Hong Kong üst üste 26. kez dünyanın en özgür ekonomisi seçildi

Düşünce kuruluşu, Çin'in "ekonomik ve siyasi baskısı" veya koronavirüsün sıralamaya ne kadar etki ettiğini değerlendirmenin zor olduğunu belirtti

Çin'in kısıtlamasına rağmen Hong Kong iş merkezi olmayı sürdürüyor (Reuters)

Hong Kong, Çin'in kontrolü ve kısıtlamaları konusunda artan endişelere rağmen üst üste 26 yıldır dünyanın en özgür ekonomisi olarak gösteriliyor.

Kanada merkezli bağımsız kamu politikası araştırma ve eğitim kuruluşu Fraser Enstitüsü'nün yayımladığı son sıralamada Hong Kong, ekonomik özgürlük ve ticaret yapma kolaylığı bakımından listenin bir numarasında yer aldı.

Yayıncılardan yapılan açıklamada, endeksin "ülkelerin politika ve kurumlarının ekonomik özgürlüğü destekleme derecesini" ölçtüğü belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Endeks hangi ülkelerin düzenlemeler, yerleşik kurumlar, yatırım fırsatları ve yasal çerçeve açısından işletmelere maksimum özgürlüğü sağladığını değerlendirmek için 42 veri göstergesini kullandı.

Açıklamada, "Ekonomik özgürlüğün temel taşları kişisel seçim, gönüllü değişim, pazarlara girme ve rekabet etme özgürlüğü ve kişinin ve özel mülkiyetin güvenliğidir" dendi.

Toplumsal cinsiyet temsilini de dikkate alan endeks, "kadınların erkeklerle aynı ekonomik özgürlük düzeyine sahip olma derecesini" ölçtü.

China Daily'nin haberine göre, bir hükümet sözcüsü sıralamayı memnuniyetle karşıladı ve şehrin iş ortamını iyileştirmeye çalıştığını söyledi.

Adı açıklanmayan sözcü, "HKSAR (Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi) hükümeti bu güçlü yönleri pekiştirmeye ve işletmelerin gelişmesi ve rekabet güçlerini artırması için elverişli bir ortam sağlamaya devam edecek; böylece ekonominin gelişmesini sağlayacak" dedi.

Hong Kong, uzun süredir Asya'da ve uluslararası alanda bir finans merkezi. Ancak son yıllarda, özellikle tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası'ndan sonra, medya ve genel olarak ifade özgürlüğünün kısıtlanmasıyla birlikte Hong Kong üzerindeki Çin kontrolü arttı.
 

Ekonomik Özgürlük

Rapor, ticaret yapmanın en kolay olduğu ülkeleri gösteriyor (Ekran Görüntüsü/Fraser Enstitüsü)


Çok sayıda ifade özgürlüğü savunucusu hükümetin baskısıyla karşı karşıya. Bunlar arasında Apple Daily'nin kurucusu Jimmy Lai de var. Lai, medya şirketinin genel merkezinin ofis alanının yalnızca yüzde 1'inin kiralanmasını "yanlış yansıttığı" için hapis cezası çekiyor.

Bu tür yasal suçlamaların eleştirel sesleri susturma amaçlı olduğunu söyleyen aktivistler, Pekin'in sıkılaştırılmış kontrolü altındaki kötüleşen insan hakları durumuyla ilgili endişelerini dile getiriyor. Ancak sıralama siyasi çalkantının herhangi bir etkisini ortaya koymuyor.

Yine de rapor, 2019'daki 8,87'den 2020'deki 8,69'a, 0,28 puanlık "çarpıcı" bir düşüş gösteriyor.

Fakat düşünce kuruluşu, raporunda Çin'in "ekonomik ve siyasi baskısının" veya koronavirüsün sıralamaya ne kadar etki ettiğini değerlendirmenin zor olduğunu belirtti.

Öte yandan Çin, geçen yılla aynı noktada yer aldı: 165 ülke arasında 116. sırada.

Sıralamada Hong Kong'dan sonra en yüksek puanlı ülkeler ise İsviçre, Yeni Zelanda, Danimarka, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Estonya, Mauritius ve İrlanda.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU