Genç yaşta kalp krizi kaynaklı ölümler arttı… Kalp damar uzmanı: Artış oranı yaklaşık yüzde 20

Son zamanlarda kalp krizinden dolayı yaşamını yitirenlere ilişkin sosyal medyada çok paylaşım yapılıyor. Uzmanlar genç yaşta yaşanan kalp krizinin nedenlerini anlatırken Kovid-19'un etkisine dikkati çekti

Genç yaşta kalp krizi kaynaklı ölüm oranı arttı / Fotoğraf: AA

Adana'da yaşayan 37 yaşındaki Hasan Turan Bayburt'un; göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme şikayetleri ile kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçirdiği anlaşıldı. 

Hastanede kriz sırasında kalbi duran ve müdahale ile tekrar yaşam döndürülen Bayburt'un yüzde 100 oranında tıkalı olan ana damarı, balon ve stent yöntemiyle açıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şuuru kapalı bir şekilde geldiği hastaneden sağlıklı bir şekilde taburcu olan Bayburt, yaptığı açıklamada, "Ölümün kıyısından döndüm ve yeni bir hayata kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum" demişti. 

Herkes Hasan Turan Bayburt kadar şanslı olmayabiliyor. Ondan çok daha genç olup kalp krizi sonucu yaşamını yitirenler var. 

Örneğin Bölgesel Amatör Lig'de bulunan Yenişehir Belediyespor'da görev alan futbolcu Barış Demir (27) ikamet ettiği Bursa'nın Yıldırım ilçesi Samanlı Mahallesi'ndeki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Dargeçit Devlet Hastanesinde, evde bakım hizmetlerin de görevli Hemşire Canan Sayhan, görevi başında kalp krizi sonucu genç yaşta yaşamını yitirdi. 

 

 

Nazilli Devlet Hastanesi personeli 34 yaşındaki Mehmet Çoban da genç yaşta kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Lise hatta ortaokulda okuyan çocukların bile kalp krizi geçirerek yaşamlarını yitirdiğine dair haberlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Bilindiği gibi dünyada en fazla ölüm, kalp ve ona bağlı rahatsızlıklardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle meydana geliyor.

Ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıkları kaynaklı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor.

DSÖ uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmekte.

Avrupa ortalamasının üzerinde seyreden kalp krizine bağlı ölüm oranları Türkiye'de de azımsanmayacak ölçüde.

Türk Kardiyoloji Derneği'ne göre Türkiye'de ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

 

Genç yaşta kalp krizi kaynaklı ölüm oranı arttı
Genç yaşta kalp krizi kaynaklı ölüm oranı arttı / Fotoğraf: AA

 

Türkiye'de her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası yaşanırken, bunların yaklaşık 200 bini belki daha fazlası yaşamını yitiriyor.

Artışın sebebi merak ediliyor

200 bin kişi, Anadolu'da birçok ilin nüfusundan daha çok ve Olimpiyat Stadı'nı 3-4 kez dolduracak sayı demek anlamına geliyor.

Ancak son dönemde medyada kalp krizi sonucu hayatını kaybeden gençlere ilişkin fazla haberler paylaşılır oldu.

Uzmanlar da son dönemlerde gençler arasında kalp krizi oranının artış gösterdiğini ifade ediyor.

Gençlerde kalp krizi artış oranı ne kadar? Artış neden kaynaklanıyor?

Kardiyologlar, son gelişmeleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Yaklaşık 10 yıldır kalp krizinde yaş daha alt seviyelere iniyor"

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, kalp krizinde çok büyük bir artışın polikliniğe yansımadığını söyledi.

 

Bengi Başer
Bengi Başer / Fotoğraf: Twitter

 

Farkındalıkta bir artışın olduğunu düşündüğünü kaydeden Prof. Dr. Başer, "Toplumda hafif, orta ve ileri derecede Kovid-19 geçirenlerde bir süre sonra kalp damar tıkanıklarında bir artış var, bunu söyleyebiliriz ama ek olarak kalp krizinde istatiksel bir artışı sahada gözlemlemedik" dedi.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de en yüksek ölüm oranlarının kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerle yaşandığını anımsatan Başer, "Ülkemizde her yıl yaklaşık 200 bin kişi yaşamını yitiriyor. Bu daha önce de vardı ama gittikçe daha genç yaşlara indiğini görüyoruz. Yaklaşık 10 yıldır kalp krizinde yaş daha alt seviyelere indi. Örneğin kadınlarda da benzer duruma rastlıyoruz. Eskiden 'menopoz sonrası olur' dediğimiz hastalık kadınlarda da hızla genç yaşlara yani menopoz öncesine iniyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Artış oranı yaklaşık yüzde 20"

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Serkan Akdağ da son dönemlerde özellikle Kovid-19 sürecinden sonra genel anlamda hem dünyada hem de Türkiye'de kalp krizinde bir artış olduğunu söyledi.

 

Serkan Akdağ
Serkan Akdağ / Fotoğraf: Twitter

 

Artıştaki en dikkat çekici unsurun 30-45 yaş aralığındaki genç bireylerde olduğunu aktaran Doç. Dr. Akdağ, "Bu artışı kendi kliniğimizde de fark ettik. Yaklaşık yüzde 20 oranında bir artış var" dedi.

Tütün ürünleri tüketimi ve alkol bağımlılığının genç bireylerde kalp krizinin artmasında en önemli faktörlerinden biri olduğunu dile getiren Akdağ, "Özellikle tütün ürünlerinin kullanımı ciddi şekilde artmaya başladı. Kriz geçiren genç bireylerin yaklaşık yüzde 8'in türün ürünleri kullandığını saptadık" diye konuştu.

Stres, hareketsiz yaşam ve beslenme alışkanlığı gibi faktörlerin de krizi tetiklediğini ifade eden Akdağ, "Kovid pandemisinden sonra insanların eve kapanması günlük hareket kapasitesini azalttı. İşe gidemeyen, sosyal hayata karışamayan insanlarda bir anlamda stres arttı ve krize etkisi oldu. Bununla beraber yeme-içme alışkanlıklarındaki değişiklikler azımsanmayacak ölçüde. Özellikle fast food gibi hazır gıdaların hayatımıza girmesi, trans yağların çok yüksek oranda ürünlerde bulunması ve bunların tüketilmesi gibi nedenler genç bireylerde ciddi kalp krizi faktörü oluşturdu" ifadelerini kullandı. 

"Artışlar Kovid-19 ile ilişkili olabilir"

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi kardiyoloji uzmanı Dr. Cegerğun Polat da son aylarda genç hastalarda kalp krizine rastladığını ancak bunun istatistiki veriye dayanmadığını belirtti. 

 

Cegerğun Polat
Cegerğun Polat, by abdulhakim.gunaydin

 

40'lı yaşlarda kalp krizi geçiren kadın ve erkek hastalarının olduğu bilgisini paylaşan Polat, "İstanbul'da özel bir hastanede çalışıyorum. Çalıştığım yer itibariyle bu gözlemi çok objektif yapabileceğimi düşünmüyorum, çünkü çok sıklıkla kalp krizi hastaları gelmiyor" dedi.

Kardiyoloji uzmanı Dr. Cegerğun Polat, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son dönemde insanlar veri paylaşıyor. Ben de görüyor ve okuyorum. 'Böyle bir eğilim arttı mı' şeklinde tartışma yapılıyor. Kardiyologların da böyle genel bir gözlemi var. Kalp krizinde yaşam tarzı ve alışkanlıklar gibi faktörler etkilidir ama araya giren faktörlerden biri de Kovid-19 pandemisi. Artışlar koronavirüs ile ilişkili olabilir."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU