Gürcistan'da Rus göçmen endişesi

Gürcüler, Putin'in ülkelerini hedef almasından çekiniyor

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 10 Ekim'de Rusya karşıtı bir gösteri daha düzenlendi (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna savaşı nedeniyle seferberlik ilan etmesiyle birlikte yeni bir Rus göçmen dalgasıyla karşılaşan Gürcistan'da halkın endişesi artmaya başladı.

Halk, Gürcü göçmenleri üçe ayırıyor: savaştan önce gelenler, Şubatçılar ve Eylülcüler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu başlattığı şubattan eylüle kadar Gürcistan'a geçen yaklaşık 800 bin Rus'un büyük bölümü buradan Türkiye'ye, Avrupa'ya ve başka ülkelere göç etti. Seferberlik ilanından sonra da askere alınmak istemeyen on binlerce kişi sınıra yığılınca Rus askeri birlikleri müdahale etti. Buna rağmen, günde 5 bin civarında Rusya vatandaşının bir yıl vizesiz oturum hakkını kullanmak için Gürcistan'a geçtiği tahmin ediliyor. Halihazırda, Gürcistan'da kalıcı olarak ikamet eden Rus sayısı 40 binin üzerinde. Gürcistan ayrıca 30 bin Ukraynalıya ve 15 bin Belarus vatandaşına da ev sahipliği yapıyor.

Sınırı gece karanlığında bisikletiyle geçen İgor Tikhiy geçen hafta Reuters'a yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Kimseyi vurmak istemiyorum. Bu yüzden buradayım.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) eylülde yayımladığı Bölgesel Ekonomik Beklentiler raporunda artan turizm gelirlerine ve Rusların getirdiği mali kaynaklara dikkat çekerek Gürcistan ekonomisi için yıllık büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 8'e yükseltti.

Ancak Rusya'nın 2008'deki askeri müdahalesini hatırlayan bazı Gürcüler endişeli. Tiflisli iç mimar Nino Berişvili, Eurasianet'e şöyle dedi:

İsterseniz paranoya deyin ama ya Putin bu insanlara anlaşma önerip, askerden kaçmalarının affedilmesine karşılık olarak burada sabotaj ve provokasyon düzenlemelerini veya siyasi dayanak oluşturmalarını isterse? Mevcut durumda Putin'in isterse bu insanları silahlandırması zor olmaz.

Rusya'nın askeri müdahalesi nedeniyle 2008'de Güney Osetya bölgesindeki evini terk edip Tiflis'e yerleşme zorunda kalan tercüman Liza Basişvili, Rusların ilk etapta Ukrayna'ya yönelik askeri saldırıya yeterince karşı çıkmadığını belirtti:

Rusların burada kendilerine yuva kurduğunu görmek istemiyorum.

Seferberlik ilanını duyunca St. Petersburg'dan trene atlayıp İnguşetya'ya giden ve oradan otostopla sınıra kadar giderek Gürcistan'a geçen 41 yaşındaki Rus göçmen Mihail Linov, arkadaşlarına katılmak için Türkiye'ye geçeceğini söyledi.

Diğer yandan, Rus göçmenler için bir yardımlaşma grubu kuran Darya Zubkova, Şubatçılar olarak Eylülcülere göre daha şanslı olduklarını dile getirdi.

Gürcistan'a taşınmak benim ve kocam için de gözünü karartma meselesiydi ama bizim gibi önceden gelenlerin çoğu uzaktan iş yapabilen serbest çalışanlar veya dijital göçebeler. Her kesimden kişinin içinde olduğu yeni gelenler için işler daha zor olacak.

 

Independent Türkçe, Reuters, Eurasianet

DAHA FAZLA HABER OKU