Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko: Daha ileride nükleer savaş uçurumu var

Belarus Cumhurbaşkanı, Batılı ülkelerin Rusya'nın Ukrayna'yla savaşını "teşvik ettiğini" öne sürüyor

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, nisan başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir görüşmede (Reuters)

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya-Ukrayna savaşı durdurulmadıkça dünyanın "nükleer savaş uçurumunun" kenarından aşağı baktığı uyarısını yaptı.

Vladimir Putin'in yakın müttefiki Lukaşenko, Batı'yı, Rusya'nın "özel operasyon" kisvesi altında birliklerini Ukrayna'ya gönderme talimatı vermesiyle şubat sonunda başlayan çatışmayı kışkırtmakla suçladı.

Fakat Lukaşenko şimdi Batılı ülkeleri, Rusya'yı ve Ukrayna'yı bir araya gelip anlaşmaya varmaya ya da nükleer savaş içeren daha tehlikeli bir gelecekle yüzleşmeye çağırıyor.

The Moscow Times'ın, Lukaşenko'nun AFP'ye verdiği söyleşiye atıfla bildirdiğine göre, Belarus Cumhurbaşkanı "Durmalı, anlaşmaya varmalı, Ukrayna'daki karışıklığa, operasyona ve savaşa son vermeliyiz" dedi.

Duralım ve sonra hayata nasıl devam edeceğimizi çözelim... Daha ileri gitmeye gerek yok. Daha ileride, nükleer savaş uçurumu var. Oraya gitmeye gerek yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lukaşenko şu ana kadar çatışmaya fazla aktif biçimde dahil olmaktan kaçınmayı başarsa da Rusya uçaklarının havalimanlarından kalkmasına izin verdi ve "Belarus'a karşı herhangi bir provokasyona engel olmak" için sınıra asker sevk etti.

Belarus'a 30 yıldır başkanlık eden despot, Rusya'nın NATO güçlerine karşı engelleyici bir saldırı olarak Ukrayna'yı istilaya zorlandığına dair Putin'inkine benzer bir argümanı yineledi.

Lukaşenko şöyle dedi:

Savaşı siz teşvik ettiniz ve bunu sürdürüyorsunuz. Bu savaşın sebeplerini gördük.

Eğer Rusya sizden, NATO üyelerinden önce hareket etmeseydi organize olacak ve Rusya'ya darbe indirecektiniz.

67 yaşındaki Lukaşenko, barış görüşmelerinin sorumluluğunun artık Ukrayna'da olduğunu da sözlerine ekleyerek Ukrayna'yı Rusya'yla müzakereye ve Moskova'yı "asla tehdit etmemeye" çağırdı.

Belarus Cumhurbaşkanı, "Her şey Ukrayna'ya bağlı" dedi.

Şu anda, mevcut anın özelliği, bu savaşın Ukrayna için daha kabul edilebilir şartlarda sona erebilecek olmasıdır.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev bu hafta, Ukrayna'daki barışın "Rusya'nın şartlarına göre" olacağını öne sürmüştü.

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çatışmayı sona erdirecek hiçbir barış anlaşmasında Rusya'ya toprak bırakmayacağı söylemini ısrarla koruyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU