Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dar gelirliler için iki yeni desteğin çalışmalarının tamamlandığını, yakında açıklanacağını duyurdu.
NTV’de gündeme dair açıklamalarda bulunan Nebati, “Dar gelirlilere 2002'de 1,6 milyar lira destek veriliyordu, bugün 145 milyar lirayı aştı. Bütçe içindeki payı 1,3'den 5,1'e çıktı” dedi.
Nebati, sözlerine şöyle devam etti:
Doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artması destek ihtiyacı hissettirdi. 4 milyon haneye destek veriyoruz. Dünyada en çok hanehalkını doğalgaz konusunda destekleyen ülkelerin başında geliyoruz. Doğalgazda hanelere sağladığımız destek yüzde 82'yi aştı, önümüzdeki dönemde de bunlara yönelik adım atılacak. Konut fiyatlarında ve kirada normalleşme gelmeye başladı. Dar gelirlilere iki yeni destek (İcra, haciz ve konut desteği) için çalışmalar tamamlandı, yakında açıklanacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ticari kredilerdeki durum
Ticari kredilere getirilen faiz sınırı hakkında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı, şunları söyledi:
Bu adım ile faizlerde gerileme hedeflendi. 2021'in 20 Aralık'ında Türkiye Ekonomi Modeli açıklandı. Atılan adımların ve en son cuma günü alınan tedbirlerin bir arada düşünülerek yola çıkılması lazım. Merkez Bankası ile ticari kredi faiz oranlarında makas açılmış durumda. Yüzde 23'e kadar faiz oranlarını kullanan finansal sektör karşılık ayırmasına gerek yok. Yüzde 23'ü aşarsa yüzde 20'lik bir zorunlu karşılık var. Yüzde 29'u aşarsan yüzde 90'lık yeni bir menkul kıymet koyacaksın. Bankalar pazartesi itibarıyla menkul kıymetlere olan ilgilerini artırdılar. İki ve 10 yıllık tahvil faizlerinde tarihi düşüş trendini yakalamış olduk. Menkul kıymetlere olan ihtiyaçla hazinenin borçlanma oranı düşmüş oluyor.
Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunmak üzere NTV canlı yayınındayız.https://t.co/eT1nJsSdND
— Dr.Nureddin NEBATİ (@NureddinNebati) August 23, 2022
"Bireysel kredide sorun olmaz"
Nebati, "Bireysel kredilerle ilgili kullanımda sıkıntı olacağına ihtimal vermiyoruz. Amacımız yatırımların artırılması yönünde kredi vermek, öbür tarafta da bireysel tüketicilerin her türlü desteğini sağlama için geri adım söz konusu olmayacak" dedi.
"BIST'e 300 milyar dolar"
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 2021’deki piyasa değeri 138 milyar dolar olan Borsa İstanbul’a “300 milyar dolar giriş olduğunu” öne sürdü. Nebati canlı yayında ifadesini düzeltmemiş olsa da dilinin sürçtüğü, "300 milyon dolar" demek istediği tahmin edildi.
Nebati’nin açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
İkinci çeyrekte yüzde 7,3'ten fazla büyüme bekliyoruz.
(Tarım Kredi Marketlerinde indirim) Belirlenmiş kalemlerde, diğer büyük firmaların, marketlerin, zincirlerin de bu yönde adım atması en büyük beklentimiz. Marketler paçal yaparak belirli alanlarda destek vererek, diğer alanlarda fiyatları uygulayabilirler. Marketlerden üreticilere, tüm halkalarda radar haritası geliştirdik, piyasayı çok daha rahat görebileceğimiz bir haritamız var.
(Yıl sonu enflasyon beklentisi) Emtia fiyatlarında ılımlı aşağı doğru gidişat var, petrol fiyatları en azından 100 doların üzerinde değil, kur belirli bir oranda gidiyor, ilk 7 ayda enflasyonun altında kur artışı var, en çok getiri BIST'te.
Elektrik ve doğal gaz fiyat sübvansiyonlarına kadar elimizden gelen her türlü ortamı oluşturduk, enflasyondaki artış hızı düştü.
Bu imkanlarla, Aralık ayından itibaren baz etkisiyle başlayacak ve aşağı sert gidecek enflasyon ile ilgili düşüş trendi 2023'ü kapsayacak şekilde devam edeceğini söyleyebilirim.
(KYK borçları) Ekimde Meclis açılır açılmaz torba yasamız olacak. Bu ve buna benzer alanlar da dahil olmak üzere torba yasada bunların tamamını çözmüş olacağız.
NTV