Muammer Doğan, Konya'nın Hüyük ilçesinin Başlamış Mahallesi'nde yaşayan bir çocuktu.
Dedesine ait duvarda asılı duran av tüfeği hep gözüne çarpıyordu.
İddialara göre 10 yaşındaki Doğan, merakına yenik düştü ve dedesinin silahını eline aldı.
Silahla oynayan Doğan, 14 yaşındaki kuzeni B.S. ile birlikte av tüfeğiyle fotoğraf çektirmek istedi.
Bu esnada av tüfeğinin ateş alması sonucu kasığından vurularak ağır yaralanan küçük Muammer kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.
Ondan geriye doğum günü pastasıyla çekilmiş fotoğrafı kaldı.
Muammer Doğan'ın başına gelen olay ne ilk, gerekli özen gösterilmezse ne de son olacak.
Kazayla veya oynarken vurulma vakaları her yıl çok sayıda insanı yaşamından ediyor veya ciddi şekilde yaralanmalarına neden oluyor.
Yılbaşından beri "kazayla veya oynarken" başlığıyla 67 vurulma olayı yaşandı
Çocuklar da Muammer'in olayında olduğu gibi bu tür vakaların en büyük mağdurları arasında.
Bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı'nın basına yansıyan vakaları inceleyerek Independent Türkçe için hazırladığı verilere göre sadece yılbaşından bugüne kadar "kazayla veya oynarken" başlığı altında 67 silahla vurulma olayının gazetelere yansıdığı tespit edildi.
Biri 1,5 yaşında 15 çocuk öldü, 8'i yaralandı
Bu olayların 21'inde çocuklar da vuruldu. 15 çocuk öldü, 8'i yaralandı.
Vurulan çocuklar arasında en küçük mağdur ise 1,5 yaşındaki Ömer Asaf oldu.
Samsun'da 5 Mayıs 2022'de yaşanan olayda Ömer Asaf'ın babası silahını temizlerken silah ateş almış ve kazayla oğlunun ölümüne neden olmuştu.
Çocuklar maganda cinayetlerinin de mağdurları
Umut Vakfı'nın verilerine göre evdeki kaza sonucu yaşanan olaylar dışında özellikle sokakta yaşanan maganda cinayetleri de eklendiğinde 2022'de çocukların hedef olduğu olay sayısı 58'e çıkıyor.
Maganda cinayetlerini açmak gerekirse keyfi için sağa sola ateş açıp birilerinin ölümüne neden olan olaylara deniyor.
Bu 58 olayda ölen çocuk sayısı 25 iken, yaralanan çocuk sayısı ise 49.
2 bin 445 silahlı şiddet olayında 82 çocuk öldü
Aslında tablo sadece bunlardan ibaret değil.
Vakalar daha da genişletildiği zaman mağdur çocuk sayısı da artıyor.
Umut Vakfı ilettiği bilgi notunda 2022 yılı içerisinde tartışmalardan maganda olaylarına, kadın cinayetlerinden aile içi şiddete ve hırsızlıktan çatışmalara kadar bugüne kadar basına yansıyan toplam silahlı şiddet olayı sayısının 2 bin 446 olduğu kaydedildi.
Bilgi notundan şu ifadeler yer aldı:
Bu 2 bin 446 olayın 132’sinde toplam 82 çocuğun öldüğü, 123 çocuğun yaralandığı görülüyor. Ancak pek çok olayda ölen ya da yaralananların yaşları yazılmadığı ya da bilinmediği, basına yansımadığı için zarar gören çocuk sayısı ancak emniyet kayıtlarından doğru olarak elde edilebilir.
"Çocukların olduğu vakaların yüzde 60’ı ölümle sonuçlanıyor"
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Doktor Ayhan Akcan, çocukların olduğu yerlerde silah bulundurmanın tehlikesine dikkat çekti.
Çocukların silahın tehlikesinden yeterli düzeyde haberdar olmadığını ve silahla şaka olmayacağını da bilmediğini kaydeden Akcan, buna bir de dikkatsizlik eklenince vahim sonuçlar doğabildiğini söyleyerek, "Çocukların olduğu vakaların yüzde 95'i yaralanmayla, yaralanmaların yüzde 60'ı da ölümle sonuçlanıyor. Yani üç vakadan ikisi ölümle sonuçlanıyor" dedi.
"Evde silah varsa çocuk nereye konulduysa alıp kurcalıyor"
Akcan, "Evde silah varsa çocuk önce korkuyor, sonra merak ediyor ve takip edip nereye konulduysa alıp kurcalıyor. Yani evde silah varsa çocuğun merakını cezbediyor" diyerek bu merakın artmasında internette gördüğü oyunların da etkili olabildiğini kaydetti.
Silah özellikle erkek çocukların merakını cezbediyor
Geçmişte Umut Vakfı olarak silah konusunda çocuklara yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Ayhan Akcan, "Silah özellikle erkek çocukların merakını cezbediyor. Evde şayet silah varsa mutlaka çocuk bilgilendirilmeli onun tehlikeli olduğunu, dokunmaması gerektiği sıkı sıkı tembih edilmeli" diyerek sözlerini tamamladı.
© The Independentturkish