, dünkü açıklamasında özellikle Eş-Şebab terör örgütü kontrolündeki ya da saldırısı altındaki bölgelerde ciddi bir insani kriz yaşandığını berlitmiş, örgüte yardımların ulaşmasını engellememe çağrısı yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2009'da düzenlenen BM iklim konferansında gelişmiş ülkeler, iklim krizinin yarattığı olumsuzluklardan etkilenen yoksul ülkelere 2020'ye kadar yıllık 100 milyar dolar fon sağlamayı vaat etmişti.

Söz konusu paraların aktarılması için BM bünyesinde Yeşil İklim Fonu (Green Climate Fund) kurulmuştu. Ancak ülkeler fonlamayı çoğunlukla Dünya Bankası ya da bölgesel kalkınma bankaları üzerinden gerçekleştirdiği için fonun işlevselliği sınırlı kalmıştı.

İklim krizine dair bağışlarını takip eden Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) göre gelişmiş ülkeler, BM'de alınan kararın ardından 2020'de toplam 83 milyar dolar fon sağladı.

Öte yandan yoksul ülkeler, 2016-2020'de bu miktarın yalnızca yüzde 8'ini aldı.

"Yalnızca yüzde 5'i ulaştı"

Birleşik Krallık (BK) merkezli araştırma şirketi Oxfam'ın geçen haftaki çalışmasındaysa gelişmiş ülkelerin şimdiye dek topladığı miktarın 21 ila 24,5 milyar dolar olduğu savunuldu.

Bu fonun da sadece yaklaşık yüzde 5'inin ihtiyacı olan ülkelere gönderildiği belirtildi. Araştırmada, söz konusu miktarın iklim kriziyle ilgili küresel fonlamanın yüzde 70'ini oluşturduğuna dikkat çekildi.

Gabon'un Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Lee White ise sistemin kusurlu olduğunu savundu. White, bağışçı ülkelerin gönderdikleri paraların miktarının ya da nerelerde harcandığının bağımsız şekilde takip edilemediğini savundu.
 


"Bir kuruş almadık"

Somali Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Abdurahman Warsame, BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'da bu ay yayımlanan söyleşisinde, "Milyonlarca çocuk yetersiz besleniyor. Çoğu ölecek ve o iklim fonundan bir kuruş para almadık" demişti.

Mısır ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti de kasımda düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı COP 27'de, gelişmiş ülkelere iklim krizine karşı fonlamaya öncelik verme çağrısı yapmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU