Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT Haber canlı yayınında S-400 ve F-35 konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çavuşoğlu, Rusya'dan alınan S-400 savunma sistemlerinin 2020 yılının başında aktif hale getirileceğini açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:
ABD Başkanı Trump Türkiye’ye önem veriyor. Sözünü tutmak için elinden geleni yapıyor ama yine de temkinli olmak lazım. ABD bize yönelik hamane tutum sergilerse gizlimiz saklımız yok, karşı adımlar atarız. CAATSA yaptırımlarının ertelenmesini bekliyoruz. F-35’lerin verilmemesi halinde Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyaçlarını başka kaynaklardan giderir.
Çavuşoğlu'ndan Suriye mesajı
Trump biz buradan çekiliyoruz harekatınızı erteleyin dedi. Güvenli bölge için ABD ile görev gücü oluşturduk. Ancak son zamanlarda yavaşlama görüyoruz. Amerikalıların sözünde durmadığını birkaç defa gördük. Bunlardan biri de Münbiç. Fakat o günden bu yana somut bir adım yok. Yol haritasının amacı buradan YPG’lileri PKK’lıları çıkarmak, yerel halkı yerleştirmek. 90 günde bitecekti 14 ay geçti. Güvenli bölge temizlenmezse, teröristler burada durmaya devam ederse biz de harekat başlatırız.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Ankara ziyareti ile ilgili de konuştu:
Amerikalılar yine Jeffrey’i gönderdiler. Heyetler geliyor. Yeni önerileriler olduğunu söylediler. Artık göreceğiz bizi tatmin edecek mi etmeyecek mi? Suriyeli mültecilerin oralara yerleştirilmesi bakımından güvenli bölge önemlidir. YPG yüzünden dönemeyen Kürtler de var. Amerikalılar da artık bu işi sürüncemeye bırakmayacağımızı görüyordur. Bu hafta güvenli bölgenin oluşturulması konuşulacak. Bir sonuç çıkmazsa bizim de planlarımız var.
İdlib meselesi
Sayın Cumhurbaşkanımız Osaka’da Sayın Putin’e İdlib sorununun halledilmesi gerektiğini söyledi. Hmeymin’e taciz saldırıları oluyor açıklamalarını gerçekçi bulmuyoruz. Bunu bahane ederek İdlib’e saldırıyor.
Pençe operasyonları ve Erbil'deki saldırı
Irak’a taahhütlerimiz ortadadır. Yeni bir gümrük kapısı, ticaretin artması, ülkenin yeniden inşası gibi. Suriye konusunda Astana’ya onları dahil ettik. PKK’nın Irak’tan temizlenmesi gerekiyor. DAEŞ’in de Irak ve Suriye’de kıpırdamaları var. DAEŞ’in de temizlenmesi gerekiyor. PKK’ya yönelik operasyonları hem Bağdat hem Erbil hem Türkiye olarak birlikte yapmamız lazım. PKK’nın Süleymaniye’den sonra Erbi'le de rahatlıkla girdiğini gördük. Türkiye de olduğu gibi Irak’ta da Kürtlerin en büyük düşmanı PKK’dır. Dağlık kesimlerden tamamen temizlenmesi için kahramanlarımız çalışıyor. Topraklarımızda bir tehdidi barındırmayız. Bu klişeleşmiş bir cümledir. Bu kararlılığımızı sahada göstermemiz gerekiyor.
Libya konusu: Herkesin ülkenin orada gizli gündemi var
Türkiye, BM’nin çabalarına destek veriyor. Siyasi çözümü destekliyor. Roma konferanslarını destekliyoruz. Meşru yönetimle siyasi ticari ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Libya’daki iç savaşın durması gerekiyor. Herkesin orada gizli gündemi var, bunu kabul etmek lazım. Bir taraftan komşu ülkeler, bir taraftan batılı ülkeler…
Independent Türkçe