PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 9 Ekim 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları barış görüşmesi yapacak

Etiyopya Hükümetş ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), Etiyopya'da barış ve istikrarın restorasyonu için Afrika Birliği tarafından Güney Afrika'da barış görüşmelerine davet edildi.

Barış görüşmelerinin Etiyopya barış süreci için özel olarak kurulmuş seçkin Afrikalılardan oluşan üst düzey bir heyet aracılığıyla yürütüleceği kaydedildi. 

Rakip güçler arasında yaklaşık iki yıl süren savaşın ardından Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, barış görüşmelerini kabul etti. Tigray tarafı da mevcut ihtilafın barışçıl şekildi çözülmesini istediklerini ve görüşmeye katılacaklarını ilettiler.

Hükümet güçleri Kasım 2020'den bu yana Tigray isyancılarıyla savaşırken Etiyopya'da binlerce insan hayatını kaybetti. 2 milyon insan evlerinden oldu ve insani yardıma erişimden yoksun kaldı.


Burkina Faso'da darbeci yüzbaşı yeni cumhurbaşkanı ilan edildi

Burkina Faso'daki askeri darbenin komutanı Yüzbaşı İbrahim Traore Burkina Faso'nun cumhurbaşkanı seçildi.

Traore'nin, Koruma ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR) olarak adlandıran grubun kabul ettiği "temel bir yasa" kapsamında cumhurbaşkanlığını üstlendiği açıklandı.

Yeni kanun, geçiş organlarının kurulması süreci bitene kadar devletin geçici teşkilat yapılarını belirleyecek. Ayrıca daha önce askıya alınan 1991 anayasası tekrar yürürlüğe kondu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) bir heyet Burkina Faso'yu ziyaret etti ve yeni cunta lideriyle görüştükten sonra mevcut krizden çıkması için ülkeye destek sözü verdi.


Afrika, dünyanın en yüksek intihar oranına sahip

Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı açıklamada, Afrika kıtasının intihar nedeniyle dünyanın en yüksek ölüm oranına sahip olduğunu söyledi.

Kıta genelinde yılda 100 bin kişi başına yaklaşık 11 kişinin intihar nedeniyle öldüğünü ve bu rakamın 100 bin kişi başına dokuz olan küresel ortalamanın üzerinde olduğunu belirtti.

Afrika'nın dünya çapında en yüksek intihar oranlarına sahip 10 ülkeden altısına ev sahipliği yaptığı açıklandı.

Afrika'da her 500 bin kişiye bir psikiyatrist düşüyor, bu da DSÖ'nün tavsiyesinden 100 kat daha az. İntaharların önlenebilir olduğu, ruh sağlığı çalışmalarına daha fazla yatırım yapılması gerektiği bilgisi paylaşıldı. Kendini asma ve ilaçla zehirleme gibi yöntemler oldukça sık kullanılıyor. 


Uganda Devlet Başkanı'nın oğlu görevden alındı

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin oğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı olan Muhoozi Kainerugaba bir dizi tweet atarak ülkesinin Kenya'yı iki hafta içinde işgal edebileceğini söyledi.

Bunun üzerine Museveni bir özür metni yayınladı ve oğlunu görevden aldı. Museveni, özrünü Kenyalı mevkidaşı William Ruto'ya da bizzat ilettiğini söyledi.

Bu twetin yanı sıra Muhoozi İtalya'nın yeni kadın Başbakanı Giorgia Meloni'ye evlenme teklif ettiği ve başlık para olarak 100 sığır teklif ettiği bir paylaşım daha yaptı. Muhoozi sosyal medya kullanıcıları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.


Doğu Afrika'da 51 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor

Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Genel Sekreteri Workneh Gebeyehu, Doğu Afrika bölgesinin son 40 yılın en uzun kurak dönemiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Yüz binlerce insanın açlıktan ölme riski altında olduğunu ve Doğu Afrika'da 10 milyondan fazla çocuğun kuraklık ve artan gıda güvensizliği nedeniyle akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

8 ülkeden oluşan blokun yüzde 20'sinin gıda güvensizliği yaşadığı bilgisi paylaşıldı.

Doğu Afrika ülkelerinden oluşan bölgesel bir blok olan IGAD'ın sekiz üyesi bulunuyor: Cibuti, Etiyopya, Somali, Eritre, Sudan, Güney Sudan, Kenya ve Uganda.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU