Uzun Kovid vakalarının çoğunlukla kadınlarda görüldüğü ortaya kondu

Araştırmacılar, immün cevaptaki farklılıkların bu cinsiyet farkını açıklayabileceğine inanıyor

Aşırı yorgunluk, koku kaybı, nefes darlığı ve kas ağrıları uzun süreli Kovid'in en yaygın bildirilen semptomlarından bazıları (Reuters)

Hastalığın birden fazla ülkede incelendiği yeni bir araştırmaya göre, kadınlar uzun süreli Kovid vakalarının neredeyse üçte ikisini oluşturuyor.

Aşırı yorgunluk, koku kaybı, nefes darlığı ve kas ağrıları, Kovid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 6'sını etkileyen uzun süreli Kovid'in en yaygın bildirilen semptomlarından bazıları.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS), uzun süreli Kovid geçiren çoğu kişinin 12 hafta sonra tamamen iyileştiğini fakat bazılarının semptomları daha uzun süre yaşadığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seattle'daki Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü tarafından yürütülen ve Amerikan Tıp Derneği Akademik Dergisi'nde yayımlanan son raporda, uzun süreli Kovid geçirenlerin yüzde 63'ünü kadınların oluşturduğu ortaya kondu.

Araştırmacılar, 2020 ve 2021'de semptomatik Kovid geçiren ve virüsün en kötü halinden kurtulan, 22 ülkeden 4 ila 66 yaşlarındaki 1,2 milyon kişiden elde edilen bulguları modelledi.

The American Journal of Managed Care'de yayımlanan yakın tarihli araştırma farklı immün cevapların cinsiyetler arasındaki farklılığı açıklayabileceğini öne sürse de kadınların neden uzun süreli Kovid'e daha yatkın olduğu açık değil.

Washington Üniversitesi'nin araştırması, hastaneye başvuran kişilerde uzun süreli Kovid semptomlarının ortalama süresini 9 ay olarak hesaplarken, hastanede kalmayan kişilerde bu süre 4 aydı.

Araştırmacılar, uzun süreli Kovid geçiren kişilerin sayısının hesaplanmasının politika yapıcıların "insanları iyileşmeye, işyerine veya okula dönmeye ve ruh sağlıklarını ve sosyal yaşamlarını geri kazanmaya yönlendirecek hizmetlere yeterli erişimi sağlamasına" yardımcı olabileceğini söyledi.

Raporda ABD, Avusturya, Almanya, İran, İtalya, Hollanda, Faroe Adaları, İsveç, İsviçre ve Rusya'da yürütülen koronavirüs araştırmalarından elde edilen mevcut verilerin yanı sıra 44 çalışmadan alınan veriler ve iki tıbbi kayıt veritabanından elde edilen istatistikler analiz edildi.

Nature Medicine'de yayımlanan daha önceki araştırma, saç dökülmesi ve ereksiyon bozukluğunu uzun süreli Kovid semptomları listesine dahil etmişti. Araştırmalar kadınların, gençlerin, siyahların, melezlerin veya diğer etnik gruplardan olanların uzun süreli Kovid'e yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu saptadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU