Valiler, atandıkları illerin AK Parti'li yöneticileriyle birlikte bakanları ziyaret etti: Devleti partileştirme çabasıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından göreve getirilen valiler, AK Parti il başkan ve başkan yardımcılarıyla birlikte bakanları ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun "Devlette partizanlık kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu

Fotoğraf: Twitter @drturanergun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 11 Mayıs 2022’de 20 ilin valisi değiştirilmiş, 9 ilin valisi ise merkeze çekilmişti. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, Teftiş Kurulu Başkanı Turan Ergün Uşak Valiliği’ne, Sivas Valisi Salih Ayhan Şanlıurfa Valiliği’ne, Kâğıthane Kaymakamı Mustafa Koç Niğde Valiliği’ne atanmıştı. 

Cumhuriyet'tn Mehmet Oflaz'ın haberine göre; valiler, atandıkları illerin AK Parti il örgütü yöneticileriyle birlikte çeşitli bakanlıkları ve bakanları ziyaret etti. Valilerin ziyaretlerine muhalefet partilerinden kimse davet edilmedi.

Ziyaretlerden öne çıkanlar şu şekilde:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uşak

 31 Mayıs’ta Uşak Valisi Turan Ergün, AK Parti’li Uşak Milletvekilleri; Mehmet Altay, İsmail Güneş, AK Parti’li Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve AK Parti Uşak İl Başkanı Fahrettin Tuğrul ile birlikte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etti.

Şanlıurfa 

27 Haziran’da Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i ziyaret etti. 5 Temmuz’da ise Vali Ayhan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaret etti. Ziyarete AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri; Zemzem Gülender Açanal, Mehmet Kasım Gülpınar, İbrahim Halil Yıldız, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı’nın yanı sıra Şanlıurfa’da bulunan kurum ve kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Niğde

6 Temmuz’da Niğde Valisi Mustafa Koç, AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin, AK Parti’li Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde İl Genel Meclisi Başkanı Nusret Teksin ve AK Parti Niğde İl Başkanı Ömer Kılıç ile birlikte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal’ı ziyaret etti.

Kırıkkale

2 Ağustos’ta Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, AK Parti’li Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mustafa Kaplan ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu ziyaret etti.

Karabük

3 Ağustos’ta Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hasan Öztürk, AK Parti Karabük milletvekilleri; Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, AK Parti’li Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, AK Parti Karabük İl Başkanı İsmail Altınöz, AK Parti Karabük il başkan yardımcıları Ferhat Salt ve Begüm Cefakar Karakaya ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etti. 

"Devlette partizanlık kabul edilemez"

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise ziyaretlere tepki gösterdi. 

Siyasi iktidar son 20 yılda, ülkemizde derin yaralar açmıştır” diyen Torun şu ifadeleri kullandı:

İktidarın kötü yönetimi nedeniyle ekonomiden dış politikaya, tarımdan eğitime kadar neredeyse her kritik alan bir sorunlar yumağı haline gelmiştir. Ancak iktidarın yarattığı çok önemli bir sorun da devletin yapısını, devletin ciddiyetini tahrip etmesidir. Yani devletin temsilcisi olan valilerin, sadece bir siyasi partinin il başkanları ve il başkan yardımcılarıyla bir araya gelmesi, toplantılar yapması, kararlar alması demokrasilerde kabul edilemeyecek bir durumdur.

CHP’li belediye başkanlarının valiler, kaymakamlar tarafından düzenlenen toplantılara davet edilmediğini belirten Torun, "AKP'li il, ilçe başkanlarının, belediye başkanlarının her toplantıda bulunduğunu görüyoruz. Devlette partizanlık kabul edilemez. Bu tutum ayrıştırıcı ötekileştirici bir tutumdur. Yapılan bu sorunlu işler, devleti partileştirme çabasıdır" dedi.

 

 

 

 

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU