Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ordusunun ‘nükleer savunma kapasitesini’ artırmak için harekete geçti. Lukaşenko kabine toplantısında, ordu envanterindeki bazı savaş uçaklara ‘nükleer silah taşıyabilecek’ düzenlemeler yapıldığını belirterek Batı ülkelerine gözdağı verdi. Lukaşenko aççıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Batı ülkeleri anlamalılar ki eğer tansiyonu yükseltme yolunu seçerlerse hiçbir helikopter ya da uçak kendilerini kurtaramayacaktır. Putin ile birlikte St. Petersburg kentindeki görüşmemizde Su-24 savaş uçaklarımızın nükleer silahlar taşıyabilme özelliklerine göre modifiye edilmesini konuşmuştuk. Bu öylesine gündeme gelen bir konu değildi. Her şey hazır. Belarus ile gerilim yaratmak nükleer silahlara sahip (Rusya-Belarus) Birlik Devleti’ne karşı gerilim yaratacağından akıllıca bir fikir olmayacaktır. Eğer bir sorun yaratırlarsa, anında karşılık verilir.”
Lukaşenko daha önce Putin ile gerçekleştirdiği bir diğer toplantıda, Batı’nın tehditlerine misli ya da benzeriyle yanıt vermenin zorunlu olduğunu vurgulamış ve Rusya Federasyonu’ndan, Belarus’un savaş uçaklarının nükleer başlık taşıyabilecek bir şekilde modernize edilmesi hususunda yardım talep etmişti. Belarus Devlet Başkanı ayrıca Polonya’nın Washington’dan talebine atıfta bulunarak, Rusya’dan ‘ortak tehditlerle’ yüzleşmek amacıyla, ülkesine nükleer silah konuşlandırmasını istemişti. Lukaşenko bu bağlamda şunları söyledi:
“Sayın Putin’e sordum, niçin hiçbir şey olmamış gibi davranıyoruz? Uzun süre istişarede bulunduk. Sonuçta bu tür herhangi bir adıma 24 saat içinde misliyle yanıt vermemiz gerektiği konusunda hemfikir olduk. Minsk kimseyi tehdit etmiyor ve kimseyi kışkırtmıyor. Nükleer silahlarımızı Rusya'ya teslim etmiştik ve şimdi kardeş Rusya Devlet Başkanı'na bu talebi sunma hakkım var. Böylece sınırı geçmeyi düşünürlerse korkup geri adım atarlar.”
Ancak daha sonra Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ‘Putin'in Lukaşenko ile Belarus’ta nükleer silahların konuşlandırılması konusunu görüşmediğini’ iddia etti.
Belarus, 1994'te imzalanan Budapeşte Memorandumu çerçevesinde belirli güvenlik garantileri karşılığında nükleer silahlara sahip olma hakkından gönüllü olarak feragat etmiş ve nükleer silahlarını Moskova’ya teslim etmişti. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre şu an Belarus’ta herhangi bir nükleer silah bulunmuyor. Ukrayna savaşında topraklarını yakın müttefiki olduğu Rusya’ya açan Belarus’un nükleer silah edinip edinemeyeceği belirsiz. Lukaşenko bu silahların Belarus’a nasıl ya da ne zaman taşınacağı konusunda da ayrıntı vermedi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat