Sekiz yılı geride bırakan ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre 570 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği Suriye savaşında 5,5 milyondan fazla kişi hayatta kalabilmek için başka ülkelere sığındı.
Suriyeli Kürt bir aileden gelen ve iç savaşın en yoğun olduğu 2014 yılında babasını Afrin’de bırakarak iki kardeşi ve annesi ile beraber Almanya’ya sığınan Avesta İsso da bu 5,5 milyon kişiden yalnızca biri.
Ancak İsso’yu birçok insan hikâyesinden farklı kılan ise son beş yılda ulaştığı başarı.
Zira, Ezidi Kürt bir ailenin ferdi olarak Afrin’de dünyaya gelen 28 yaşındaki İsso, bugün moda dünyasının en çok aranan isimleri arasında.
İsso, Suriye’den Almanya’ya uzanan hayat hikayesini Independent Türkçe’ye anlattı...
“Elbiselerimi internet üzerinden satıyorum”
Suriye’de İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Almanya'da iki yıl Almanca dil eğitimi alan İsso, Alman hükümetinin göçmenlere sağladığı ücretsiz girişimci kurslarından faydalandı.
Genç modacı, yaklaşık bir yıl süren kurs sonrası Ağustos 2018’de düzenlediği ilk defilesini anlatırken “Yaptığım defile çok ses getirdi ve altı ay sonra ikinci defilemi düzenledim” ifadelerini kullandı.
Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’ın “başarılı göçmenler” için düzenlediği programlara “başarılı girişimci” unvanıyla katıldığını aktaran İsso, düğün, nişan ve gece elbiselerinin yanı sıra resmi kurumlar için tasarladığı iş elbiselerini de internet üzerinden satıyor.
“Avesta İsso markasını dünyaya tanıtmak istiyorum”
Tasarladığı elbiselerin dikim işini Almanya’nın birçok kentinin yanı sıra İtalya ve Türkiye gibi ülkelerde gerçekleştirdiğini söyleyen İsso, birçok yerden çalışma teklifi aldığını ancak kabul etmediğini, hâlihazırda kendisine maddi destek veren Alman bir kadın girişimciyle ortak şirket kurduklarını aktardı.
Yaklaşık bir ay sonra üçüncü defilesini podyuma taşımak için hazırlanan genç kadın, "Amacım Avesta İsso olarak tescillediğim markamın başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’da ilgi görüp tanınmasıdır. Dünyaya Kürt kültüründe önemli bir yer edinen elbiseleri tanıtmak istiyorum" dedi.
“Başarmaktan başka şansımız yok”
İşini severek yaptığını anlatan Avesta İsso, tasarladığı elbiselerin insanlar tarafından beğenilmesi kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti.
Başarının çok çalışmaktan geçtiğini hatırlatarak Avrupa ülkelerine göç etmiş yaşıtlarına tavsiyelerde bulunan İsso, şunları söyledi:
Öncelikle eğitimlerini tamamlasınlar. Çalışanlar da olabildiğince “işimi daha iyi nasıl yaparım” diye başarmaya odaklansınlar. Devletin sunduğu imkanlardan yararlanıp üretmeye çalışsınlar. Hepimiz sıfırdan başladık. Göçmenler olarak daha çok zorluklarla karşılaştığımız doğrudur ama başarmaktan başka şansımız yok. Karşılaşılan küçük engeller bizi hedeflerimizden alıkoymamalı. Zamanla her şey düzelecek ama bir yerden başlamak lazım.
Modadaki yenilik ve gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade eden Avesta İsso, Almanya’da ayda bir Arapça, Kürtçe ve Almanca yayınlanan moda dergisinde yazılar yazdığını da sözlerine ekledi.
Independent Türkçe