Sabah yazarı: En büyük mesele fahiş kira

“Hükümet kira artışlarına geçici de olsa sınırlama getirdi ama bunu uygulayan pek yok"

Fotoğraf: AA

Sabah yazarı Dilek Güngör, kira artışlarının hem toplumsal hem de üretim krizine yol açacak şekilde büyük bir mesele haline geldiğini söyledi.

Güngör, bugünkü köşe yazısında büyükşehirlerde yaşanan kira artışlarının, insanları başka şehirlere göç etmeye veya kentin ücra köşelerine gitmeye zorladığını belirtti.

“Hükümet kira artışlarına geçici de olsa sınırlama getirdi ama bunu uygulayan pek yok. Özellikle büyükşehirlerde yüzde 25'lik sınır sembolik kaldı” diyen Güngör, şunları yazdı:

 Yüksek kira bedeli ev sahibine tatlı geliyor. Gerekirse, 1 Temmuz 2023'e kadar evini boş tutmaya razı olan bir kesim var. Ya da 'tahliye' baskısıyla zorla istediği zammı almaya çalışıyor. Tabii, ödeyebilen olursa bu resti kabul ediyor. Fahiş kira zammı yapınca bu kez de kiracı, kirayı ödeyemiyor, evdeki eşyalara zarar veriyor. Velhasıl, iki taraf açısından da iş çığırından çıkmış vaziyette...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çözüm konusunda sosyal konut projelerini işaret eden Güngör, şöyle devam etti:

Konut edinme toplumun büyük kesimi için imkânsız hale geldiğine göre, ivedilikle sosyal konut projelerini devreye almak gerekiyor. Toplumsal problemlerin önüne geçilmek isteniyorsa, devletin konut sorununun çözümünde öncü rolü üstlenmesi şart...

Devlet, merkez bölgelerdeki konut alanlarını dönüştürebilir. Elindeki Hazine arazilerini yüksek fiyattan lüks konut yapacak müteahhide satmak yerine sosyal konut projelerine ayırabilir. Keza, belediyeler de... Belli büyüklükte konut üreten inşaat firmasına konutun belli bir bölümünü darorta gelirliye ayırmasını zorunlu tutabilir. Birden fazla konutu olanlara daha farklı bir vergi sistemi uygulayabilir.
Ama daha da önemlisi bir an evvel kiralık sosyal konut politikalarını devreye sokabilir.

Avusturya, Hollanda, İngiltere, Çin geçmişte bunu uyguladı. Kiralık sosyal konutların hedef kitlesi orta ve alt gelir grubuna ait kişilerdi. Belli kriterler belirlediler. Buna uygun olanlar sosyal kiralık konutlarda daha ucuza oturabildi. Böylece bu ülkelerde konut açığı kiralık sosyal konut politikaları sayesinde ortadan kaldırıldı.

Türkiye'de de kiralık sosyal konutlarla kişilere makul bedeller karşılığında uzun süre kalabilecekleri evler sunulabilir. Böylece konut sektöründeki balon patlar. Hem fahiş şekilde artan konut fiyatları hem de kira bedelleri daha aşağılara iner.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU