Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi: Çin savaş gemileri sınırda, Tayvanlılar sığınaklara hazırlanıyor

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi son 25 yılda Tayvan'a ziyaret gerçekleştiren en üst düzey ABD yetkilisi oldu

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a gidişi, bölgede tansiyonu zirveye ulaştırdı (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin uçağı, Tayvan'ın başkenti Taipei'ye indi. Böylece Pelosi, son 25 yılda Tayvan'a ziyaret gerçekleştiren en üst düzey ABD yetkilisi oldu.

Pelosi'nin yola çıkmasının ardından Çin'le aralarındaki gerilim zirveye ulaşan Tayvan ayrıca hava saldırısına hazırlanıyor.
 


Tayvan, topraklarını kendisine ait olarak gören Pekin'e karşı koyabilmek için şimdiye kadar hava ve denizdeki askeri faaliyetlerini artırdı. Kendini savunma sözü veren Tayvan, düzenli askeri ve sivil savunma tatbikatları yaptı. 

Tayvanlı yetkililer, sığınaklara ilişkin verileri güncelleyip bunların nerede olduğunu bir akıllı telefon uygulamasıyla halka bildiriyor. 

Ayrıca sosyal medya ve posterle yapılan çalışmalarla, halkın kendisine en yakın sığınağı nasıl bulabileceği anlatılıyor. 

Taipei'deki üst düzey yetkililerden Abercrombie Yang, Reuters'a yaptığı açıklamada "Masum halkın zarar görmeyeceğine dair bir garanti yok" dedi:

Bütün yurttaşlar kriz bilince sahip olmalı. Çinli komünistler saldırırsa sığınaklara ihtiyacımız var.

Haber ajansı ayrıca Çin savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nda cirit attığını bildirdi. Adı açıklanmayan kaynağa dayandırılan haberde, Çin ordusuna ait savaş gemilerinin de pazartesiden beri sınıra yaklaştığı yazıldı. 

Kaynak hem uçakların hem de gemilerin kışkırtıcı davranışlar sergilediğini öne sürdü. Uçakların daha sonra bölgeden ayrılsa da gemilerin hâlâ orada olduğu kaydedildi.

Pasifik'te kazan kaynıyor

Pelosi'nin Tayvan'a gideceğiyle ilgili haberler tansiyonu zirveye taşıdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın ofisinden iki gün yapılan açıklamada bölgeye Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya ziyaretleri için gidildiği kaydedilirken Tayvan'dan bahsedilmemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian dün düzenlediği basın toplantısında Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan'a uğraması halinde Çin ordusunun "egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kararlı tepkiler ve güçlü karşı önlemler alacağını" ifade etmişti. Zhao ne tür önlemler alınabileceğiyle ilgili soruya "Eğer gitmeye cesaret ederlerse bunu bekleyip göreceğiz" yanıtını vermişti.

Çin Komünist Parti'nin yayın organlarından Global Times'in eski Baş Editörü Hu Şijin de Twitter'dan yaptığı paylaşımda Çin savaş uçaklarının Pelosi'nin uçağına müdahale edebileceğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, soL

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU