Penguenlerin yavaş evrimleştiği ortaya çıktı: İklim değişikliğine adapte olamayabilirler

"Bize gerçekten bütün resmi veriyor"

Araştırma, modern penguenlerin ataları olan taç penguenlerinin yaklaşık 14 milyon yıl önce ortaya çıktığını gösteriyor (Reuters)

Penguenler iklim değişikliğine yabancı değil. Tarihleri boyunca, yükselen ve düşen sıcaklıklarla şekillendiler ve vücutları, Dünya'nın en aşırı koşullarında hayatta kalmak üzere uzmanlaştı.

Ancak yeni bir araştırma penguenlerin son derece yavaş evrimleştiğini ve bu nedenle şu anki iklim krizine karşı daha savunmasız olabileceğini ortaya koydu.

Bulgular, ilk penguenlerin yaklaşık 66 milyon yıl önce Kretase-Paleojen kitlesel yok oluşunun ardından Güney Yarımküre'de yeni oluşturulan çevresel koşullara şaşırtıcı derecede hızlı adapte olduklarını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre bu kısmen, dinozorlar ortadan kaybolduktan sonra diğer hayvanların yayılması için daha fazla yer olmasıyla ilgiliydi. Böylece penguenler, bugünkü ortamlarına rahatlıkla yerleşebilmişti.

Araştırma aynı zamanda penguenlerin tüm kuşlar arasında bilinen en yavaş evrim hızına sahip olduğunu ortaya koydu. Buna göre dinozorların yeryüzünden silindiği kitlesel yok oluştan beri penguenlerdeki genetik mutasyonlar önemli ölçüde yavaşladı.

Çalışmanın yazarları, bu nedenle penguenlerin modern iklim değişikliğinin baş döndürücü hızına uyum sağlayamayacağından şüpheleniyor.

Brezilya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi çeşitli bölgelerde yaşayan yaklaşık 18 penguen türünün yarısından fazlası, halihazırda tehlikede veya savunmasız diye niteleniyor.

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan çalışmada canlı penguenlerden veya fosillerden elde edilen veriler ilk kez birleştirildi. Şimdiye kadar hiçbir çalışmada, modern ve yakın zamanda soyu tükenmiş penguen genomları, eksiksiz fosil kayıtlarıyla birleştirilmemişti.

Uluslararası bir ekibin yürüttüğü araştırma, penguen evrimiyle ilişkili, şimdiye kadarki en kapsamlı çalışmalardan biri oldu.

ABD’deki Bruce Müzesi'nden kuş paleontoloğu ve çalışmanın ortak yazarı Daniel Ksepka, "Penguenler evrimin en eğlenceli ürünüdür. Atalarından tamamen farklı bir vücut planı ve yaşam tarzı benimsediler" diye konuştu.

Ksepka, araştırmayı şöyle niteledi:

Bize gerçekten bütün resmi veriyor.

 

Independent Türkçe, National Geographic, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU