Çin'le güvenlik paktı imzalayan Solomon Adaları, ABD gemisine yanaşma izni vermedi

Birleşik Krallık Donanması'na ait gemiye de izin verilmediği iddia edildi

ABD'ye ait geminin kıyıya yanaşmasına neden izin verilmediği henüz bilinmiyor (Twitter / @INDOPACOM)

Pasifik'te gerginlik sürerken, ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı'na (USCGC) ait bir geminin Solomon Adaları'ndaki limana yanaşmasına izin verilmedi.

Sahil güvenlikten kimliği paylaşılmayan bir yetkilinin yaptığı açıklamada, olayın Oliver Henry adlı geminin Güney Pasifik'te yasadışı balıkçılığa karşı devriye gezerken yaşandığı belirtildi.

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'ın bugün yayımladığı haberde, geminin rutin yakıt ikmali için Solomon Adaları'nın başkenti Honiara'daki limana yanaşmak amacıyla izin istediği ama yetkililerden yanıt gelmediği ifade edildi.

Oliver Henry'nin daha sonra Papua Yeni Gine'ye yönlendirildiği bildirildi.

Solomon Adaları yönetimi, Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan sosyal medyada, BK Donanması'na ait HMS Spey gemisine de benzer şekilde izin verilmediği öne sürüldü.

17 Pasifik ülkesinden oluşan Pasifik Adaları Forumu'nun balıkçılık biriminin Honaria'da yer alan gözlem merkezinde, yasadışı balıkçılığa karşı Avustralya, ABD, Yeni Zelanda ve Fransa'nın da desteğiyle yıllık denetimler gerçekleştiriliyor.

BK Donanması'ndan yapılan açıklamada, HMS Spey'in Oliver Henry'le aynı denetimde yer aldığı belirtilirken, "güvenlik nedeniyle detaylı bilgi paylaşılamayacağı" ifade edildi.

USCGC'nin Hawaii'deki biriminin halkla ilişkiler sorumlusu Kristin Kam ise "ABD Dışişleri Bakanlığı, Solomon Adaları hükümetiyle temas halinde ve ileride ABD gemilerine gereken tüm izinlerin sağlanmasını umuyor" dedi.
 


Çin'le güvenlik anlaşması

Solomon Adaları'nın Çin'le nisanda imzaladığı güvenlik anlaşması, Pasifik'te tansiyonun yeniden yükselmesine neden olmuştu.

Anlaşmanın detayları resmi olarak paylaşılmasa da basına sızan belgelerde, Honaria yönetiminin toplumsal düzenin sağlanması amacıyla Çin'den askeri güç talep edebileceği ve Çin savaş gemilerinin Solomon Adaları limanlarına demirleyebileceği belirtilmişti.

Pekin'in adada askeri üs kurmaya çalıştığı iddiaları da gündeme gelmişti. Çin ve Solomon Adaları iddiaları yalanlarken, ABD, Yeni Zelanda ve Avustralya anlaşmaya tepki göstermişti.

ABD nisanda Solomon Adaları'na üst düzey bir delege göndererek, Çin'le yapılan anlaşmaya ilişkin endişelerini dile getirmişti. ABD Doğu Asya ve Pasifik İşleri Müsteşar Yardımcısı Daniel Kritenbrink, Çin'in adalarda üs kurması durumunda Washington'ın askeri harekat seçeneğini masada tutacağını da belirtmişti.

Ayrıca ABD, Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Solomon Adaları'nda 29 yıl önce kapattığı büyükelçiliğini tekrar açmayı planladığını da duyurmuştu.



Independent Türkçe, ABC, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU