Galatasaray ile Fenerbahçe arasında VAR gerilimi... "VAR'da manipülasyonu kimse göze alamaz"

Galatasaray VAR'a tepki gösterdi, Fenerbahçe yanıt verdi. Spor yazarı ve hakem yorumcusu Ömer Faruk Ünal, ezeli rakipleri saha dışında karşı karşıya getiren VAR sorununu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'de 10. hafta geride kalırken, Galatasaray'ın VAR ile ilgili açıklamalarına ezeli rakibi Fenerbahçe'den yanıt geldi / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 10. hafta maçlarının tamamlanmasının ardından VAR konusu gündeme otururken, Galatasaray'ın sert açıklamasına Fenerbahçe'den aynı karşılık geldi.

Cumartesi akşamı Kayserispor'la karşılaşan Galatasaray, karşılaşmada hakem kararlarının etkili olduğu iddiasıyla "Utanç vesikası" paylaşımında bulundu.

"Galatasaray Spor Kulübü olarak, Spor Toto Süper Lig’in 10. haftası sonrasındaki manzarayı iki kelimeyle tarif edebiliriz; Utanç Vesikası!" sözleriyle başlayan açıklamada VAR sistemiyle ilgili çarpıcı ifadeler kullanılarak, başka takımların kayırıldığı ileri sürüldü:

Bugün gelinen noktada açıkça görülüyor ki, futboldaki pozisyon tartışmalarını ortadan kaldırmak adına devreye sokulan Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR), saha içinde adaletli bir yönetim sağlamaktan ziyade farklı amaçları meşrulaştırmaya çalışmak için yaratılan bir manipülasyon aracı olarak kullanılmaktadır. Galatasaray’ın tüm maçlarında kısa devre yaparcasına çalışmayan VAR sisteminin, utanma, hakkaniyet ve adalet duygusunu kaybetmiş art niyetli kişiler tarafından, belli takımların işine gelir şekilde uygulandığı gerçeği artık şüphe götürmez bir şekilde gün yüzüne çıkmıştır.

 

 

Sarı-kırmızılı kulüp, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) da seslenerek, "Acil beklentimiz, hakem katliamlarını bir bir belirleyerek bu facianın sorumlularını vakit kaybetmeden futboldan uzaklaştırması ve adaleti herkes için sağlamasıdır" çağrısında bulundu.

Galatasaray'ın açıklamalarının Fenerbahçe'nin galip geldiği karşılaşmanın ardından yapılması dikkat çekti.

10. Hafta karşılaşmasında Ankaragücü'ne konuk olan Fenerbahçe, sahadan 3-0'lık galibiyetle ayrılırken, müsabakanın hakem kararları gecenin en çok konuşulanları arasına girmişti.

 

 

"Bizi aşağı çekmeye kimsenin gücü yetmez"

Galatasaray'ın açıklamalarının yankısı kamuoyunda gündemi meşgul ederken ilk yanıt Fenerbahçe Kulübü'nden geldi.

Fenerbahçe Başkan Vekili Erol Bilecik, kulübün televizyon kanalında açıklamalarda bulunurken, şu ifadeleri kullandı:

Son derece olumlu giden takımımız olmasına rağmen Türkiye’deki futbol saha içinden çok saha dışında maalesef daha fazla oynanıyor. Yaklaşık 7 bin kusür metrekarelik yeşil sahadan bahsediyoruz ama bu sahadan çok sahanın tamamen dışında oyunların oynandığı ve maalesef muhtelif camiaların da bu anlamda fevkalade üstat olduğunu görüyorum... Korku, panik ve gerginlikle hareket edildiğini görüyoruz. Fenerbahçe’yi aşağı çekmeye kimsenin gücü yetmez. Bizim ana görevimiz bunlara fırsat vermemektir.

Bilecik'in açıklamaları sonra Galatasaray Kulübü bir paylaşımda daha bulunarak, "Adaletten korkanlar belli oldu. Heyecana gerek yok" ifadeleriyle rakiplerine gönderme yaptı.

 

 

"Büyük yatırım yaptılar, karşılığını alamadıkları zaman işi hakem üzerinden götürmeye çalışıyorlar"

Spor yazarı ve hakem yorumcusu Ömer Faruk Ünal, Türkiye'de kullanılmaya başlanmasının ardından gündemden düşmeyen, birçok kez kulüpleri ve yöneticileri karşı karşıya getiren VAR sistemi ile ezeli rakipler arasındaki gerilimi Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Kamuoyunda çokça konuşulan Kayserispor-Galatasaray ve Ankaragücü-Fenerbahçe maçlarındaki hakem kararlarında bu denli tartışılacak hususun olmadığını dile getiren Ünal, "Bu kadar abartılacak bir durum ortada yok. Bugün Avrupa standartlarında olabilecek veya tartışılabilecek hakem ve VAR kararları var" dedi.

Benzer itirazları bütün kulüplerin yaptığına dikkat çeken Ünal, "Özellikle dört büyük kulübümüz bu sezon çok büyük para harcadılar, büyük yatırım yaptılar. Bunun karşılığını alamadıkları zaman, sahadaki futbol istenilen futbol olmayınca da bu işi hakem üzerinden götürmeye çalışıyorlar" diye konuştu. 

 

Ömer Faruk Ünal - Independent Türkçe1.jpg
Ömer Faruk Ünal / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Türkiye'de maalesef bu bir adet halini aldı ama kimseye bir şey kazandırmaz" 

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve ekibinin TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye ziyaretini de eleştiren Ünal, adresin yanlış seçildiğini düşünüyor:

Riva'ya koşa koşa gitmeyi bir marifet sayıyorlar. TFF'ye koşa koşa gideceklerine Florya gidip Okan Buruk'a 'Bu takım Avrupa'da yok. Rakipleri bu kadar maç oynarken bir daha az oynuyoruz. Niye harcadığımız paranın, transferlerin karşılığını alamıyoruz? Sahada bu futbolu göremiyoruz' diye sorsalardı daha doğru olurdu. Ama TFF'ye gitmek bunun kestirme yolu. Bunu zamanında Ahmet Nur Çebi de Ali Koç da, Ahmet Ağaoğlu da yaptı. Takımı sahada iyi netice alamıyor, futbolu taraftarı tatmin etmiyor, onlar da sosyal medyada bağırıyor. 'O zaman Riva'ya gidelim. Şu hakemde suç var. Çizgide suç var. Suç Murat Ilgaz'ın' denilerek maalesef böyle bir yol seçiliyor. Bu çok ucuz bir kahramanlık. Türkiye'de maalesef bu bir adet halini aldı ama kimseye bir şey kazandırmaz. Herkes önce oyuncusuna, teknik kadrosuna baksa daha doğru olur.

"VAR'da manipülasyonu kimse göze alamaz"

Galatasaray'ın VAR üzerinden manipülasyon yapıldığı iddialarını da değerlendiren Ünal, bunu yapmanın oldukça zor olduğunu dile getirerek, "Bunu kimse göze alamaz. Hiçbir TFF Başkanı veya Merkez Hakem Kurulu'nun yöneticisi 'Şu kulübün önünü kesip şunun önünü açalım' diyemez. Bunu kimse ne yapar ne göze alır, ne cesaret verir. Bir örnek vereyim. Sayın Yıldırım Demirören, Sayın Nihat Özdemir kulüplerde görev aldılar. Bence TFF Başkanı olduklarında önceden söyledikleri şeylere pişman oldular. Sayın Büyükekşi de Gaziantep Başkanıyken yaptığı açıklamalara şu an pişmandır. Demek ki bunlar olabiliyor. Bir organizasyon ihtimali sıfırdır, olamaz. İnsani hatalar olabilir. Tayinlerde hata olur. Bizim VAR kadromuz şu anda yetersiz. Bundan kaynaklı hatalar olabilir ama bu işin bir organizasyon, bir manipülasyon olma ihtimali sıfırdır" şeklinde görüş belirtti.

 

VAR-AA.jpg
VAR odası, TFF'nin Riva'daki merkezinden komuta ediliyor / Fotoğraf: AA

 

"VAR'da bir manipülasyon, organizasyon olma ihtimali sıfırdır"

Bu iddiaları ekranlarda yorum yapan insanların ortaya attığını, sosyal medyadan da karşılık bulduklarını düşünen Ünal, "5-10 kişi kaos çıkarıyor, camiaları birbirine düşürüyor, insanları tahrik ediyorlar. Bunun altını keskin çizgilerle çizmek lazım. Ama VAR'da böyle manipülasyon veya organizasyon ihtimali sıfırdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Hepsi 'Bu sene şampiyon olmam lazım' diyor"

Süper Lig maratonunun daha çetin geçeceğini ve dolayısıyla bu tarz tartışmaların daha da şiddetleneceğini düşünen Ünal, şunları kaydetti:

Bu tartışmalar daha da şiddetlenir hiç endişeniz olmasın. Şu anda 7 takım zirve mücadelesi veriyor, 4 takım da küme düşecek. Ve 'Dört Büyükler'in borcu 22 milyarı bulmuş. Şimdi herkes şampiyon olmak istiyor. Çok ciddi bir rekabetle karşı karşıyayız. Hem yatırım fazla yapıldı hem de bazı takımların şampiyonluktan başka çaresi yok. Düşünün Trabzonspor kadrosunu zenginleştirmiş. Fenerbahçe Ali Koç'la şampiyon olmamış, büyük yatırım yapmış Jesus'u getirmiş. Galatasaray çok büyük yatırım yapmış. Beşiktaş Premier Lig oyuncularından kadro kurmuş. Hepsi 'Bu sene şampiyon olmam lazım' diyor. Dolayısıyla çok çetin bir rekabet bizi bekliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kulüpler, Riva'ya gitmekle netice alınamayacağını hissetmeli, yoksa bu işin önünde durulamaz" 

Galatasaray'ın TFF ziyaretinin gelecek haftaları etkilemek için yaptığını ve burada en büyük görevin TFF'ye düştüğünü aktaran Ünal, "Galatasaray bu haftaki Alanya maçının hakemini ya da VAR'ını veya federasyonu baskı altına almaya çalışıyor. Hiç şüphesiz yarın bunu diğerleri de deneyecek. Maalesef kulüplerimizin böyle bir tarzı var. Burada bütün mesele TFF'nin otoritesini hissettirmesi, bunlara kulak asmaması, kelle vermemesi gerekir. Ama eğer siz otoritenizi hissettirmez 'MHK'de değişiklik yapalım, şu hakemi asalım, bu hakemi keselim' derseniz, o zaman bu işin ucu kaçar. Kulüpler, Riva'ya gitmekle hiçbir netice alınamayacağını hissetmeli. Eğer Riva'dan netice alınacağı hissedilirse bu işin önünde durulamaz" diyerek sözlerini noktaladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU