Diyarbakır, 12 Eylül 1980 darbesine kadar CHP'nin hayli etkin olduğu bir şehirdi.
Bu durum 12 Eylül darbesinin ardından 1983 yılında kurulan ve CHP'nin yerini alan Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin (SHP) ilk yıllarında da devam etti. Taa ki 1990'a kadar.
SHP içerisinde bir grup Kürt kökenli milletvekilinin ayrılarak Halkın Emek Partisi'ni (HEP) kurmasıyla bir zamanlar CHP ve SHP'ye oy veren seçmenin ezici bir kısmı bu partiye yöneldi.
1992'de yeniden kurulan CHP ile SHP'nin 1995'te birleşerek yola yine CHP adıyla devam etmesi de bu durumu değiştirmedi.
Bölgedeki sol-sosyal demokrat seçmen tercihini HEP çizgisinden gelen partilerden yana kullanırken, sağ seçmenin önemli kısmı tercihini 2001 yılında kurulan AK Parti'den yana kullanmaya başladı.
Sonuç olarak bir zamanlar Diyarbakır'da birinci çıkan CHP'nin oyu artık yüzde 1'ler seviyesinde ölçümlenmeye başladı.
CHP, Güneydoğu'da yeniden güç kazanma peşinde
CHP, son dönemlerde Güneydoğu Anadolu'da yeniden iddialı hale gelmek için çalışmalar yürütüyor.
Güneydoğu denilince de Diyarbakır akla ilk gelen şehir.
Diyarbakır'da CHP İl Başkanlığı'na zamanında kongre yapmadığı için geçtiğimiz 18 Temmuz 2022 tarihinde kayyum atandı.
Kayyum heyeti tarafından başlatılan kongre çalışmaları kapsamında 10 Eylül 2022 seçim yapılmasına karar verildi.
Seçim öncesi 5 aday varken diğer adayların çekilmesi ile 10 Eylül'de yapılan olağanüstü kongrede sadece iş insanı Abdullah Atik ile avukat Sertaç Eke yarıştı.
75 delegeden 69'unun oy kullandığı seçimde oyların 49'unu alan Atik, 20 oy alan rakibi Eke'yi geçerek yeni il başkanı seçildi.
Eski AK Parti'li Atik, yeni CHP il başkanı oldu
Yapılan seçim, sosyal medyada da yankı buldu. Bunun nedeni il başkanı seçilen Atik'in neredeyse kuruluşundan 2016'ya kadar AK Parti'de siyaset yaptıktan sonra yakın denebilecek bir tarih olan 10 Mart'ta CHP'ye katılmış olması.
Atik, o tarihte 1567 kişiyle birlikte CHP'ye katıldı. Atik, 1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti'den 3. sıra milletvekili adayı oldu ancak AK Parti 2 milletvekili çıkarınca seçilemedi. Atik, ayrıca bir dönem AK Parti Diyarbakır İl Başkan Yardımcılığı da yaptı.
Genel merkezin desteğini aldığı iddia edildi
10 Eylül'de yapılan olağanüstü kongreden 4 gün önce il başkanlığını açıklayan Atik'in seçilmesi için genel merkezin desteğini aldığı, hatta bazı adayların bu destek üzerine seçimden çekildiği iddiaları sosyal medyada yer aldı.
AK Parti'den gelerek seçimle CHP İl Başkanlığı'na seçilen Atik'i daha yakından tanımak için kendisini aradık.
Edinilen bilgilere göre Atik, 1966 doğumlu ve 5 çocuk babası.
Asıl mesleği çiftçilik olan Atik, modern tarımla uğraşıyor. Diyarbakır'da ailesine ait akaryakıt istasyonu bulunuyor.
Atik, AK Parti'den önce Turgut Özal döneminde Anavatan Partisi'nde Osmaniye teşkilatında da görev aldı.
Türkiye, İran ve Irak'a yayılmış olan Hasenan adlı büyük bir Kürt aşiretinin mensubu.
Aşiretini "Bizde aşiret lideri yoktur, kabileler var. Hepimiz aşiretin mensubuyuz. 17 yerde derneğimiz var. İçimizde her görüşten insan var ama yeri geldiğimizde birbirimizi desteklemek için seferber oluyoruz" diye tanıttı
Atik, siyasete ve seçilmesine dair sorularımızı şöyle yanıtladı.
"Kılıçdaroğlu'nun helalleşme söylemleri hoşumuzu gitti"
AK Parti'den ayrılıp, CHP'yle buluşma süreciniz nasıl gerçekleşti?
2016'ya kadar AK Parti'de görev yaptım. Milletvekili adayı oldum. İl başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. İlk iki dönem AK Parti'ye inanıyordum. Görevimizi inanarak yapıyordum. 2016'dan sonra noktayı koydum. İnancım kalmadı. Mafya, beşli çete işleri hepimizin malumu. Bunları görünce inancımız kalmadı. Kılıçdaroğlu'nun söylemleri, helalleşme çağrısı, "Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan geçer" açıklamaları hoşumuza gitti. Kendisine inandım ve Kılıçdaroğlu'yla hareket etmeye karar verdim."
"CHP'nin Diyarbakır'da yüzde 1,5 civarında oyu vardı"
Eski bir AK Parti'li olmanızı sosyal medyada garipseyenler oldu. Bu eleştirilere ne diyorsunuz?
CHP'nin seçimde Diyarbakır'da yüzde 1,5 civarında oyu vardı. Şimdi AKP'li gelmese HDP'li gelmese, HÜDAPAR'lı gelmezse büyüme şansın yok. Başka yerden insanlar gelecek ki senin gücüne güç katsın. Biz iktidara yürüyen bir partiyiz. İktidara yürüyen bir partinin Diyarbakır'da güçlü olması lazım. Güçsüz bir yönetim vardı. Faydalı olacağımıza katkı sağlayacağımıza inandık. Bu nedenle aday oldum. Partililerimiz de yapabileceğimize inandılar.
"Buradaki teşkilatımızda geçmişte ANAP'ta Refah'ta görev almamış az insan vardır"
AK Parti'den gelmenize parti içinden de tepkiler olduğu iddia ediliyor. Bunlara ne diyorsunuz?
Kulaklarımızı tıkıyoruz ve çok ciddiye almıyoruz. Bir camiayı büyütmek istiyorsanız her kesime açılmak zorundasınız. Siyasetin malzemesi insandır. Yok şuradan buradan geldi diyemezsiniz. Diyarbakır farklı bir şehirdir. Buradaki teşkilatımızda görev alanlardan hangisi geçmişte Doğru Yol'da Anavatan, Fazilet, Refah Partisi'nde görev almamış. Çok az sadece solda yer almış arkadaşlarımız var. Onların dışında herkes diğer partilerde yer almış. Bu bana göre bir artıdır.
"Sadece CHP'lilerle kalırsak CHP'de birbirimizi yeriz"
Farklı bir siyasi gelenekten gelmenizin artı mı katacağını düşünüyorsunuz?
Ben Diyarbakır'da AKP'ye, HÜDAPAR'a gideceğim. Oralardan da ciddi anlamda oy gelecek, katılımlar olacak. HDP'lilere gideceğiz, HDP'lileri getireceğiz. Önümüzdeki günlerde bu daha net görülecek. Her kesim ile irtibat içindeyiz. Sadece CHP'lilerle kalırsak CHP'de birbirimizi yeriz.
"Atanarak değil seçilerek geldim. Genel merkezimiz de desteklerini bize verdiler"
Halen tepkiler var mı?
Mesele camiayı büyütmektir. Genel merkezimiz de buna inandığı benim ciddi katkı sağlayacağımı düşündüğü için sağ olsunlar desteklerini bize verdiler. Atanarak gelseydim belki tepkiler haklı olabilirdi ama 69 delegenin 49'u bana katkı sağlayacağıma inandıklarından oy verdi. Oy verenler CHP delegeleri. Sandıktan çıktım. Bu insanlar bize inanıyor ve güveniyor. Ama her yerde olduğu gibi küçük olsun benim olsun diyen arkadaşlarımız küçük bir azınlık her partide olduğu gibi burada da vardır.
"Bir sürpriz yaşanacak. CHP, Diyarbakır'da ikinci parti olacak"
Diyarbakır'da hedefiniz nedir?
Diyarbakır bizim için büyük bir köydür. Biz buranın insanıyız. Bütün ilçelerini, köylerini biliyoruz. Hepsinde akrabalarımız, kirvelerimiz dostlarımız vardır. Kötü gününde de iyi gününde de yanında olduğumuz insanlar bunlar. Onun için ciddi katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Diyarbakır'da birinci parti olacağız desek inandırıcı olmaz ama inanın büyük bir farkla ikinci parti olacağız. Çünkü genel başkanımızın son çıkışlarıyla bölgede büyük karşılığı var. Diyarbakır'da CHP adına büyük bir patlama, sürpriz bekleyin. Üç yüz bin oy alırız. AK Parti, 20 binlerde kalır.
"Kılıçdaroğlu'nun aday olması Diyarbakır'da bizi çok rahatlatır"
Millet İttifakı'nın adayları arasında Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın adı geçiyor? Kürtler hangisine daha yakın?
Sadece Kürtler değil tüm demokrat insanlar ülke barışına katkı koyacak insanlardan yana tavır koyacak. Ancak Kılıçdaroğlu'nun aday olması Diyarbakır'da bizi çok rahatlatır. Diğer arkadaşlara oy istemek belki biraz zor olur. Ancak genel başkan aday olursa vatandaştan daha rahat oy isteriz.
© The Independentturkish