Yeni bir araştırmaya göre veganların çoğu laboratuvar ortamında yetiştirilen yapay etleri destekliyor ama sadece dörtte biri yiyecek kadar ileri gitmeye sıcak bakıyor.
Yapay et, hücre bazlı et, temiz et, kültürlenmiş et ve in vitro et olarak da adlandırılan laboratuvar ortamında yetiştirilen et, hayvan hücrelerinin doğrudan yetiştirilmesiyle yapay olarak üretilen hayvan etlerine deniyor.
Üretim sürecinde öldürülmeyen sağlıklı bir hayvandan alınan hücreler, bölünene ve büyüyene kadar beslendikleri "yetiştirici" adı verilen büyük, paslanmaz bir çelik kaba yerleştiriliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Veganlar ve vejetaryenlere yönelik flört uygulaması olan Veggly'nin anketine katılan veganların yarısı (yüzde 47), yapay et yemeyeceklerini ama çevre için daha iyi olduğundan başarılı olmasını istediklerini belirtti. Sadece yüzde 24'lük kesim yapay et yiyeceğini söyledi.
Bir yandan dünya çapındaki ankete göre veganların yüzde 29'u yapay eti desteklemediklerini ve yemeyeceklerini söyledi.
Araştırma ve danışmanlık firması CE Delft'in yaptığı bir analiz, yapay etin sığır eti, domuz eti ve tavuk gibi geleneksel etlere kıyasla önemli çevresel kazanımlar sunabileceği sonucuna vardı.
Araştırmacılar, "Yapay et, tüm geleneksel etlere kıyasla çok daha az arazi kullanıyor. Ayrıca karbon ayak izi de sığır etinden çok daha düşük ve geleneksel enerji kaynakları kullanılarak üretilen domuz ve tavuk etlerinin şimdiki küresel ortalama ayak izlerine daha yakın" ifadelerini kullandı.
Rapor bununla birlikte, yapay etin çevresel etkisinin üretim sırasındaki elektrik kullanımı başta olmak üzere büyük ölçüde enerji kullanımından kaynaklandığını da ortaya koydu.
Veggly'nin kurucusu Alex Felipelli, "Yapay et yemek zorunda değilsiniz ama desteklemeye değer" dedi.
Yapay et ne kadar ivme kazanırsa hayvan etine olan talep de o kadar azalacaktır. Nihayetinde biz veganlar sadece mümkün olduğunca çok hayvanın hayatını kurtarmak ve gezegeni korumak istiyoruz. Yapay et bunu başarmamıza yardımcı olacak yeni buluşlardan biri, bu nedenle yemek istemesek bile desteklemeye veya teşvik etmeye değer.
Tabii ki bu konuda vegan topluluğunda birçok farklı bakış açısı olacak, bunu değiştirecek bir şey yok. Ama daha geniş bir gerçeklikten bakıp hayvanları tabaklardan uzak tutan her şeyin vegan bir dünya için iyi ve çevre dostu olduğunu anlamamız gerekiyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/independentpremium
Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş
© The Independent