Greenpeace'ten AB'ye doğalgaz ve nükleer enerji davası

Grup, Avrupa Birliği'nin "yeşil yatırımlar" listesine doğalgaz ve nükleerin dahil edilmesinin Avrupa iklim yasalarını ihlal ettiğini belirtiyor

İklim aktivistleri 5 Temmuz 2022'de Avrupa Parlamentosu önünde eylem düzenlemişti (AP)

Greenpeace, doğalgaz ve nükleer enerjiyi iklim dostu yatırımlar listesine dahil eden Avrupa Birliği'ne karşı yasal yollara başvurduğunu açıkladı.

8 Greenpeace örgütü, 8 Eylül'de Avrupa Birliği'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu'na resmi bir iç tetkik talebi gönderdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluş, Avrupa Birliği'nin yeşil yatırımlar listesine (veya "taksonomiye") doğalgaz ve nükleerin dahil edilmesinin, diğer düzenlemelerin yanı sıra Avrupa iklim yasasını ve Avrupa'nın 2015 Paris Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini savunuyor.

Gruba göre, komisyonun Greenpeace'in argümanlarına yanıt vermek için şubata kadar zamanı var. Komisyon doğalgaz ve nükleer enerjiyi sürdürülebilir yatırımlar listesinden çıkarmayı kabul etmezse, Greenpeace davayı Avrupa Adalet Divanı'na götüreceğini belirtti.

Greenpeace AB sürdürülebilir finans kampanyası yürütücüsü Ariadna Rodrigo, "Bu sahte yeşil nitelendirme AB çevre ve iklim yasalarıyla uyumsuz" dedi.

Doğalgaz iklim krizinin ve ekonomik kaosun başlıca nedenlerinden. Nükleer radyoaktif atık sorununa hâlâ çözüm bulunamadı ve nükleer kaza riski göz ardı edilemeyecek kadar ciddi.

Temmuzda Avrupa Parlamentosu, kampanyacıların yaygın muhalefetine rağmen sürdürülebilir yatırımlar listesine doğalgaz ve nükleer enerjiyi eklemeyi oyladı.

Taksonomi, yatırım amacıyla neyin "çevre dostu" olarak sınıflandırılabileceğini tanımlıyor. "Çevre dostu" yatırımlar, sermaye çekmek söz konusu olduğunda giderek daha değerli hale gelen bir kategori.

Greenpeace, Avrupa Komisyonu'nu doğalgaz ve nükleerin sürdürülebilir taksonomiye dahil edilmesi konusunda yasal işlem yapmakla tehdit eden ilk taraf değil. Şubatta Avusturya ve Lüksemburg, politika önerisine mahkemelerde karşı çıkacaklarını açıklamıştı.

Çevre örgütü, doğalgaza sürdürülebilir demenin "temel iklim bilimini reddettiğini" savunuyor. Doğalgaz, gezegeni ısıtan sera gazı salımlarına yol açan bir fosil yakıt.

Bununla birlikte, doğalgazın karbon salımı kömürünkinden daha az ve ülkeler onu diğer fosil yakıtlardan çıkıp yenilenebilir enerjiye geçmenin anahtarı olarak tanıtıyor.

Nükleer enerji karbon salmıyor ancak nükleer atık üretip çok fazla su kullanıyor.

Taksonomiye ilişkin tartışma, ülkelerin farklı enerji biçimlerine olan bağımlılıklarına dikkat çekiyor. AB düzeyinde önemli bir etkiye sahip olan Almanya geleneksel olarak büyük ölçüde doğalgaza güvenirken, bir diğer Avrupalı ağır sıklet Fransa elektriğinin çoğunu nükleer enerjiden üretiyor.

Bu tartışma aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı istilası ve Moskova'nın kıtaya doğalgaz arzını ciddi şekilde sınırlama kararı sonrasında yaşandı.

Komisyonun bir sözcüsü, iç tetkik talebi aldıklarını doğruladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU