The Crown ekibi, Kraliyet Ailesi'ni "sömürdükleri" eleştirilerini reddetti

Dizinin 5. sezonu, Kral III. Charles ve Prenses Diana'nın ilişkisinin çalkantılı dönemlerine ve çiftin ayrılığından sonrasına odaklanacak

The Crown'ın 6. sezonunun çekimleri, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü sebebiyle verilen aranın ardından devam ediyor (Netflix)

The Crown ekibi, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından Britanya Kraliyet Ailesi'ni "sömürdükleri" yönündeki eleştirileri kabul etmedi. Netflix dizisinin yaratıcısı Peter Morgan dün yayımlanan açıklamasında Kraliyet Ailesi'ne sempati duyduğunu söyledi.

Britanya Kraliyet Ailesi'ni konu alan dizinin 5. sezonu, o dönemde prens olan Kral III. Charles ve Prenses Diana'nın ilişkisinin çalkantılı dönemlerine ve çiftin ayrılığından sonrasına odaklanacak. The Guardian bu zamanları, Britanya monarşisinin "en kötü yıllarının bir bölümü" diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buckingham Sarayı, tahta yeni geçen Kral III. Charles'ın dizinin yeni sezonundan sonra tepki toplaması ihtimaline karşı geçen ay harekete geçmişti.

Üst düzey bir kraliyet kaynağına göre Saray, Netflix'ten dizinin başına "Bu dizi kurgudur, belgesel değildir" uyarısı koymasını istemişti.

1990-1997'de Birleşik Krallık'ta başbakanlık görevini yürüten eski Muhafazakar Parti lideri John Major, yeni sezonun ilk bölümüyle ilgili bilgilerin ortaya çıkmasının ardından geçen hafta diziyi eleştirmişti. İlk bölümde Galler Prensi'nin, Major'la gerçekte yaşanmamış, kurmaca bir sahnesinin geçeceğinin öğrenilmesinin ardından eski başbakan, diziyi "saçmalık abidesi" diye nitelemişti.

Kraliyet biyografisi yazarı Sally Bedell Smith de dizinin aileye ve tarihe "büyük zarar verdiğini" iddia etmişti.

The Crown'ın yaratıcısı Morgan ise Variety'ye yaptığı açıklamada "Sanırım hepimiz, 1990'ların kraliyet ailesi için zor zamanlar olduğunu kabul etmeliyiz" dedi. Kral III. Charles'ın o döneme dair bazı "acı hatıraları" olabileceğini kaydeden Morgan, şöyle konuştu:

Bu, tarihin ona ya da monarşiye karşı acımasız olacağı anlamına gelmiyor. Diziyse kesinlikle acımasız değil.

Hem Kral'a hem de Kraliyet Ailesi'ne sempati duyduğunu belirten Morgan, "İnsanlar bazen beklediğimizden daha anlayışlı ve şefkatlidir" ifadesini kullandı.

Prenses Diana'yı canlandıran Elizabeth Debicki, "her şeyi bütün hassasiyet, hakikat ve karmaşıklığıyla" ele aldıklarını belirtti.

Prens Charles'a hayat veren Dominic West de Diana'nın ölümünü doğru tasvir etmenin "çok ağır bir sorumluluk" olduğunu ifade etti:

Hepimiz bunu çok ciddiye alıyoruz.

5. sezonda Prenses Margaret'i oynayan Lesley Manville, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünün ardından senaryoda hiçbir değişiklik yapılmadığını vurguladı.  

 

Independent Türkçe, Variety, The Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU