İran'ın kamikaze İHA'ları Ukrayna birliklerine "ciddi hasar verdi"

Rusya'nın savaşın başından bu yana geniş çapta konuşlandırdığı ilk yabancı silah sistemi, Tahran'dan gelen Şahidler oldu

Geçen hafta Ukrayna'da saptanan İHA'ların 2 bin 500 kilometre menzile sahip olduğu iddia ediliyor (Reuters)

İran üretimi Şahid-136 tipi insansız hava araçları (İHA) Ukrayna'da etkisini göstermeye başladı. WSJ'ye konuşan Kiev yönetimine bağlı komutanlar, Rus renklerine boyanarak Geranyum 2 adı konan bu drone'ların ciddi hasar verdiğini söyledi. 

Ukrayna ordusunun 92. Mekanize Tugayı'nın komutanı Albay Rodion Kulagin, Rusya'nın savaşın başından bu yana geniş çapta konuşlandırdığı ilk yabancı silah sisteminin Harkov'un kuzeydoğusunda etkili olmaya başladığını belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kulagin, genellikle ikili uçup hedeflerine çarpan İran İHA'larının yalnızca kendi bölgesinde ikişer tane 152 mm kundağı motorlu obüs, 122 mm kundağı motorlu obüs ve BTR zırhlı piyade aracını yok ettiğini bildirdi.

Şimdiye kadar bu drone'lar çoğunlukla Harkov bölgesinde görüldü. Bu ay Ukrayna'nın düzenlediği harekatta bölgenin 8 bin 500 kilometrekarelik bir kısmı, sayısı yüzlerle ifade edilen tank, top ve zırhlı araçlarla birlikte Ruslardan alınmıştı. 

Albay Kulagin, son durumu şöyle anlattı:

Diğer bölgelerde Rusların top gücü baskın konumda. Burada bu konuda avantaja sahip değiller, o yüzden bu İHA'lara yönelmeye başladılar.

Uzmanlar, geçen hafta bölgede düşürülen İHA'nın İran yapımı Şahid-136'ya benzediğini belirtmişti. 

Stratejik danışmanlık firması Red Six Solutions'un kurucusu Scott Crino, ikili gezen bu kamikazelerin birinin radar sistemini, diğerininse topları vurabileceğini söyledi. Rusya'nın ABD'nin verdiği Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) gibi silahlara karşı dengeyi sağlayabileceğini vurgulayan Crino, şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna'daki savaş sahasının büyüklüğü, Şahid-136'lara karşı savunmayı güçleştiriyor. Bir Şahid hedefe kilitlenince onu durdurması zor olur.

İsrail ve Batı, İran'ın Ortadoğu'daki müttefiklerine de dağıttığı İHA'larının son yıllarda Suriye'deki Amerikan askerlerini, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkentini, Suudi Arabistan'daki petrol endüstrisini ve Umman Körfezi'ndeki petrol tankerlerini hedef almasından şikayetçi. 

Moskova'nın Şahid-136'ları kullanması, İHA'lar konusunda hem İran'ın başarısını hem de Rusya'nın yetersizliğini gösteriyor. 

14 Eylül'de istihbarat güncellemesi yapan Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Moskova'nın İran drone'larını ilk kez Ukrayna'da konuşlandırmasının kuvvetle muhtemel görüldüğünü bildirmişti. Rusya'nın Şahidleri cephe hattında kullandığı tahmini de aynı açıklamaya eklenmişti. 

Temmuzda Washington'dan gelen açıklamalar, Rusya'nın İran'dan drone almaya hazırlandığını belirtiyordu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan o dönem Ukraynalı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde Tahran'ın Ukrayna'daki savaşa karşı çıktığını öne sürerek yüzlerce İHA'nın Moskova'ya satılacağı iddiasını yalanlamıştı. Rusya'ysa bu konu hakkında açık bir yorum yapmadı. 

Şubat sonunda Rusya'nın istilasıyla başlayan savaşta drone'lar Kiev tarafı için de önemli rol oynuyor. Hava üstünlüğünün kesin bir şekilde ele geçirilememesi, tarafları insanlı hava araçları kullanmaktan caydırıyor. Her gün cephe hattında yüzlerce İHA uçuyor. 

Özellikle Bayraktar TB2'ler, Ukrayna adına gösterdiği etkinlikle dünyada sıklıkla haber oluyor. Rusya'nın aldığı İran yapımı Şahidler yalnızca kamikaze saldırısı düzenleyebilirken Türkiye üretimi Bayraktar TB2'ler füze atma özelliğine sahip. 

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU