Gazeteci Fehmi Koru, kamuoyunun bir kesimi tarafından dezenformasyon diğer kesimi için sansür yasası olarak tarif edilen Basın Kanunu değişiklik teklifini değerlendirdi.
Koru, TV 5’te katıldığı, Serbest Görüş programında, “Peki bu yasa çıkar ve izah edildiği şekilde karşılığı verilecek şekilde cezalar verilmeye başlarsa 1 ile 3 yıl arasında Türkiye'nin yeri nerelere gidecek?” diye sordu.
“Sovyetler Birliği döneminde ve bugünkü Rusya'da da benzeri yasalar vardı. Yani o yasalar var diye Sovyetler döneminde bile ve çok büyük bir baskı altında olmasına rağmen o insanlar bir yolunu bulup rejimi eleştirebildiler” değerlendirmesinde bulunan Koru, “Nitekim devrildi o rejim. Bugün Putin büyük bir baskı uyguluyor medya üzerinde. Ama insanlar televizyon programında bile savaş karşı pankart açabiliyorlar. Ve kaçma pahasına yani biliyor ki başına bir şeyler gelecek ama onu gösteriyor. Ve dünya medyası da o kadın spikerin verdiği mesajı kendi okurlarına iletiyor” dedi.
Gazeteci @fkoru: (Sansür yasası hk.) Sovyetler Birliği döneminde de bu tür yasalar vardı ve büyük baskı altında olmalarına rağmen insanlar rejimi eleştirebildi. Bugün Putin büyük bir baskı uyguluyor medya üzerinde ama televizyon programında bile savaşa karşı pankart açabiliyor.
— TV5 (@tv5televizyonu) October 6, 2022
Koru şöyle devam etti:
Bugün baktığınız zaman uluslararası birtakım meslek örgütleri dünyanın hangi ülkesinde basın özgürdür, hangi ülkesinde kısıtlıdır, hangi ülkesinde basın özgür değildir. Bunların bir bilançosunu yayınlıyor. Türkiye bir ara iftihar edebileceği bir noktadaydı. Sonra yavaş yavaş gazetecilerin hapse düşebileceği bir ülke haline geldi. ‘Ama onlar gazeteci değil. İçeride işte onlar terör örgütü üyesi. Ondan dolayı yatıyorlar’ denilerek üstü kapatılıyordu. Peki bu yasa çıkar ve izah edildiği şekilde o yazıdan ne anlıyorsak karşılığı verilecek şekilde cezalar verilmeye başlarsa 1 ile 3 yıl arasında Türkiye'nin yeri nerelere gidecek? Yani şu anda galiba 123. sıradayız 180 ülke arasında. Muhtemelen 179. sıraya düşeceğiz.
Independent Türkçe