Celsius çöküşünün bilançosu: Bir kripto yatırımcısı 40 milyon dolar kaybetmiş

Celsius Network'ün iflas başvurusuna göre, şirketin yaklaşık 1,7 milyon müşterisine 4,5 milyar dolardan fazla borcu var

Kripto yatırımcıları, Celsius Network'ün çöküşünün ardından varlıklarının eridiğine tanık oldu (Unsplash)

Yeni bir arama aracına göre, kripto para bazında kredi veren Celsius Network'ün çöküşünün ardından, bir kripto yatırımcısı 40 milyon dolardan fazla para kaybetti.

Şirketi yeniden yapılandırmayı içeren iflas başvurusundan elde edilen verilerde, popüler kripto kredi platformu bu yıl faaliyetlerini durdurduğunda varlıklarını kaybeden müşterilerin bakiyeleri, işlemleri ve adları ortaya çıktı.

Bir yıldan kısa süre önce kripto piyasası zirvedeyken 3,25 milyar dolar değer biçilen şirket, sektörde felaket niteliğindeki büyük bir gerilemenin ardından haziranda müşterilerin nakit çekimini durdurmak zorunda kaldı.

İflas dosyasına göre şirketin yaklaşık 1,7 milyon Celsius müşterisinin yanı sıra, toplam 100 binden fazla alacaklıya 4,5 milyar dolardan fazla borcu var.

Celsius Net Worth izleme aracına göre, en çok kayıp yaşayan 10 kullanıcının her biri 12 milyon dolardan fazla zarar etti.

Bir Twitter kullanıcısı, arama yapılabilen veritabanının liderlik sıralamasına tepki olarak "Aman Tanrım" yazdı.
 


Başka bir yatırımcı bunu, kişisel verilerin kripto para platformlarıyla paylaşılmasının muhtemel risklerinin "mükemmel derecede korkunç bir örneği" diye tanımladı.

Arama aracında halihazırda önemli kayıplar yaşayan 600 binden fazla Celsius Network müşterisinin verisi olsa da site, veritabanına daha fazla kayıt eklemeyi sürdüreceğini iddia ediyor.

Celsius Network tüm kullanıcılarının listesini kamuya açıkladığı için eleştiriliyor, piyasadaki bazı kişiler de bu durumun kripto paranın doğasındaki anonimlik özelliğine aykırı olduğunu öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat mahkeme belgeleri, Celsius'un müşterilerinin kişisel olarak tanımlanabileceği verilerin yayımlanmasını önlemek için bir talepte bulunduğunu ortaya koydu.

Belgelerde, "Borç verenlerin müşterileri, kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinin güvenliği ve gizliliğiyle özellikle ilgileniyor çünkü bu tür bilgiler, potansiyel olarak bir müşterinin kimlik hırsızlığı, şantaj, taciz, takip ve ifşalanma (doxing, bir tür siber zorbalık) hedefine dönüşmesine neden olabilir" ifadesi yer alıyor.

İflas dosyasına atanan ABD'li kayyum, Celsius'un "iflas işlemlerinin ortada, kamuya açık ve şeffaf olması gerektiğine dair genelgeçer kurallara" uyması gerektiğine karar verdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU